TOP 2016: a legjobb Mac alkalmazások

Ha valaki egy új Macet kapott karácsonyra, annak érdemes csemegézni kicsit az alábbi összeállításból. Egy helyre gyűjtöttük ugyanis a – szerintünk – legjobb programokat, amelyek idén a leghasznosabbnak tűntek a tesztek és válogatások készítése során.

Mac alkalmazások: ingyenes felhozatal

Kezdjük rögtön egy halom ingyenes programmal, amelyek mindig jó, ha kéznél vannak. Nem kell persze mindent azonnal feltenni, de érdemes elraktározni őket “talonba”, hogy amikor szükségünk lesz rájuk, ott legyenek a kezünk ügyében.

Spark Mail

A Spark már régóta népszerű alternatív levelező kliens iOS-en, de nemrég megjelent a macOS verzió is. Így az iPhone-on és iPaden megszokott kényelmi funkciókat immár Macen is kihasználhatjuk, ráadásul ez az egyik leggyorsabb e-mail kliens Macre. Bővebb tesztet is írtunk a megjelenéskor, itt olvasható.

Enpass

Mivel számtalanszor kifejtettük már, hogy milyen fontos a megfelelő, erős jelszavak használata, így ezt már nem ragozzuk tovább. Ellenben mutatunk egy nagyon jól sikerült, ingyenes alkalmazást, amelyben titkosítva, biztonságban tarthatjuk számon minden jelszavunkat, PIN kódunkat, privát jegyzeteinket.

Az Enpass gyors, átlátható és minden funkciót megkapott, amire egy ilyen alkalmazásnál szükség lehet. Van amúgy belőle iOS változat is, igaz, az csak részben ingyenes. A maces verzió azonban teljesen szabadon használható és kategóriájában az egyik legjobb. Részletesen itt teszteltük.

Onyx

Bár a macOS meglehetősen stabil és strapabíró rendszer, azért itt is előfordulhat, hogy felhalmozódnak felesleges fájlok, vagy összekuszálódnak a rendszer egyes elemei. Ilyen esetben nem árt egy kis karbantartás és digitális takarítás. Ehhez kiváló eszköz lehet az Onyx, amely nem csak a karbantartási feladatok elvégzését egyszerűsíti le (és automatizálja), hanem számos hasznos rendszerbeállítási lehetőséget is tartalmaz, amelyekkel testreszabható a macOS működése. Arra azonban vigyázzunk, hogy az általunk használt maces rendszer verziójának megfelelő Onyx-ot töltsük le és használjuk!

Microsoft OneNote

Bár számos remek jegyzet alkalmazás létezik Macre, de a Microsoft OneNote funkciók tekintetében mindegyiket veri. A redmondi cég szoftvere ráadásul cross-platfrom, így jegyzeteinket – felhőben szinkronizálva – szinte minden más rendszeren (asztali és mobil) elérjük.

A szöveges jegyzetek írásán túl rajzolhatunk, beilleszthetünk képeket, fájlokat csatolhatunk, táblázatokat készíthetünk. Mindezt egyetlen felületen. Jegyzeteinket többféle módon rendszerezhetjük, így a visszakeresésük is egyszerű. Aki pedig szeretne jobban elmélyülni a OneNote lehetőségeiben, annak ajánljuk korábbi OneNote tippjeinket.

Nik Collection

A Google ingyenessé tette nagyszerű fotó-effektező alkalmazáscsomagját, a Nik Collection-t. A rengeteg effektet és szűrőt ráadásul nem is feltétlenül nekünk kell aprólékosan beállítani, hiszen sok sablont kapunk a programokhoz. Ha pedig Photoshopot használunk képretusáláshoz, értékelni fogjuk, hogy a Nik Collection minden funkciója beépül az Adobe képszerkesztőjébe plug-inként.

Korábban itt írtunk a csomagról.

Amiért érdemes fizetni

Bár kétség kívül az az igazi, ha egy programot ingyen használhatunk, de akadnak azért olyan szoftverek, amelyeket a fejlesztők pénzért kínálnak. Jó hír viszont, hogy vannak, amelyek megérik az árukat!

Affinity Designer és Affinity Photo

Az Adobe már egy ideje előfizetőssé tette a népszerű Photoshop és Illustrator szoftverek, az Adobe CC csomag részként. Ha szeretnénk megúszni egyszeri befektetéssel, ráadásul jóval olcsóbban a dolgot, akkor érdemes megismerkednünk az Affinity Designer és Affinity Photo programokkal.

Előbbi egy igen jól sikerült vektorgrafikus program, míg a másik egy fotóretusáló, képszerkesztő alkalmazás. Felületük, funkcióik, sőt, lehetőségeik tekintetében is szinte tökéletesen hozzá az Adobe szoftvereiben megszokott dolgokat. Hacsak nincs valamilyen különleges – Adobe specifikus – elvárásunk, tökéletesen kiváltható velük az Illustrator és a Photoshop a napi munkát illetően. Részletes tesztünket itt olvashatják.

Ulysses

Mostanság a tartalommarketing és a blogolás igen divatos témakörök. Lássuk be, mindkettőhöz érdemes megfelelő eszközt választani. Az Ulysses pontosan ilyen. Egy kiváló markdown szövegszerkesztő, amely rendelkezik minden fontos funkcióval, amire csak szükségünk lehet az írásnál, emellett pedig segít menedzselni az elkészült anyagokat, egyetlen felületen.

