Wifi hálózat felmérése egyszerűen és gyorsan, hogy ne idegeskedjünk többé

Manapság egyre több munkahelyen és otthonban találunk wi-fi hálózatot, amivel az egyész csapat, vagy éppen a család minden tagja kényelmesen elérheti az internet és adott esetben a hálózaton megosztott mappákat egyaránt. Ám azok a fránya wifi routerek és egyéb eszközök sajnos nem mindig hozzák a megfelelő formát, így előfordul, hogy míg az egyik szobában tökéletes a wifi jel és vele az internet sebessége, addig a másikban hol megszakad a kapcsolat, hogy használhatatlanra lassul a világháló. Éppen ezért nem árt otthon sem a wifi hálózat felmérése, de a munkahelyeken szinte kötelező, hogy tudjuk, az adott megoldásokkal melyik helyiségben, milyen lesz a wifi kapcsolat minősége. Így rengeteg kellemetlenséget elkerülhetünk. Ehhez mutatunk most egy részben ingyenes alkalmazást.

Netspot: wifi hálózat felmérése egyszerűen

Szóval adott egy program, nevezetesen a Netspot, amely létezik macOS-re és Windowsra egyaránt. Pályafutását Macen kezdte, bevalljuk, mi is a maces verziót teszteltük, de a windowsos változat pontosan ugyanazt tudja, mint almás-gépes társa: felméri nekünk, hogy hol, milyen wifi kapcsolatok állnak a rendelkezésünkre és azok mennyire fedik le a környezetünket.

A Netspot persze arra is tökéletes, hogy az ég világon mindent megtudjunk a körülöttünk lévő wifi hálózatokról és eszközökről (nem, a jelszavakat nem). Pillanatok alatt részletes és folyamatos mérésekkel frissülő listát kapunk a minket körülvevő routerek adatairól, jelerősségéről, kapcsolati módokról, titkosításokról stb. Önmagában ez nem akkora poén, bár kétségtelen, hogy már ezzel is jóval többet árul el, mint az operációs rendszerek saját wifi-listái.

Az igazi poén a programban az, hogy konkrétan feltérképezhetjük vele a környezetet: ha van egy kész alaprajzunk, aminek tudjuk a pontos méretezését, akkor az alapján szépen pontról pontra felmérhetjük a wifi hálózat tulajdonságait, majd a mérési adatokat a program összesíti és több szempont szerint is elénk tárja a vizuális térképet. Ha pontosan adtuk meg az alaprajzot és tényleg ott mértünk, ahol jelöltük, akkor egy korrekt és látványos “hőtérképünk” lesz arról, hogy hol, mekkora wifi lefedettség. Így pillanatok alatt megállapítható, hogy az iroda (vagy lakás) adott helyiségében melyik pontra érdemes csatlakoztatni a munkaállomásokat, számítógépeket, vezeték nélküli eszközöket (nyomtatók, szkennerek stb.). Illetve hová ne menjünk, ha nem akarjuk dühünkben földhöz csapni a drága okostelefont…

Emellett a program képes folyamatos méréseket végezni a kiválasztott wifi pontokon, így grafikonokon követhetjük nyomon a jelerősség változását, az esetleges zajokat, mindezt több csatornán stb.

A rejtett hálózatokat nem vizsgálja egyébként a program, ha Pro előfizetésünk van, akkor ezeket manuálisan hozzáadhatjuk a mérésekhez.

Mindent egybevetve a Netspot kifejezetten praktikus segédeszköz, ha egy irodát vagy egy nagyobb lakást rendesen le akarunk fedni wifi szempontjából, beleértve a wifi router elhelyezését, az esetleges jelerősítők kirakását stb.

A Windows változat tudása még korlátozott, de cserébe ingyen van. A NetSpot maces verziója ingyen ad listát, de ha ki akarjuk használni a térképezési funkciót, akkor már fizetnünk kell: a három változat árait és lehetőségeit itt találjuk.

Ne maradjon le erről sem!