Windowsos programok tökéletes eltávolítása, egyszerűen és ingyen

Emlékszem, amikor annak idején a Computer Panoráma (CP) lemezmellékletét állítottuk össze, a teljes verziós alkalmazások mellett még egy halom shareware és freeware szoftver is felkerült a CD-re/DVD-re. Bevallom, nekem viszonylag gyakran kellett teljes rendszer telepítéseket végeznem, mert mire 3-4 hónap minden alkalmazását leteszteltük a lemezre kerülésük előtt, teljesen szétzilálták a Windowst. Hiába távolítottunk el mindent szabályosan, ennyire nem volt strapabíró a rendszer.

Ám ha 10 évvel ezelőtt mi így jártunk, s valószínűleg az igazán vállalkozó kedvű olvasóink is – feltéve, hogy szorgalmasan feltettek mindent a lemezekről -, akkor ma, amikor az internetről tömegével tölthet le bárki, bármit amit előtte nem ellenőriz senki alaposan, nos, akkor a Windows most még nagyobb terhelésnek van kitéve. Talán csak annyi a különbség, hogy a modern Windows alkalmazások immár a Microsoft Piacteréről települnek Windows 8/10 alatt, de a hagyományos szoftverek még minden jól “belakják” a rendszert. S ha szabadulni akarunk tőlük, az bizony nem egyszerű.
Mert hát az embernek eszébe sem jut – ugyebár – úgy eltávolítani egy windowsos programot, hogy

  • törli a parancsikonját az Asztalról: mert az a rossz hírem van, hogy attól az még a gépen marad, csak nem látszik a Desktopon.
  • törli a program mappáját: mert a windowsos alkalmazások nagyobb része nem csak a saját mappájába másol telepítéskor, hanem a rendszer alkönyvtáraiba is, különféle DLL és konfigurációs állományokat, Registry-bejegyzéseket, amelyek kellenek a működésükhöz. Vagyis a programot magát lehet, hogy így likvidáljuk, de marad egy halom szemét, amelyek amellett, hogy foglalják a helyet, esetleg még futnak is a háttérben, lefoglalva a rendszer erőforrásait.

Igaz, takarítani tudunk utólag is, de ha kellően előrelátóak vagyunk, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Íme egy remek program, amely segíthet a szoftverek tökéletes, maradéktalan eltávolításában és így a Windows tisztán tartásában.

Revo Uninstaller

A Revo Uninstaller két változatban érhető el. Ebből a Pro verzió, amely fizetős, értelemszerűen kicsit több opcióval rendelkezik és hatékonyabban takarít. Van belőle 30 napos próbaverzió, így nincs zsákbamacska, tesztelhetjük mielőtt pénzt adunk érte.

Van azonban a programból ingyenes változat is, amely a többség számára bőven elegendő funkció-felhozatallal rendelkezik.
Ha úgy döntünk, hogy egy szoftvert eltávolítunk a gépről, Revo Unistaller lefuttatja az adott alkalmazás saját Uninstall programját, majd amikor az végzett, végignézi a gépet az eltávolított szoftverhez tartozó maradványokért, feleslegessé vált fájlokért, Registry-bejegyzésekért. A vizsgálat alaposságát mi választhatjuk meg, a fellelt dolgokat pedig listába gyűjti a program, mielőtt végleg likvidálná azokat. Így ha valamire mégis szükségünk van, megtarthatjuk.
A program használható pendrájvról is, így adott esetben olyan gépeket is kitakaríthatunk vele, amelyekre nem akarjuk még ezt is feltelepíteni.

Mit kapunk a Pro verzióban?

A Revo Uninstaller Pro az ingyenes program funkcióin túl kicsivel fejlettebb algoritmusokat használ az utólagos felderítésekhez is, illetve tartalmaz még néhány egyéb takarító eszközt is (például a böngészők átmeneti állományait, vagy a sütiket is törölhetjük vele).
Emellett képes valós időben feltérképezni, mit művelnek, hova szemetelnek az alkalmazások, már közvetlenül a telepítésükkör. Ez igencsak megnöveli az eltávolítás hatékonyságát, hiszen nem utólag kell nyomozni, mi történt a telepítés után. Márpedig egy telepítés végeztével, az első indításkor sok szoftver még létrehoz egy halom konfigurációs állományt és Registry bejegyzést, amelyekről így általában az eredeti eltávolító program sem tudhat, vagyis eleve meg sem próbálja azokat eltakarítani. Szóval aki biztosra akar menni, annak érdemes megismerkednie a próbaverziós változattal, s ha hosszú távra is bejön, később megvásárolni.

Ne maradjon le erről sem!