Cardhop: macOS címjegyzék, modern köntösben

Ha valaki már jóideje Macet használ, bizonyára ismerősen cseng számára a Fantastical név. Ez egy remek kis naptár alkalmazás, amelynek írtunk már a maces és írtunk már az iOS verziójáról egyaránt. Mindkettő jó választás lehet, ha az adott rendszeren használhatóbbra cserélnénk az Apple saját naptár alkalmazását. A fejlesztők a jelek szerint nem ülnek a babérjaikon, s a népszerű naptár szoftver folyamatos – igaz, kis lépésekben történő – frissítése mellett most kiadtak egy új alkalmazást. Ez a Cardhop amellyel a macOS címjegyzékét (Contacts alkalmazás) szeretnék hasonló módon leváltani.

 

Cardhop: címjegyzék a menüsorban, szuper extrákkal

A Cardhop a minőségét tekintve hozza azt, amit a Flexibits programozóitól elvárunk: ízléses, áttekinthető, gyors és megbízhatóan működik. A program beül a macOS helyi menüjébe, így a kis ikonra kattintva bármikor elérhető. Ha rákattintunk, azonnal láthatjuk a szülinapos ismerősöket, alattuk pedig ott sorakoznak a gyakran megtekintett névjegyek, illetve azok alatt az összes, amelyek szerepelnek a rendszer saját címjegyzékében is.

Ebbe természetesen beleértendő a helyi, a Google, az iCloud és már, a Contacts alkalmazás által támogatott forrás egyaránt. Sőt, a csoportosításokat is átveszi a Cardhop a rendszertől. Természetesen bármelyik névjegyre kattintunk, azonnal láthatjuk az összes adatát, s küldhetünk üzenetet, e-mailt, kezdeményezhetünk telefonhívást vagy Facetime hívást. Ehhez természetesen a kérdéses dolgokat előbb azért be kell állítani, vagyis összelőni a telefont a rendszerrel, vagy konfigurálni a Facetime szolgáltatást. De ha ez megvan, onnantól kezdve minden csak egy kattintás.

Ez a megoldás önmagában is nagyon kényelmes, vagyis ha ennyit tudna a program, akkor is szerethetnénk. Ám ennél többre is képes. Hasonlóan a Fantasticalhoz, itt is megvan ugyanis a lehetőség, hogy “természetes angolsággal” adjunk neki utasításokat. Vagyis a call név, esetleg az email név utasításokat beírva a keresőmezéjébe, rögtön hívhatjuk a “név” helyére behelyettesítendő illetőt, vagy máris nyithatjuk a levelezőprogram új levél ablakát, hogy írjunk neki. Ha az email név levél tárgya formátumot használjuk, akkor az új levélnél rögtön ott lesz a címzett és a levél tárgysorát is kitölti a program. De ugyanilyen könnyedén másolhatjuk például vágólapra a teljes névjegyet (copy), vagy kérhetünk útvonaltervet (map), esetleg nyithatjuk meg egy cég honlapját, vagy egy ismerős blogját (url). A használható utasításokat itt megtalálják olvasóink. Minden működik csoportokkal is, vagyis egy adott csoportnak is írhatunk így e-mailt, pár mozdulattal.

De van még más is! Így például ha egy e-mailben szereplő aláírás alapján szeretnénk új névjegyet létrehozni, nincs más dolgunk, csak kijelölni az aláírás sorait, majd jobb klikk, Services / Send to Cardhop menüpont. A Cardhop azonnal feldolgozza az adatokat, és elhelyez mindent (név, cím, e-mail, telefonszám stb.) a megfelelő mezőkbe az új névjegyen.

A felület is alakítható: van világos és sötét skin, illetve ha kell, “leszakíthatjuk” a program ablakát a menüsorból és önálló ablakban is használhatjuk, ha épp arra van szükségünk (sőt, lebegtetni is lehet a többi program ablakai fölött).

Mindent egybevetve, a Cardhop egy nagyon jól használható alternatív címjegyzék, amely sokat egyszerűsíthet a napi munka kommunikációs részén. Van belőle próbaverzió is, így mielőtt megvesszük, tesztelhetjük élesben, mire képes.

Ne maradjon le erről sem!