Ráadásul a irományainkból pár kattintással készülhet Word dokumentum, PDF, e-book, vagy akár WordPress blogbejegyzés is. Hosszú lenne itt kifejteni, mi mindenre képes a program, de egyvalami biztos: aki írással keresi a kenyerét, azonnal olvassa el korábbi tesztünket, mert érdemes megismerni a részleteket.

Capto

Az idei év egyik jóízű meglepetése volt a Capto megjelenése. Ez egy rendkívül sokoldalú képernyőfotózó és screencam szoftver, amelynek segítségével az elkészült képernyőképeket azonnal feliratozhatjuk, vagy kitakarhatunk részleteket, nyilazhatunk, kiemelhetünk stb. Készíthetünk fotókat teljes weboldalakról is vele. Bővebben itt írtunk róla.

Boom 2

Régi vagy kevésbé jó minőségű hangszórónk van a Machez? vagy egyszerűen csak szeretnénk jobb hangzást elérni bármilyen csatlakoztatott hangszóróval vagy fülessel? Akkor a Boom 2 nem maradhat ki az életünkből. Szinte újjá varázsolja a korosodó hangrendszereket. Egy különleges EQ alkalmazás, amelynek köszönhetően sokkal jobb hangot csiholhatunk a Macnek. Részletek korábbi tesztünkben.

PDF Expert 2

Bár a macOS Preview alkalmazása sok mindenre képes a PDF dokumentumokkal, de lássuk be: lassú és akadnak hiányosságai. Ráadásul sok esetben kényelmetlen a használata. A PDF Expert 2 viszont orvosolja ezeket a problémákat.

Egy villámgyors, szerkesztési funkciókkal is felvértezett PDF olvasó program, amely tökéletes választás bárkinek, aki sokat dolgozik ezzel a népszerű és praktikus dokumentum formátummal. Korábban teszteltük, érdemes elolvasni a részleteket.

Archiver 4

Nemrég jelent meg az egyik legjobb maces archívumkezelő legújabb verziója: az Archiver 3 segítségével nem csak kicsomagolható szinte az összes létező tömörített formátum, de RAR, 7ZIP és ZIP fájlok létrehozására is képes. Ráadásul villámgyors és nagyon egyszerűen használható. Erről bővebben itt meséltünk.

Parallels 12

Ha valakinek windowsos programok futtatására lenne szüksége Macen, esetleg kifejezetten a Windowst kellene néha használnia, annak tökéletes megoldást jelenthetnek a virtuális gépek. A Parallels Desktop 12-es verziója gond nélkül képes futtatni a Windows 10-et és az arra telepített szoftvereket a macOS alatt. Nincs szükség a gép újraindítására és akár egyszerre is használhatjuk kedvenc maces és windowsos alkalmazásinkat. Minden részlet megtudható ebből a cikkből.

Crazytalk Animator 3

Ha már szóba került fentebb a tartalommarketing és a blogolás, akkor hozzunk fel egy másik népszerű témát is: az explainer videókat. Ha valaki ilyenek készítésére adná a fejét, de nem akar sokat bíbelődni egy-egy videó elkészítésével, az vessen egy pillantást a még friss és ropogós CrazyTalk Animator 3-ra.

Ez egy könnyen használható és elérhető árú animációs szoftver, amellyel természetesen nem csak explainer videók, hanem bármilyen animáció, vagy akár rajzfilm elkészíthető. Természetesen teszteltük korábban részletesen is, emitt.

Duet

Ha valakinek a Mac mellett van egy iPadje is, akkor most kapaszkodjon: a táblagépe is tudja külső monitorként használni a gépéhez. Ezt a Duet segítségével gyerekjáték megoldani. Minden részletet megírtunk korábbi cikkünkben.

iMazing

Az iPhone adatainak lementése olykor nem is olyan egyszerű. Különösen, ha a névjegyeket, sms-eket, jegyzeteket szeretnénk teljes biztonságban tudni, vagy játékok (például a Minecraft) pályáit szeretnénk lementeni. Ha valaki ezekkel a gondokkal küzd, ismerje meg az iMazing nevű szoftver, amelynek segítségével akár az iTunes nélkül is menedzselhető az iPhone vagy az iPad teljes tartalma. A program funkciói itt kerültek terítékre.

Live Home 3D

Ha épp új lakásba, házba költözünk és új otthonunk elfoglalása előtt már szeretnénk legalább virtuálisan berendezni azt, akkor a Live Home 3D nem hiányozhat a Macünkről.

Könnyen használható, mégis rendkívül nagy tudású lakberendező szoftver ez, amelynek segítségével pontos alaprajzot készíthetünk, majd 3D-ben berendezhetjük lakásunk virtuális mását (akár több emeletes épületek esetén is). Mindent elmeséltünk róla itt.

Tap Forms 5

Bár az adatbázisok használata olykor igen macerás, a Tap Forms 5-nek köszönhetően bárki létrehozhat saját adatbázist és könnyedén menedzselheti azt. Legyen szó könyveink nyilvántartásáról, receptgyűjteményről, vagy éppen céges ügyfeleinkről, ezzel a programmal egyetlen felületen kezelhetjük minden ilyen összeállításunkat. Korábban ebben a cikkben vetük górcső alá.

Ne maradjon le erről sem!