Írók, bloggerek, marketingesek: íráshoz a perfekt app

Aki írásból él tudja, egy anyag megszületését – és most teljesen mindegy, hogy egy könyv valamelyik fejezetéről, egy cikkről, blogbejegyzésről, tanulmányról van szó – nagymértékben befolyásolják az adott pillanat körülményei. Van, aki egy kávézóban, s van, aki az otthon elsötétített magányában hozza ki magából a legtöbbet az írás frontján.
Szerintünk ugyanilyen fontos az is, hogy aki nem – hagyománykövető módon – tollal, hanem számítógépen vagy okoseszközökön ír, annak az íráshoz használt szoftver is megadja azt, amire szüksége van az alkotáshoz.

Ulysses, mindenféle tartalomhoz

Akár tartalommarketing, akár blog, magazin, könyv, tudományos értekezés a cél, a korábban már általunk is bemutatott Ulysses kiváló választás lehet.
E programmal háborítatlan körülmények között írhatunk: ha úgy kívánjuk, dolgozhatunk teljes képernyőn, eszköztárak, ikonok rengetege nélkül. Ilyet persze tud majdnem minden hasonló alkalmazás (például a pár napja bemutatott “gyilkos”szövegszerkesztő, vagy a “nagyon zen” másik). Az Ulysses azonban ennél tovább megy.

A mostanában egyre népszerűbb markdown funkciók mellett lehetőségünk van irományunk címkézésére, célok beállítására (szavak vagy leütések száma mellett az új verzió immár három különböző tempójú felolvasás szempontjából is képes mérni a leírt szövegmennyiséget), jegyzetek hozzáfűzésére, illetve képanyagok megadására, amin most nem a szövegbe illesztett képeket, hanem például a kutatáshoz szkennelt forrásokat értjük. Vagyis mindent egy helyen tárolhatunk, ami az adott irománnyal kapcsolatos. Olyannyira, hogy minden írásunkat kategorizálva, fa-struktúrában őrizhetjük a programban. Ez amúgy egy könyv vagy más kiadvány fejezeteinek készültekor is nagyon praktikus, de ha valaki több magazinba, blogba ír, áttekinthetően tárolhatja a leadott cikkeket is. Nem kell foglalkoznunk többé mappákkal, fájlokkal. Itt mindent megvan, egy helyen.

A program felülete letisztult, használhatjuk teljes képernyőn, ablakban, a paneleket pedig ki- és bekapcsolhatjuk kedvünk szerint. Sőt, még a felület színvilágát is hangulatunkhoz igazíthatjuk, ha valaki a retró DOS-s fekete-zöld kinézetre bukik, itt azt is megtalálja.

A kész anyagokat azután egyetlen kattintással oszthatjuk meg a Medium vagy WordPress felületeken, de exportálhatunk DOC, PDF, HTML dokumentumként is (ezeket a markdown jelölések alapján automatikusan formázza a program, a kiválasztott stílusnak megfelelően). Sőt, akár profi e-bookot (epub) is létrehozhatunk az Ulyssesben összeállt fejezetekből.

Folytassuk iPaden vagy iPhone-on

Az Ulysses maces változata tehát mindent egy helyen tart, kézenfekvő hát, hogy mindezt akár felhőben is tárolhassuk és elérhessük egyéb eszközeinken is.
Nos, a készítők erre is gondoltak. Eddig csak iPaden, de tegnap óta immár iPhone-on is kényelmesen folytathatjuk a macen megkezdett anyagokat (és ugyebár fordítva).

A mobilra optimalizálást az első béta kiadás óta figyeltük és azt kell mondjuk, tökéletes munkát végzett a csapat, ha valaki képes megbarátkozni az iPhone képernyőn használható billentyűzetével, akkor már semmi sem állíthatja meg, hogy akár hosszabb anyagokat is kényelmesen megírjon. De ha más nem, arra biztosan jó a mobil megoldás, hogy a gépen vagy iPaden megírt szövegeket az okostelefonon bárhol, bármikor módosítsuk, javítsuk. Szó szerint állandóan a kezünk ügyében lehet minden irományunk.
Sőt, a publikálás is megoldható mobilról, mert pontosan úgy, ahogy a maces változat, az iOS verzió is kapott export funkciót, így egyszerű szöveg, HTML, ePub, PDF. Docx, Medium formátumokban egyaránt menthetjük a kész írást. Mivel markdown jelöléseket is használhatunk a szövegben, így az arra alkalmas kimeneti formátumoknál természetesen a formázások is meglesznek. Adott esetben készre gyúrhatunk a mobilon egy e-bookot és publikálhatjuk is azt PDF vagy ePub formátumban (utóbbihoz még a borítóképet is betehetjük).

Tulajdonképpen kár tovább nyújtani ezt a bejegyzést, inkább mutatunk egy videót, amelyből minden kiderül.

Aki pedig érintett a témában, annak érdemes elgondolkodni a befektetésen, mert bár az Ulysses maces és iOS változata egyaránt a drágább kategóriába tartozik, hosszú távon megérik a befektetést: rendkívül hatékony íróeszközök.

Ne maradjon le erről sem!