Focused: írjunk stílusosan, zen körülmények között

A megfelelő munkaeszköz kiválasztása minden szakmában létfontosságú, így van ez az írással is. Ha hatékonyan és gyorsan akarunk haladni a ránk bízott feladatokkal, jól kell választanunk.
Aki írásra, publikálásra adja a fejét, ma már többnyire nem egy kézre álló tollért vagy írógépért ugrik el a megfelelő boltba (bár ismerek kivételt), hanem kiválasztja a számára leginkább kézre álló szövegszerkesztőt. A Word például temérdek funkcióval felvértezett, de valljuk be, ahhoz, hogy írjunk, fogalmazzunk, e funkciók többsége teljesen felesleges. Ha pedig a blogunkra, vagy netán egy magazinba publikálunk, akkor a formázásnak sincs sok értelme, mert vagy a blog-motor, vagy a tördelő bírálja majd felül elképzeléseinket.
Ha ez így van, akkor viszont válasszunk egy olyan szövegszerkesztőt, amelyben teljesen az írásra koncentrálhatunk.

Focused

A Macet használók számára ilyen lehet például a Focused, amely egykor Typed néven kezdte pályafutását, de menet közben átkeresztelték, hogy ne kavarodjon a felhasználók elméjében az időközben elkészült Typed.com blog-szolgáltatással.
Funkciói azonban a névváltással nem változatak. Továbbra is letisztult, ízléses felülettel igyekszik segíteni az alkotási folyamatot.

A Focusedben lehetőségünk van teljes képernyőn írni, ikonsorok helyett gyorsbillentyűkkel érhetjük el az alapvető formázásokat (ha egyáltalán szükségünk van rájuk), van szó- és karakterszámláló, az elkészült anyagokat pedig exportálhatjuk többféle dokumentum formátumban. A magyar helyesírás ellenőrzés is működik, feltéve persze, hogy telepítettük a megfelelő kiegészítőt az OS X-re.

Zenben jó

A felület a végletekig leegyszerűsített, három háttérszín (fehér, szépia és éjszakai üzemmód gyanánt fekete) közül választhatunk, kapunk néhány fix betűtípust (ezek váltása az egész dokumentumra vonatkozik, szövegrészenként nem formázhatunk, hiszen nem ez a cél), és változtathatjuk a karakterek méretét is. Hasonló program van persze több is (hogy csak egyet említsünk, az iA Writer). Viszont a Focusedben akad egy plusz szolgáltatás: a Zen üzemmód.

Ha erre váltunk, a program automatikusan teljes képernyős üzemmódba kerül és lágy háttérzene kezd szólni. Utóbbiból több is van, szám szerint nyolc közül választhatunk a Preferences ablakban. Mindegyik New Age/Ambient stílusú. De akad közöttük például egyszerű eső vagy vihar zaj is. Ezek nagyban segíthetik a nyugodt, koncentrált írást. A Focused sajnos nem ingyenes, hanem kb. 9000 forintos áron vásárolható meg online, a készítők oldalán vagy az App Store-ban. Ha valakinek fontos, hogy milyen körülmények között ír, jó befektetés lehet.
Biztosra mehetünk amúgy, mert van belőle letölthető próbaverzió is.

Ne maradjon le erről sem!