Virtuális írógép macOS-re, avagy retró mindenek felett

Az elmúlt évek során rengeteg szövegszerkesztő programról írtunk már, amelyek között akadtak egészen döbbenetes darabok is, például az, amelyik elkezdte “visszatörölni” az irományunkat, ha túlságosan lazsáltunk írás közben. Nem volt kibúvó, ha nem írtunk folyamatosan, a program képes volt akár a teljes addigi munkánkat likvidálni. Nos, mai tesztalanyunk legalább ennyire meglepő darab, de szerencsére kevésbé kockázatos melónk épségére nézve: egy virtuális írógép macOS-re. Mert hát a retró mindenek felett!

Winston: retró mindenek felett, avagy virtuális írógép macOS-re

Winston egy ingyenes szövegszerkesztő macOS-re, amely nem szándékozik felvenni a versenyt a Word bőséges eszköztárával, vagy az Ulysses markdown extráival. Ez a program inkább megpróbál kicsit visszarepíteni azokba az időkbe, amikor még az írógép volt divatban, s bizony papírra gépeltünk. Ráadásul az esetleges későn észrevett hibák javítása sem volt olyan egyszerű, mint manapság.

Nos, a Winston amennyire csak lehet, élethűre sikeredett: kapunk egy virtuális írógépet, amely gépelés közben az egykor sokat hallott hangokkal és a hagyományos írógép viselkedésének modellezésével repít minket vissza az időben. A hangeffektek egyébként cserélhetők, van többféle, s ugyanígy testreszabható a papír színe és mintázata, vagy éppen a háttérkép is.

Az egész működése – a lehetőségekhez mérten – tökéletesen modellezi az egykori gépek jellemzőit. Ennek megfelelően visszatörölni sem tudunk, olyankor csak “felülüti” a korábbi szövegrészt X karakterekkel. Nem mellesleg a mentett szövegbe is belementi alapértelmezésben ezeket.

Szerencsére azért kicsit modernizálható is, így sima szöveges fájl helyett exportálhatjuk a kész anyagot akár PDF-be is (a papír mintázata nélkül, vagy azzal együtt), illetve bekapcsolhatunk olyan kényelmi funkciókat, mint az automatikus sortörés, a szövegkurzor megjelenítése íráskor, vagy mentéskor a törölt szövegek valódi törlése az XXXX-es átfedés helyett. Persze így már kevésbé élethű a dolog, viszont ez esetben egy szórakoztató külsejű szövegszerkesztőt kapunk. Formázásokra viszont ekkor sincs lehetőségünk.

A program a TXT és PDF exportáláson kívül képes Vágólapra másolni a teljes szöveget, illetve adott esetben Vágólapról is beilleszthetünk már meglévő anyagokat.

Természetesen használhatjuk teljes képernyős üzemmódban is, amitől még élethűbb lesz a dolog. Ráadásul nagyon hangulatosak az alapból kapott, elmosott hátterek is.

Nem állítjuk, hogy ezentúl mindent a Winstonban írunk, de ha az ember kicsit inspirálóbb körülményekre vágyik az íráshoz, jól jöhet. Kár, hogy az írógép típusa nem cserélhető. De ezt leszámítva nagyon jópofa kis alkalmazás. Érdemes kipróbálni.

Ne maradjon le erről sem!