Kreatív, animált szövegszerkesztő, kreatív íróknak

Mai tesztünk érdekessége, hogy bár már rengeteg szövegszerkesztőről írtunk – a maihoz hasonlóról is -, ám választottunk mégis sok szempontból teljesen egyedi, különleges.

A Place To Write nem csak a különleges névválasztással emelkedik ki kategóriájából, hanem azzal is, hogy igyekszik megteremteni az íráshoz szükséges hangulatot.

 

Teremtsünk írói környezetet

Minimalista, markdown alapokra építő szövegszerkesztőkkel lassan Dunát lehet rekeszteni. A Place To Write azonban csak az alapjait tekintve idomul ezekhez. Ezen felül viszont akad benne még egy halom érdekes megoldás.

Ilyen például, hogy különféle témájú animált hátterek közül választhatunk. Minden témához saját hangeffekt vagy háttérzene jár, de a kettőt különválaszthatjuk, vagy ha nem akarunk háttérzajt, ki is kapcsolhatjuk azt.

Az animációktól is szabadulhatunk, bár a programban ez az egyik lényege, ráadásul nem zavaró, viszont nagyban hozzájárul a hangulat fokozásához. Van téli táj hóeséssel, erdő esővel, ködös kikötő stb. Nyolc különféle téma közül választhatunk jelenleg.

A felület tehát lelkiállapotunkhoz vagy a készülő témához igazítható. A betűtípust is cserélhetjük, igaz, ebből csak négyféle van, szerintünk lehetne kicsit növelni a választékot és bár a betűméret ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető, a sortávot már nem szabhatjuk át.

Ugyanígy a margót sem mi állítjuk be. Ezek ugyan apró hiányosságok, de a jellegéből adódóan azért praktikus lenne kibővíteni a programot velük. Mivel elsősorban teljes képernyős üzemmódban érdemes használni, ezek a beállítások fontosak lehetnek, hiszen ahány gép, annyiféle képernyőméret és felbontás.

A billentyűleütésekhez is rendelhetünk hangeffektet, az írógépes egészen megdobja a hangulatot, ha van bennünk némi nosztalgia.

Hasznos funkció a beépített időmérő is. Megadhatjuk, hány percet szánunk az írásra és végig követhetjük, hol állunk, a jobb felső sarokban megjelenő “karikán”.

Igaz is mérés, természetesen a szavak és karakterek számát is méri a program. Működik vele a rendszer helyesírás ellenőrzője is, így ha telepítettük a macOS-hez letölthető magyar helyesírás-ellenőrzőt, azt is kihasználhatjuk.

Van azonban egy halom további izgalmas dolog is.

 

Az inspiráló szövegszerkesztő

Az egyedi felület mellett a Place To Write még néhány dologgal igyekszik a hányatott sorsú írók életét. Bár ezeket elsősorban azok tudják értékelni, akik járatosak az angol nyelvben. Ők kihasználhatják a program karaktergeneráló funkcióját, amely novellák, regények írásakor lehet hasznos, ha hirtelen szeretnénk alap jellemzőket kiötölni egy szereplőnek.

Van jelenet-generáló is, itt kapunk két véletlenszerűen megalkotott karaktert, szintén random helyszínt, szituációt és témajavaslatot.

A Random Words opció bekapcsolásával a képernyőn véletlenszerűen feltűnő szavak segíthetik az ihletet.

A Random Inspiration funkció hangulatokra, tárgyakra és tájakra tesz javaslatot (jópofa, 3D-ben pörgő dobókockákkal színesítve a dolgot).

Végül pedig klasszikusok idézeteit is olvashatjuk, természetesen véletlen sorrendben.

Ennél többet már tényleg csak akkor tehetne értünk a program, ha meg is írná helyettünk amin dolgozunk…

 

Olvasás és export

Az íráshoz szánt felületeken túl a Place To Write az olvasáshoz is ad testreszabható felületet, bár ez kimerül néhány választható színkombinációban.

A program alapból markdown formátumba ment, de a kész anyagot exportálhatjuk PDF-be vagy HTML-be is.

 

iPaden is

A Place To Write iPades verzióban is létezik. Ott nagyjából ugyanezt az eszközkészletet kapjuk, viszont jó szívvel csak azoknak tudjuk ajánlani, akik angolul írnak. A készítők ugyanis saját billentyűzetet integráltak az iOS verzióba, ami egyébként nagyszerűen használható (könnyen elérhetünk vele egy halom extra karaktert és szimbólumot), de magyarul nagyon macerás írni vele.

A Maces változat viszont szerintünk nagyon jól sikerült, s bár még – ahogy fentebb is írtuk – lenne mivel kiegészíteni a beállítási lehetőségeket, már jelen formájában is remek eszköz lehet, hogy inspiráló környezetben írjunk.

Nem feltétlenül előnyös minden téma esetén, de számtalan esetben jól jöhet. Így a visszafogott, 10 eurós árat lesz akinek megérheti.

 

Az iPades verzió teszteléséhez az iCentre.hu bocsátott rendelkezésünkre készüléket.

Ne maradjon le erről sem!