Setapp 2018: több mint 100 maces program egy előfizetésért

Előfizetői szolgáltatásokat létrehozni alkalmazások esetében olykor meglehetősen necces vállalkozás, hiszen az állandó pénzkiadás kevésbé vonzó a legtöbb felhasználó számára, mintha csak egyszer kellene kinyögni az adott összeget. Természetesen rengeteg szempontot lehet mérlegelni a felhasználó és a szolgáltató szempontjából is, s akadnak sikertörténetek is. Az egyik ilyen ugyebár az Adobe CC, ahol a havi díjért cserébe egy folyamatosan bővülő alkalmazás- és szolgáltatáskészletet kapunk, ráadásul ezek abszolút munka szoftverek, vagyis jó esetben visszatermelik a havidíjat (és az előfizetői modell előtt csillagászati volt az áruk). Ezzel szemben egy időjárás alkalmazás esetében az ember már meggondolja, hogy ér-e havi/évi 800 forintot, hogy három napra előre lássuk, mikor lesz havazás. Szóval van példa erre is, arra is. Mi viszont ma egy sikertörténetnek tűnő szolgáltatásra szeretnénk felhívni a figyelmet, ami nem más, mint egy szoftverbérlési szolgáltatás: a Setapp, s benne több mint 100 maces program.

Egy éves múlt a Setapp: több mint 100 maces program egy havi díjért

Azoknak, akik folyamatosan látogatják oldalunkat, valószínűleg ismerősen cseng a Setapp neve, hiszen ezzel a maces szoftverbérlési platformmal már többször is foglalkoztunk. Immár több, mint egy éve indította útjára MacPaw (2017. január 25-én startolt a publikus változat), akiknek eleve volt már egy halom jó minőségű maces szoftvere (CleanMyMac, Gemini, Hider 2 stb.), de merész ötlettől vezérelve létrehoztak egy olyan szolgáltatást, amely – ma már bátran kijelenthető – a legjobb maces alkalmazásokat kínálja csomagban, alacsony havi díjért cserébe.

Mára ez azt jelenti, hogy több mint száz, valóban jó minőségű macOS alkalmazás tölthető le nettó 10 dolláros havidíjért cserébe. Olyan nevek vannak itt, mint az Ulysses, Timing, Boom 3D, Archiver, Capto, Downie, Permute, Disk Drill, Forklift, Hype, iMazing, PhotoBulk, Photolemur, RapidWeaver, Renamer, Squash, Swift Publisher, Wallpaper Wizard, Focused, NetSpot, BetterZip stb. (a linkekre kattintva elolvashatók részletes tesztjeink mindegyikről). Ez már önmagában is elég nívós lista, de ahogy a bevezetőben írtuk, töb mint 100 alkalmazás van a csomagban, vagyis ez csak egy töredéke az egésznek. Az összértékük pedig jóval túlmutat az éves díjon. Így aztán ha többre is szükségünk van a Setapp által kínált alkalmazásokból, bizony ezúttal igencsak megéri az előfizetés (ráadásul olyan extrák is akadnak, mint például az Ulysses esetében az ingyenes iOS app, amellyel a maces változat szinkronizálható). A csomag kínálata ráadásul folyamatosan bővül, s ha már nem is olyan ütemben, mint az első hónapokban, azért havi 2-3 új alkalmazás szinte biztosan debütál a listában.

A Setapp használata, a programok telepítése egyébként rendkívül egyszerű. Miután előfizettünk és beüzemeltük a gépen a keretprogramot, gyakorlatilag minden rendelkezésre álló alkalmazás egy kattintással telepíthető. Mindegyikről kapunk egy rövid leírást, képekkel, így nem a program nevéből kell kikövetkeztetni, hogy miről is van szó éppen. A programokat kategóriákba sorolták, így villámgyorsan megtalálhatjuk azt, amire szükségünk van. A webszerkesztőtől a fájlkezelőn át a grafikai szoftverig mindent találunk itt. A Setapp keretprogramja amúgy igyekszik az érdeklődési körünknek megfelelő appokat előre válogatni, illetve a friss megjelenésekről is értesítést kapunk a felületen. Az időközben megjelenő szoftverfrissítések telepítését szintén a keretprogram végzi el, akár automatikusan is. A Setapp lényege, hogy automatikusan megkapjuk az előfizetés időtartama alatt az adott alkalmazás aktuális frissítéseit, új verzióit. Vagyis egy új változat megjelenése nem jelent többé plusz upgrade költséget, hiszen az előfizetés részeként automatikusan azt kapjuk meg (amint bekerült a rendszerbe, de ez általában azonnali, vagy maximum pár napos késést jelent). A programokat alapból akár öt gépre is telepíthetjük, de ha ez kevés, plusz pénzért vásárolhatunk plusz “helyeket”.

A Setapp-nak jelenleg már 300 ezer felhasználója van (ebben azért benne vannak azok is, akik csak az ingyenes próbaidőszakot vették igénybe, de még így is több mind 15 ezer előfizetővel dicsekedhetnek.

Idei megjelenések (eddig)

Előző évben igyekeztünk havonta bemutatni az új alkalmazásokat, s ezt idén is folytatjuk, így most rögtön meg is kell említenünk néhány remek programot.

  • Spotless: ez egy elég jól használható fájlrendszerező alkalmazás, amellyel az általunk megadott szabályrendszerrel rendszerezhetjük állományainkat. Így ha azokat rádobjuk a Spotless gyűjtőjére, a program automatikusan szortírozza őket.
  • Secrets: az összetett jelszavak használata ma már alaptétel, bármilyen online regisztrációt végezzünk is el éppen, ráadásul érdemes minden egyes alkalommal más jelszót megadni. Ennyire kódot és jelszót megjegyezni persze korántsem egyszerű, de szerencsére ezt rábízhatjuk egy biztonságos jelszómenedzser alkalmazásra is. A Secrets éppen ilyen. Egyetlen “mester-jelszó” birtokában eltárolhatjuk benne minden egyéb adatunkat, kódunkat, s ha kell, egyszerűen előhívhatjuk azokat. Sőt, a böngészőkbe beépülve a program egy kattintással is ki tudja tölteni a belépési adatokat a login oldalakon.
  • Boom 3D: a Boom 3D-ről részletes tesztet írtunk korábban. Ezzel a programmal egy gyengébb minőségű hangszóróból is élvezhető hangot lehet kicsikarni, ráadásul az új változata már virtuális 3D hangzásra is képes (ehhez azért már nem árt valamilyen használhatóbb hangszóró, de nem kell feltétlenül valód 5.1 és hasonló szett).
  • Bartender: egy jópofa kis segédprogram, amellyel teljesen átvehetjük a hatalmat a macOS menüsávjának ikonjai fölött és ha kell, eltüntethetjük azokat. Arra is van lehetőség, hogy csak az éppen frissítést végző appok ikonjai jelenjenek meg.
  • InBoard: leginkább a Pinteresthez hasonló offline képmenedzser, amelyben szépen rendszerezhetjük grafikáinkat, fotóinkat, képernyőképeinket. Kellemes tulajdonsága, hogy támogatja a PNG, JPG, GIF, PSD, AI, PDF, EPS, TIFF formátumokat egyaránt.
  • Yummy FTP Watcher: ezzel a programmal automatikusan szinkronizálhatunk FTP könyvtárakat a számítógépen tárolt mappákkal.
Ne maradjon le erről sem!