Biztonságos és hordozható jelszómenedzser, ingyen

Egy korábbi, jelszómenedzsereket felsorakoztató összeállításunkban már szó esett az Enpass nevű alkalmazásról. Ez egy cross-platform, vagyis Windows, macOS, Linux, Android és iOS alatt egyaránt használható szoftver, amelyben biztonságosan tárolhatjuk jelszavainkat, PIN kódjainkat, azonosítóinkat, személyes adatainkat stb.

A dolog lényege, hogy így bárhol, bármikor a kezünk ügyében tudhatjuk minden fontos belépési adatunkat vagy például kártyaszámunkat, de nem kell mindet fejben tartanunk, hanem elég egyetlen jelszót megjegyeznünk, amelynek bírása után hozzáférhetünk az Enpassban tárolt adatokhoz. Így elkerülhetjük, hogy pusztán az egyszerűség kedvéért túl könnyen feltörhető jelszavakat használjunk vagy mindenütt ugyanazt adjuk meg.

Az Enpass ráadásul Windowsra és macOS-re teljesen ingyen áll rendelkezésünkre, korlátozások nélkül, az iOS és Android verziókból pedig van olyan változat, amelyikben limitált mennyiségben ugyan, de ingyen tárolhatjuk adatainkat. Ha kinőttük, pár euróért cserébe megvehetjük a teljes változatot a megfelelő alkalmazás áruházban.

Az Enpass lényege persze az, hogy titkosított fájlban, akár egy felhő-tárhelyen is képes tárolni adatainkat (például Dropbox, Google Drive, Box, OneDrive stb.), így azokat minden eszközünkön elérhetjük, a program automatikusan szinkronban tartja a beírt adatokat.

Ezt a fejlesztők most “megfejelték” egy hordozható (portable) változattal is. Mert hát hol van az előírva, hogy mindig, minden gépen ott legyen telepítve a megfelelő Enpass verzió? Sehol… De sebaj, mi magunkkal vihetjük a sajátunkat akár egy pendrájvon is, és telepítés nélkül elindíthatjuk, használhatjuk.

Sőt, ha mégis volt telepítve már a gépre, de azt más használta, akkor sincs gond, mivel a portable az Enpass portable teljesen függetlenül működhet egy telepített változattól bármelyik gépen. Ez a hordozható jelszómenedzser is képes hozzákapcsolódni az online tárolt adatbázisunkhoz, de ha kell, akár a pendrájvon is tarthatjuk a titkosított jelszógyűjteményt, így offline is hozzáférhetünk adatainkhoz bármilyen számítógépen.

A program több népszerű konkurensének adatbázisát képes importálni (KeePass, 1password stb.), így ha esetleg ezekről váltanánk, az sem gond. Márpedig az Enpass nekünk az egyik kedvencünk.

Aki szeretne biztonságos jelszavakat használni, de nem tudja azokat fejben tartani, annak javasoljuk a használatát.

Ne maradjon le erről sem!