Gagyik a Windows saját alkalmazásai? Ingyenes programok helyettük.

A Windows már az ősidők óta számos hasznos kis alkalmazást rejt, melyek segíthetnek a hétköznapi feladatok megoldásában. Ezeket a Microsoft kis lépésekben fejlesztgeti is, egy valami azonban a kezdetektől azonos minden ilyen programban: a fizetős vagy ingyenes konkurensekhez képest csapnivaló minőségűek.
Szerencsére találunk helyettük alternatívákat, s fogják látni, hogy ezek az ingyenes programok még a nevükben is emlékeztetnek az eredetire. Tudásban pedig könnyedén kenterbe verik azokat.

Ingyenes programok

Az alábbi ingyenes programok tehát kiváló megoldást jelenthetnek a Windows szintén ingyenes, ám jóval szerényebb tudású alkalmazásai helyett. De természetesen nem csak ennyi szoftver létezik, amelyek hasznosak lehetnek a mindennapokban. Aki a lentieken kívül még keresne jól használható alkalmazásokat, annak érdemes végignéznie Szoftver rovatunkat, erre a linkre kattintva.

Notepad vs Notepad ++

A Notepad++ valószínűleg a legjobb Jegyzettömb helyettesítő alkalmazás Windowsra. Nem csak az egyszerű TXT fájlok szerkesztését bízhatjuk rá, hanem akár különféle programozási nyelvek szkriptjeit is, hiszen ismeri a legnépszerűbbek szintaxisait. Ennek köszönhetően akár HTML vagy PHP fájlokkal is kényelmesen dolgozhatunk benne.

Van sorszámozás, kiemelés, könyvjelző, összetett kifejezés keresés és csere, több lapos nézet, egyszóval minden, amire úgy általában szükségünk lehet, ha szövegfájlokat szeretnénk szerkeszteni.

Paint vs Paint .NET

Az a gyanúnk, hogy a Paintből már sohasem lesz Photoshop. Bár a kezdeti változathoz képest sokat váltott (igaz is, aki esetleg régi verziókon bambulna el, kukkantson bele korábbi cikkünkbe), azért még most sem nevezhető profi képszerkesztőnek.

Nem úgy a Paint .NET, amely nevéhez illően a Paint kiváltására született, .NET alapon. Utóbbi ne tántorítson el senkit, a program ugyanis egészen gyors és kezes, a funkciókra pedig abszolút nem lehet panaszunk: rétegkezelés, szűrők, effektek garmada vár az egyszeri felhasználóra.

Hangrögzítő vs Audacity

Mivel a rendszer hangrögzítője egy rémálom, tulajdonképpen ajánlhatnánk itt bármit helyette. Mi az Audacity-t választottuk, mert az ingyenes felhozatal egyik legjobb darabja.

Szinte mindent tud, ami csak szóba jöhet a mikrofonos hangrögzítésnél és a hangfájlok átszerkesztésénél. Van benne egy halom remek szerkesztő eszköz, szűrő, effekt, ismeri a legelterjedtebb hangfájl-formátumokat, egyszóval jóval túlmutat a leváltandó kis alkalmazás határain.

Zip kezelés vs 7zip

Lássuk be, a ZIP ugyan elterjedt, de nem túl hatékony tömörítés. Ha csak két remek alternatívát akarunk mondani, akkor 7z és RAR. A Windows persze utóbbiak egyikével sem tud mit kezdeni alapból, de ha telepítjük a 7zip alkalmazást, rögtön kinyílik előttünk a világ: szinte az összes népszerű formátumba tömörített fájl kicsomagolható vele: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR, RAR, CAB, ISO, ARJ stb.

A ZIP fájlok létrehozásában is nagy segítség, de ami még jobb, 7z formátumba is csomagolhatunk vele, ami sokkal jobb eredményt hoz, ha fontos szempont a fájlméret – vagy például a jelszavas védelem – is az archiválásnál.

Windows Explorer vs Q-Dir

Noha a Windows Intézője is tuningolható különféle beépülőkkel, ha szeretnénk valami teljesen mást, ami azért mégis hasonló filozófiával működik, válasszuk a Q-Dir nevű alkalmazást. Több funkció, gyarsaság és kényelmi extrák várnak ránk. Mondjuk nem egy szépség, az kétségtelen…

Ha nem jön be, még mindig ott a Total Commander Shareware verziója, amely a készítők jóvoltából nincs igazán korlátozva, bár ingyenesnek nem nevezhető.

Programok eltávolítása vs Revo Uninstaller

A windowsos alkalmazások sajnos rengeteg szemetet hagynak maguk után, ha a Programok Eltávolítása opció felől közelítve végzünk velük a Windows Vezérlőpultjában.

1454927043_thumb.png

Korábban mutattunk már megoldást e probléma orvoslására: a Revo Unistallert. Részletesen a korábbi cikkben lehet róla olvasni, de a lényege: tökéletesen eltakarítja a feleslegessé vált szoftvereket, a hagyományos eltávolító által hátrahagyott, a gépet terhelő szeméttel együtt.

Feladatkezelő vs System Explorer

A Windows Feladatkezelője (Task Manager) kivételesen a fejlődőképes csoportba tartozik a rendszerbe integrált alkalmazások sorában. A Windows 10-ben egészen kezes, a korábbi Windows verziókban viszont még igencsak visszafogott lehetőségei vannak. Ha többre vágyunk, érdemes próbára tenni a System Exporert. Segítségével mindent nyomon követhetünk ami a gépen történik és segít az alkalmazások, folyamatok megregulázásában, sőt, a biztonság fokozásában is.

A letöltési oldalon viszont érdemes tágra nyitott szemmel nézelődni, mert a készítők kissé túlzásba estek a bannereket illetően.

Lomtár vs Hardwipe

Minek cserélni a Windows Lomtárát? Tulajdonképpen nem is cserélni érdemes, hanem kiegészíteni. Ahogy korábban írtuk, a törölt fájlok visszaállíthatók a Lomtár ürítése után is.

De ha feltesszük az ingyenes Hardwipe alkalmazást, akkor a Lomtár megkerülésével, tökéletesen és visszaállíthatatlan módon törölhetünk fájlokat. Így azokhoz később nem juthatnak hozzá illetéktelenek. Akit bővebben érdekel a téma, itt olvashat utána, korábbi cikkünkben. Mert erre a célra is akadnak még szép számmal ingyenes programok.

Töredezettségmentesítő vs Defraggler

Végül egy ritkán használt, de azért fontosnak mondható alkalmazás, a Windows Tördezettségmentesítője. A töredezettségmentesítésnek komoly szerepe lehet a rendszer gyorsításában, viszont a rendszer saját Defrag alkalmazása nem túl hatékony és ráadásként lassú is.

A Piriform-féle (ők kreálták a CCleanert is) Defraggler viszont gyors és hatékony. Érdemes hát erre váltanunk, de akadnak persze ezen kívül is még ingyenes programok e célra.

Ne maradjon le erről sem!