Menedzseljük az iPhone tartalmát valóban kényelmesen

Megosztó “jószág” az iTunes: még ha zenelejátszóként kedvelhető is (bár erről megoszlanak a vélemények), de az iPhone tartalmának kezelése szempontjából bőven akadnak benne bosszantó, faramuci megoldások, s persze hiányoznak is belőle sokak számára fontosnak tűnő funkciók. Ha valaki ennél kényelmesebben szeretné menedzselni a PC/Mac és az iPhone/iPad közötti adatcserét, annak mutatunk egy remek kis alkalmazást, amely Windowson és macOS-es egyaránt használható.

iMazing

Mit ne mondjuk, volt önbizalma a fejlesztőknek a névválasztáskor, de a program kétség kívül bámulatos dolgokra képes. Először is sokkal átláthatóbb felületen kezelhetjük a különféle adatokat, mint az iTunes kapcsolati lapjai. Belenézhetünk a telefonról lementett (teljes backup) híváslistákba, sms-ekbe, jegyzetekbe, kontaktokba, anélkül, hogy a telefon ténylegesen csatlakoztatva lenne.

Ehhez persze szükséges egy teljes biztonsági mentés a készülékről, de ezt ugyebár az iTunes is megoldja, s természetesen az iMazing is tud ilyet készíteni bármikor. Utóbbi előnye, hogy kiválaszthatjuk a mentés pontos helyét, illetve ha kell, az iMazing saját felhőbe is képes menteni, így ha bármi történik a gépünkkel (például elhalálozik a merevlemez), nem vesznek a mentéseink.

A mentések előnye, hogy ezekben bármikor kutathatunk az iMazing segítségével, így a képeinkhez, zenéinkhez, videóinkhoz, a fentebb már említett személyes adatokhoz (jegyzetek, hangos jegyzetek, sms-ek stb.) bármikor hozzáférhetünk, a készülék csatlakoztatása nélkül is. Sőt, az alkalmazásokban, pontosabban azok saját mappáiban is turkálhatunk ezzel a módszerrel.

Mellesleg az fájlrendszerre is lesz némi rálátásunk, bár ez azért korlátozott. Arra viszont például tökéletes, hogy a gyerek által készített Minecraft pályákat egyszerűen lementsük a telefonról és később visszamásoljuk, ha újratelepítettük az appot. Meg persze komolyabb dolgokra is… Azt viszont tudni kell, hogy ez nem minden appal megy, csak azokkal, amelyek amúgy is támogatják a fájlmegosztást.

Bár az iCloud segítségével nagyon kényelmesen lehet menedzselni a fotókat, de mivel nem mindenki kíván előfizetni, sokan közvetlenül a gépre vagy gépről másolgatják a fotókat. Nekik is jóval kényelmesebb megoldást nyújt az iMazing, hiszen oda-vissza pakolgathatjuk a fotóinkat, sőt, a zenéinket is.

Hiánypótló funkciók

A programot persze első sorban azért lehet szeretni, mert pótolja az iTunes hiányosságait. A fájlrendszer elérése mellett itt a biztonsági mentésekből könnyedén exportálhatjuk Excel táblázatba vagy Vcard formátumba a kiválasztott kontaktokat, vagy akár a teljes címjegyzéket.

Ugyanígy az SMS-eket, Apple Messages üzeneteket is bármikor lementhetjük, s a jegyzeteinkből is készülhet PDF vagy szövegfájl a gépen. Jópofa funkció, hogy üzeneteinket akár papíron is viszontláthatjuk, nyomtatva, de a chat felépítést megtartva.

Ami még ennél is izgalmasabb: lementhetjük zenéinket régi eszközeinkről. Ha van egy korábbi generációs iPod Shuffle a birtokunkban, visszanyerhetjük vele rég elfeledett zenei gyűjteményünket, ha csatlakoztatjuk a géphez és elindítjuk az iMazing alkalmazást. Kis túlzással pendrájvként is használhatjuk az iPhone-t, hiszen az iMazing segítségével bármilyen fájlt rámásolhatunk, de akkor a visszanyerésükhöz minden gépen ott kell lennie a programnak (ami persze csak licenc kérdése).

Összegzésül

Az iMazing segítségével teljesen elkerülhetjük az iTunes használatát (már persze ha nem használjuk azt zenelejátszónak). Átlátható, egyszerűen használható felületen dolgozhatunk, s akad egy halom többlet funkció, amelyek pusztán az iTunes használatakor nem, vagy csak részlegesen állnak rendelkezésünkre. Ha sok fotónk van, azért kell a programnak idő, amíg feldolgozza a gyűjteményt (nézőképek generálása stb.), de ha elkészült, vagyon hatékonyan menedzselhetjük akár a fényképeinket is (ellenben ha iCloud szinkronizálás van beállítva a fotókra, vagyis a nagyrészüket eleve felhőben tároljuk, akkor az iMazing nem tudja exportálni azokat a gépünkre, bár lássuk be, ez esetben sok értelme nincs is használni e célra).

A zenékről nem is beszélve: készülékeink és számítógépünk között teljes kényelemben csereberélhetjük vele dalokat. Jobban belegondolva a program arra is jól jöhet, ha egy régebbi iOS készülékről költöztetnénk adatainkat egy újra, de nem feltétlenül mindent, csak amire ténylegesen szükségünk van. Az, hogy többféle formátumba menthetjük az üzeneteket, híváslistákat, már eleve jó pont, ahogy az is, hogy az iPhone vagy iPad hiányában a biztonsági mentésekből is hozzájuthatunk az adatainkhoz. A többi – például az akku információk – már csak hab a tortán.

Az iMazing Windowsra és Macre 40 eurós áron szerezhető be, ami nem éppen olcsó, de ha szükségünk van ezekre a funkciókra, akkor megéri. Ennyiért viszont ne vegyünk zsákbamacskát, érdemes előtte tesztelni a próbaverziót. Bár nem tisztünk, de azért csendben megjegyezzük, hogy a cikk megjelenésével egy időben éppen akciózzák a programot karácsony alkalmából, így 25%-kal olcsóbban juthatunk hozzá.

Ne maradjon le erről sem!