Extrákkal teletömött címjegyzék app iPhone-ra és iPadre

Ha egy app valamelyik olyan a alkalmazás cseréjére hivatott, amelyet eleve megkapunk egy adott rendszerrel (például az összes modern rendszer esetében a Számológép, Naptár, vagy éppen a Címjegyzék), akkor a fejlesztőknek igencsak fel kell kötniük a nadrágot, hogy olyasmivel rukkoljanak elő, amiért a felhasználók hajlandóak lecserélni az eredeti programokat. Különösen igaz ez akkor, ha a csere-alkalmazás nem ingyenes, hanem pénzt is kell adnunk érte. Azonban ennek ellenére mégis van létjogosultságuk az ilyen programoknak, leginkább azért, mert – mint azt a Windows alap alkalmazásainak cseréje esetében megmutattuk – az ilyen alternatív szoftverek általában sokkal többet nyújtanak, mint amit a rendszerek saját, olykor igencsak bugyuta megoldásai. Mai tesztalanyunk például egy extrákkal teletömött címjegyzék app iPhone-ra és iPadre, amellyel sokkal átláthatóbb felületen menedzselhetjük névjegyeinket, mint az iOS Kontaktok alkalmazásában. Ráadásul kapunk néhány hasznos és praktikus plusz funkciót is.

Cardhop: Extrákkal teletömött címjegyzék app iPhone-ra és iPadre

A Cardhop név valószínűleg nem ismeretlen a maces felhasználóknak. Anno mi is írtunk a macOS-re készült változatról, amely az asztali rendszeren kifejezetten hasznos tud lenni, gyorsabb hozzáférést biztosít ugyanis minden névjegyhez, s egyszerűsíti azok szerkesztését is. A Cardhop készítői – akik többek között az egyik legnépszerűbb iOS naptár appot, a Fantastical-t is készítették – most kiadták digitális névjegyzék alkalmazásuk iOS változatát is, amelyet iPhone-on és iPaden egyaránt használhatunk.

Kezdjük ott az ismerkedést, hogy a Cardhop felülete egyszerűen gyönyörű. Persze az ember nem kifejezetten azért használ egy ilyen programot, mert ízléses, de a helyzet az, hogy ez sokat dob az átláthatóságon is. A Cardhopban a névjegyek áttekinthető- és gyorsan kereshető módon állnak rendelkezésünkre. Ha az ujjunkat jobbra húzzuk bármelyiken, azonnal választhatunk, hogy miként akarunk kapcsolatba lépni az illetővel: telefon, SMS, e-mail, videóhívás. Ha balra húzzuk az ujjunkat, törölhetjük a feleslegessé vált névjegyet. Ezeket az ujjgesztusokat egyébként testreszabhatjuk. A beállításokat tartalmazó felületen az Actions részben bármelyiket lecserélhetjük egy számunkra fontosabbra. Például ha nem nagyon írunk SMS-t, azt cserélhetjük WhatsApp üzenetre, Skype hívásra, FB Messenger üzenetre stb.

Egy névjegy összes részletét is csak egy mozdulat megtekinteni: megérintjük azt. Ez az adatlap is sokkal áttekinthetőbb, mint az iOS saját címjegyzékénél, de ami igazán növeli az értékét, az, hogy míg a rendszer mostohán bánik a névjegyek Jegyzet mezőjével, addig itt kiemelten használhatjuk azt. Így a kontaktokhoz nagyon kényelmesen rendelhetünk jegyzeteket. Az Add timestamp linket megérintve azonnal beszúrhatjuk a szövegbe az aktuális dátumot és időpontot, így a jegyzetben elkülöníthetők a részletek a bejegyzések dátuma szerint is. A jegyzetek szerkesztéséhez nem is kell az Edit gombot megérinteni, elég csak magát a jegyzetet. Mellesleg a teljes névjegy szerkesztésére szolgáló felület is nagyon jól sikerült.

