Mai tesztünk érdekessége, hogy bár már rengeteg szövegszerkesztőről írtunk – a maihoz hasonlóról is -, ám választottunk mégis sok szempontból teljesen egyedi, különleges.

A Place To Write nem csak a különleges névválasztással emelkedik ki kategóriájából, hanem azzal is, hogy igyekszik megteremteni az íráshoz szükséges hangulatot.

 

Teremtsünk írói környezetet

Minimalista, markdown alapokra építő szövegszerkesztőkkel lassan Dunát lehet rekeszteni. A Place To Write azonban csak az alapjait tekintve idomul ezekhez. Ezen felül viszont akad benne még egy halom érdekes megoldás.

Kreatív, animált szövegszerkesztő, kreatív íróknak | Techwok.hu

Ilyen például, hogy különféle témájú animált hátterek közül választhatunk. Minden témához saját hangeffekt vagy háttérzene jár, de a kettőt különválaszthatjuk, vagy ha nem akarunk háttérzajt, ki is kapcsolhatjuk azt.

Az animációktól is szabadulhatunk, bár a programban ez az egyik lényege, ráadásul nem zavaró, viszont nagyban hozzájárul a hangulat fokozásához. Van téli táj hóeséssel, erdő esővel, ködös kikötő stb. Nyolc különféle téma közül választhatunk jelenleg.

Kreatív, animált szövegszerkesztő, kreatív íróknak | Techwok.hu

A felület tehát lelkiállapotunkhoz vagy a készülő témához igazítható. A betűtípust is cserélhetjük, igaz, ebből csak négyféle van, szerintünk lehetne kicsit növelni a választékot és bár a betűméret ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető, a sortávot már nem szabhatjuk át.

Kreatív, animált szövegszerkesztő, kreatív íróknak | Techwok.hu

Ugyanígy a margót sem mi állítjuk be. Ezek ugyan apró hiányosságok, de a jellegéből adódóan azért praktikus lenne kibővíteni a programot velük. Mivel elsősorban teljes képernyős üzemmódban érdemes használni, ezek a beállítások fontosak lehetnek, hiszen ahány gép, annyiféle képernyőméret és felbontás.

A billentyűleütésekhez is rendelhetünk hangeffektet, az írógépes egészen megdobja a hangulatot, ha van bennünk némi nosztalgia.

Kreatív, animált szövegszerkesztő, kreatív íróknak | Techwok.hu

Hasznos funkció a beépített időmérő is. Megadhatjuk, hány percet szánunk az írásra és végig követhetjük, hol állunk, a jobb felső sarokban megjelenő “karikán”.

Kreatív, animált szövegszerkesztő, kreatív íróknak | Techwok.hu

Igaz is mérés, természetesen a szavak és karakterek számát is méri a program. Működik vele a rendszer helyesírás ellenőrzője is, így ha telepítettük a macOS-hez letölthető magyar helyesírás-ellenőrzőt, azt is kihasználhatjuk.

Van azonban egy halom további izgalmas dolog is.

 

Az inspiráló szövegszerkesztő

Az egyedi felület mellett a Place To Write még néhány dologgal igyekszik a hányatott sorsú írók életét. Bár ezeket elsősorban azok tudják értékelni, akik járatosak az angol nyelvben. Ők kihasználhatják a program karaktergeneráló funkcióját, amely novellák, regények írásakor lehet hasznos, ha hirtelen szeretnénk alap jellemzőket kiötölni egy szereplőnek.

Kreatív, animált szövegszerkesztő, kreatív íróknak | Techwok.hu

Van jelenet-generáló is, itt kapunk két véletlenszerűen megalkotott karaktert, szintén random helyszínt, szituációt és témajavaslatot.

A Random Words opció bekapcsolásával a képernyőn véletlenszerűen feltűnő szavak segíthetik az ihletet.

A Random Inspiration funkció hangulatokra, tárgyakra és tájakra tesz javaslatot (jópofa, 3D-ben pörgő dobókockákkal színesítve a dolgot).

Végül pedig klasszikusok idézeteit is olvashatjuk, természetesen véletlen sorrendben.

Kreatív, animált szövegszerkesztő, kreatív íróknak | Techwok.hu

Ennél többet már tényleg csak akkor tehetne értünk a program, ha meg is írná helyettünk amin dolgozunk…

 

Olvasás és export

Az íráshoz szánt felületeken túl a Place To Write az olvasáshoz is ad testreszabható felületet, bár ez kimerül néhány választható színkombinációban.

Kreatív, animált szövegszerkesztő, kreatív íróknak | Techwok.hu

A program alapból markdown formátumba ment, de a kész anyagot exportálhatjuk PDF-be vagy HTML-be is.

 

iPaden is

A Place To Write iPades verzióban is létezik. Ott nagyjából ugyanezt az eszközkészletet kapjuk, viszont jó szívvel csak azoknak tudjuk ajánlani, akik angolul írnak. A készítők ugyanis saját billentyűzetet integráltak az iOS verzióba, ami egyébként nagyszerűen használható (könnyen elérhetünk vele egy halom extra karaktert és szimbólumot), de magyarul nagyon macerás írni vele.

A Maces változat viszont szerintünk nagyon jól sikerült, s bár még – ahogy fentebb is írtuk – lenne mivel kiegészíteni a beállítási lehetőségeket, már jelen formájában is remek eszköz lehet, hogy inspiráló környezetben írjunk.

Nem feltétlenül előnyös minden téma esetén, de számtalan esetben jól jöhet. Így a visszafogott, 10 eurós árat lesz akinek megérheti.

 

Az iPades verzió teszteléséhez az iCentre.hu bocsátott rendelkezésünkre készüléket.