Így használható az iPad monitorként a számítógéphez

A jelenlegi iPad felhozatal felbontása gyakorlatilag kenterbe veri az átlagosan elterjedt monitorokét. Ráadásul az iPad aktuális generációja, az iPad Air vagy az iPad Pro még képernyőméretét tekintve is simán tudna helyettesíteni egy kisebb monitort vagy notebook kijelzőt. De még az iPad Mini is megteszi ebből a szempontból, ha csak kiegészítésnek kell. Ha viszont így van, praktikus lenne másodlagos monitorként is hadrendbe állítani az iPadet, amikor éppen nem használjuk másra.

A megoldás: Duet Display

Valószínűleg ezen a gondolatsoron ment át az a néhány ex-Apple mérnök is, akik elkészítették a Duet Display nevű alkalmazást. Ennek segítségével ugyanis windowsos gépekhez vagy Macekhez egyaránt hozzáköthetjük az iPadet (vagy akár az iPhone-t is), hogy plusz monitorként alkalmazzuk azt.

Ehhez nem kell mást tennünk, csak megvásárolni a Duet Display iOS változatát az App Store-ban 19 eurós áron, illetve letölteni a számítógépünk operációs rendszerének megfelelő ingyenes kliens alkalmazást a készítők oldaláról (Windowsra vagy macOS-re).

Utóbbit a szokott módon telepítjük (ez tulajdonképpen egy driver), majd újraindítjuk a gépet, s ha ezeken túl vagyunk, már csak annyi a feladatunk, hogy összekössük az iPadet és a számítógépet az előbbihez kapott adatkábellel, majd az iPaden is elindítsuk a Duet appot.

Innentől kezdve az iPad pontosan úgy viselkedik, mintha valódi monitor lenne, vagyis kétmonitoros rendszerben dolgozhatunk. A tablet “felbontását” a Duet klienséből állíthatjuk, amely ilyenkor OS X-en felköltözik a rendszer menüjébe, Windowson pedig “leül” a Tálcára. Ugyancsak itt állítható a framerate és a képminőség, ami asztali gépnél lehet a legjobb, notebookon viszont érdemes figyelembe venni, hogy ha akkuról megy a gép, akkor a csatlakoztatott iPad és annak állandó használata azért jobban eszi az akkut, ha a legnagyobb teljesítményre állítunk mindent.

Extra poén a dologban, hogy az iPad (vagy iPhone) ilyenkor ráadásul érintőképernyős monitorként használható, vagyis a rendszert és az alkalmazásokat is babrálhatjuk az ujjainkkal. Grafikus alkalmazások esetében ez kifejezetten jól jöhet.

Rendszerkövetelmények

A Duet Display működéséhez minimum iOS 7-nek kell lenni az iPaden vagy az iPhone-on és minimum Windows 7-nek, vagy OS X 10.9-nek a számítógépen. Mi egy 2012-es Mac Minivel (OS X El Capitan) és egy iPad Airrel (iOS 9) teszteltük és abszolút problémamentesen működött. Próbáltuk a macOS Sierra publikus bétájával (az 5. változattal) is, de azzal egyelőre nem működik a dolog. A készítők azt ígérték, hogy a végleges Sierrával már nem lesz gond, dolgoznak a probléma megoldásán. Egy bétából amúgy sem érdemes következtetéseket levonni, az aktuális OS X pedig simán összedolgozik a Duettel.

Mindent egybevetve a Duet Display szerintünk praktikusan használható, jó elgondolás. Mostanra viszonylag kiforrott is, így nekünk például semmiféle gondunk nem volt a fentebb leírt konfigurációval.

A teszthez használt iPad Airt az iCentre.hu bocsátotta rendelkezésünkre.

Ne maradjon le erről sem!