Bár a fentiek is sokat dobnak a névjegyek használatában, akadnak még benne apró, de rendkívül praktikus megoldások. Ilyen például, hogy nem csak az iOS alapértelmezett alkalmazásaihoz rendelhetünk hozzá funkciókat. Például ha új levelet írunk, ahhoz azonnal megnyithatjuk a Spark levelezőt, ha pedig a kontakt weboldalát néznénk meg, akkor ezt a Safari helyett megtehetjük a Chrome böngészőben is. Nem vagyunk az Apple alkalmazásaihoz kötve. Ugyanígy a címek alapján megjeleníthető naptárakat is nyithatjuk mondjuk a Google Maps appban.

A Cardhop felülete is testreszabható, használhatjuk sötét (éjszakai) felülettel, világos nappalival, vagy ezek vegyített változatával, ahol a lista fekete alapon, míg a megnyitott névjegyek fehér környezetben láthatók.

Jópofa extra a saját digitális névjegy is. A programban kiválaszthatjuk, melyik a saját névjegyünk az adatbázisban. Ez alapján a Cardhop képes egy teljes képernyős, a hagyományos névjegyekre hajazó felületet kreálni az általunk fontosnak tartott adatainkkal, méretes QR kóddal kiegészítve. Így ezt nagyon könnyen megmutathatjuk bárkinek, aki az elérhetőségeinkre kíváncsi (könnyen félreérthető családnévvel rendelkezők számára ez óriási előny, elhihetik). Ugyancsak egy mozdulat, hogy megosszuk saját digitális névjegyünket VCF formátumban másokkal. Utóbbi lehetőség persze minden névjegyre igaz a gyűjteményünkbe, a Beállítások között pedig azt is megszabhatjuk, hogy a program ilyenkor az esetleges avatar fotókat és a megjegyzések mező tartalmát beillessze-e a megosztott anyagba, vagy sem.

Hasonlóan a Fantasticalhoz, a Cardhopnak is van egy olyan funkciója, amelyet a magyar felhasználók csak akkor tudnak értékelni, ha hajlamosak angolul kommunikálni a telefonnal. Ez esetben ugyanis az új névjegyek felvétele, sőt, a meglévők szerkesztése is megoldható a “természetes beszédnek” megfelelő módon történő leírással. Ez igencsak meggyorsíthatja az adatbevitelt, mert elég egy mondatban összefoglalnunk a kontakt fontosabb adatait, nem kell az adatbeviteli mezők között ugrabugrálni.

Ugyanezzel a módszerrel gyorsíthatjuk a kapcsolatfelvételt is, hiszen ha beírjuk mondjuk a Call XY utasítást a keresőbe, a program nem egyszerűen kikeresi XY névjegyét, hanem egy érintéses közelségbe hozza a telefonszámai tárcsázását is. Ugyanez működik persze SMS írásnál, e-mail írásnál stb. S még ezzel sincs vége: a Copy utasítással például azonnal vágólapra másolhatjuk egy névjegy kiválasztott adatait (még ezt is egyszerűsíthetjük például a Copy address XY utasítás használatával.

További hasznos extrák is akadnak még:

  • a Cardhop külön listába tudja gyűjteni a születésnaposokat (az ünnep közeledtét pedig pár nappal korábban konkrétan a névjegyen is jelzi)
  • névjegyeinket akár egyetlen VCF fájlba is exportálhatjuk vele
  • közvetlenül a Vágólapról vehetünk át adatokat egy új névjegyhez

Mindezeken felül a Cardhop tud menedzselni csoportokat, illetve több gyűjteményt is. Utóbbi esetben akár külön G Suite vagy Exchange forrást is megadhatunk neki.

A programot tökéletesre csiszolták az újabb iPhone-okat használók számára. Kifejezetten dögösen néz ki az iPhone X/XS/XR változatokon. De természetesen simán használható egy iPhone 6S és hasonló készüléken is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Cardhop egy kifejezetten jól sikerült névjegy-menedzser app iOS-re. Sőt, jelen pillanatban tulajdonképpen a legjobb, amely bőven ad extrákat ahhoz, hogy lecseréljük rá a rendszer saját megoldását. Ha valakinek szimpatikusak a fenti funkciók, viszonylag baráti, 1490 forintos áron tudja beszerezni a program az App Store-ból.

Ne maradjon le erről sem!