Sokat tudó képernyő fotózó és screencam alkalmazás

Ha szeretnénk oktatóanyagokat készíteni szoftverekről, rendszerekről, ahhoz nem árt jól megválasztani a képernyőképek és screencam videók készítéséhez használható eszközt. Mi most egy nagyszerű maces megoldással szolgálunk, amely ugyan nem ingyenes, de tudását tekintve megérheti az árát.

Capto

A Capto amolyan all-in-one képernyőfotózó szoftver: lefotózhatjuk vele a teljes képernyőtartalmat, annak egy általunk kijelölt részét, a kiválasztott ablakokat, vagy éppen weboldalakat, ha kell, teljes egészükben (vagyis a böngészőben egyszerre nem látható részeket is). Emellett képernyővideókat is készíthetünk vele, szintén vagy a teljes képernyőről, vagy annak kiválasztott részletéről. Van időzített fotózási lehetőség is.

Sőt, az elkészült felvételeket (képeket és videókat egyaránt) akár feliratokkal, képregény-stílusú buborékokkal, nyilakkal, kiemelésekkel is elláthatjuk, vagy kitakarhatunk részeket elmosással, illetve mozaik hatással.
De ha valakinek még ez sem elég, akkor van egy igen vonzó ütőkártyája még a szoftvernek: képes az iOS eszközök, vagy az iPad és az iPhone képernyőjén történő események videózására is. Így ha egy iOS-re készült alkalmazást szeretnénk bemutatni, nem kell beérnünk képernyőképekkel, hanem akár videót is kreálhatunk róla.

S persze nem lenne teljes a kínálat, ha a fentieken túl nem lenne lehetőség még az iSight webkamera képének rögzítésére is.
A program használata egyszerű, ráadásul az elkészült felvételek menedzselését is magára vállalja (akár címkézhetünk és kategorizálhatunk is, hogy mindig mindent megtaláljunk), így a feliratozott, átalakított anyagokban bármikor belenyúlhatunk később, s a megfelelő változatokat kedvünkre exportálhatjuk különféle fájlformátumokba (videók esetében akár a mostanság igen divatos anim GIF-be is).
A képernyőképek szerkesztését illetően a program mondhatni tökéletes, tényleg mindent meg tudunk vele csinálni (kiemelés, rajzolás, szövegezés, elmosás, törlés, vágás, megjelölés stb.), amire csak szükségünk lehet egy ilyen feladatnál, ráadásul nagyon egyszerű a használata és minden rajzolt, vektoros elem újraszerkeszthető később is.

A videók szerkesztésénél már akadnak hiányosságok, mert ugyan az alap vágó, effektező eszköztár megvan, de az idősáv használata nem túl kényelmes, ráadásul nincsenek átmenetek és a kulcskockák sem, pedig azokra néha azért szükség lenne, ha összetettebb videós anyagra vágyunk. Ilyen esetekre mutattunk már jobb megoldást, de ott cserébe a képernyőfotózás és a weboldalak fotózási lehetősége hiányzik.

Ezt leszámítva viszont a Capto több mint tökéletes választás, ha kevésbé összetett képernyővideókat készítenénk, iOS appok felületét videóznánk, vagy kényelmesen szeretnénk képernyőképeket készíteni és ellátni azokat feliratokkal. A weboldalak fotózásában pedig ez volt eddig a legjobb alkalmazás, amivel találkoztunk, többek között azért, mert a fixen “az ablak tetejéhez rögzített” menükkel is normálisan megbirkózik és csak a kép felső részén látjuk viszont azokat, a közepén nem jelennek meg több példányban, ahogy az sokszor megesik más programoknál.

capto-app-1

A JPG és PNG képformátumokon kívül egyébként PDF-be is tudunk menteni például egy weblapot, de a szöveg ilyenkor nem marad szerkeszthető, képként illeszti a PDF-be az egész anyagot a program. Hasznos viszont, hogy a weboldalak egyes elemeit is egy mozdulattal “lekaphatjuk”, így ha csak egy adott objektum fotózására van szükségünk, az sem lesz macerás feladat.
A kész anyagok megosztása is roppant egyszerű, hiszen a programban beállíthatjuk Youtube, Tumblr, Dropbox stb. fiókjainkat, amelyekkel így egy kattintás csak a megosztás.

Egyébként a program nem csak hagyományos képernyőképek feliratozására alkalmas. Tulajdonképpen bármilyen fotót átszerkeszthetünk vele utólag, ha feliratokat, kiemeléseket szeretnénk létrehozni rajta.
Mindent egybevetve a Capto egy rendkívül jól használható képernyőfotózó alkalmazás, seregnyi hasznos funkcióval és a videószerkesztés terén némi hiányossággal. Utóbbiért azonban bőven kárpótolhat minket a weblapok fotózásának és az iOS appok videózásának lehetősége. A 30 eurós ár pedig egészen baráti, ennyi funkcióhoz és ilyen minőséghez képest.

Aki Windowsra keres hasonló alkalmazást, annak ajánljuk korábbi cikkünket, ahol bemutattuk az egyik legjobban a Microsoft rendszerére.

Ne maradjon le erről sem!