Szövegszerkesztő, amelyik mindent töröl, ha lazsálunk

Több évtizednyi írás után az ember úgy van vele, hogy sok meglepetés már nem érheti az eszköztárát (például a szövegszerkesztő) illetően. De azt kell mondjuk, mégis.
Mert ugye ki gondolná, hogy egyszer beleszalad egy olyan szövegszerkesztőbe, amelyet eleve “veszélyesnek” aposztrofálnak készítői. Döbbenet. Mi lehet veszélyes egy szövegszerkesztőben? Nos, mi más, minthogy törli azt, amit beírunk. Önhatalmúlag, de nem öncélúan…

Szövegszerkesztő a boldogságunkért

A Flowstate egy rendhagyó szövegszerkesztő. Elindítása után meg kell adnunk a készülő anyag címét, ki kell választanunk a betűtípust, majd azt, hogy mennyi időt szánunk az írásra. És e pontnál érdemes észnél lenni, a Flowstate-ben ugyanis írnunk kell. Folyamatosan. Míg le nem telik a választott időmennyiség. Ha ugyanis 5 másodpercre abbahagyjuk az írást, az addig megalkotott szöveg a szemünk láttára halványul el a képernyőn, míg el nem tűnik. Teljesen.

 

Nincs visszavonás, nincs cselesen vágólapra másolás. Irományunkat egyetlen dolog menti meg: ha az adott időn belül megszakítás nélkül írunk.
Hülyeség? Nos, a Flowstate meglepő módon nem intézhető el egy kézlegyintéssel.
E szövegszerkesztő lényegét ugyanis többek között Csíkszentmihályi Mihály Flow-élmény elmélete adja, miszerint az igazi boldogság az, ha teljesen át tudjuk adni magunkat annak, amit éppen csinálunk. Ha írunk, akkor írjunk, s ne törődjünk semmi mással. Adjuk át magunkat az élménynek és leljük benne örömünket. Közben pedig koncentráljunk arra amit csinálunk.
Nem lehet legyinteni, mert furcsa módon működik a dolog egy szövegszerkesztő esetében is. Az ember rákényszerül, hogy írjon, hogy jöjjenek a gondolatok. Nincs lacafacázás, mert 5 másodpercnyi megtorpanás után kezdhetjük elölről, s a poén kedvéért újraindul a visszaszámlálás is. Ennyi.

Kinek jó ez?

A Flowstate használhatatlan annak, aki formázgatni akarja az irományát, aki elmereng miközben ír, aki felkapdossa a bejövő hívásokat. Nem előnyös kutatómunka vagy diplomamunka készítésekor sem.
De eszméletlen jó, ha csak írni akarunk! Ha ez a célunk, a Flowstate simán megéri, hogy leperkáljunk érte 10 eurót – viszont ez elvileg csak bevezető ár – a Mac App Store-ban.


Van iOS verzió is, ha angolul írunk, vagy ékezetek nélkül, akkor biztosan az is praktikus. A magyar ékezetekkel bajlódni, időlimittel megkötve, nekünk kicsit zűrösnek tűnik. Viszont egy windowsos változatot örömmel fogadnánk, csak hogy ne legyünk részrehajlók. Egyelőre csak Macen használható.
Van egyébként “sima” szövegszerkesztő üzemmód is benne, amikor nem időre megy az írás, de olyat már láttunk más alkalmazásoknál. A Flowstate különlegességét az időlimit és a “könyörtelensége” adja. Ezért fogjuk vagy nagyon szeretni, vagy rendkívüli módon utálni.

 

Más megoldások

Ha valaki hasonló megregulázását szeretné a napi munkának, de azért nem feltétlenül akarja likvidáltatni amin épp dolgozik, pusztán mert megakad pár másodpercre, annak tudunk ajánlani egy alternatív módszert, ami szintén nem hétköznapi. A Pomodoró-módszerről ingyen letölthető e-bookunkban lehet olvasni. Használatával remekül fokozhatjuk hatékonyságunkat, nem csak az írás területén.

Ne maradjon le erről sem!