Itt a PDF Expert 2: teszteltük az újdonságokat

Azoknak, akik sokat dolgoznak PDF fájlokkal Macen, van egy nagyszerű hírünk a mai napra: megjelent a Readdle PDF Expert 2.

Mitől jó hír ez, amikor a macOS saját Preview alkalmazása is képes PDF dokumentumok olvasására és alapszintű szerkesztésére? Nos, azért, mert a PDF Expert 2 jóval kényelmesebb és gyorsabb megoldás mindkét feladatra.

 

Ami jó volt, megmaradt

A PDF Expertről korábban már írtunk részletes tesztet és már akkor is megállapítottuk, hogy jóval gyorsabb és kényelmesebb megoldás a PDF fájlok olvasására, mint bármely más maces szoftver. Még éjszakai üzemmódja is van, így sötétben sem süti ki a szemünket a kijelző, ha például ebben a formátumban e-bookot olvasunk . Sőt, a PDF-ek átrendezése, összeforrasztása, darabolása, megjegyzésekkel történő ellátása, aláírása is gyerekjáték vele.

Ezen tulajdonságai megmaradtak az új változatban is, sőt, tulajdonképpen első ránézésre az ember azt gondolná, hogy pontosan ugyanazt a szoftvert látja, mint korábban. De nem. Bár a megszokott használat szempontjából praktikus, hogy nincsenek óriási változások a felületen az előző verzióhoz képest, azért a fejlécben látható Edit gomb mégiscsak elárulja, hogy akadnak új funckiók.

 

PDF-ek teljes átszerkesztése

Mostantól a program nem csak megjegyzéseket, ábrákat, kiemeléseket, aláírást tud hozzáfűzni egy PDF-hez, hanem konkrétan átszerkeszthetjük annak tartalmát is. Lecserélhetjük a képeket, újakat illeszthetünk be, átmozgathatjuk a meglévőket máshová, vagy éppen törölhetjük is azokat teljesen a dokumentumból.

Emellett átírhatjuk a szövegeket, az eredeti tördelés megtartásával, vagy arra is van lehetőségünk, hogy fekete áthúzással (Redact) rejtsük el szövegrészeket a kíváncsi szemek elől az adott anyagban. Sőt, a fekete áthúzás helyett akár törölhetjük is ezeket a szövegeket úgy, hogy a helyük viszont megmaradjon.

Ha új szövegdobozt szeretnénk beszúrni, az sem gond a programnak.

A fentieken túl a linkeket is átszerkeszthetjük, vagy újakat hozhatunk létre. A linkek amúgy mutathatnak belső oldalakra (például tartalomjegyzék), vagy akár egy külső URL-re is (mondjuk a cég weboldalára).

Ha tehát egy PDF kiajánlóban változik a cím, megújult a céges logó és új a weboldal URL címe is, semmi gond. Nem kell azonnal az InDesign után nyúlni és újra elkészíteni a teljes PDF-et. Elegendő módosítani a változásokat a PDF Expert 2 segítségével a már meglévő PDF dokumentumban. Villámgyorsan.

Végül pedig még egy újdonság: mostantól jelszavas védelemmel is elláthatjuk PDF dokumentumainkat a program segítségével (viszont ez csak a megnyitásra vonatkozik, nem lehet külön levédeni az anyagot nyomtatás vagy másolás ellen).

Mindent egybevetve a PDF Expert 2 továbbra is az egyik legjobb PDF olvasó-szerkesztő szoftver macOS-re. Az új lehetőségekkel igencsak képes gyorsítani a munkát, ha egy céges PDF-en gyors változtatásokra lenne szükség.

A 60 eurós ár továbbra sem nevezhető olcsónak, de cserébe egy nagyon kezes, gyors, megbízható szoftvert kapunk, amely konkrét segítség lehet a napi munkában, így aztán érdemes elgondolkozni a beszerzésén. Van belőle 7 napos próbaverzió is a készítők oldalán, aki pedig már megvásárolta a korábbi verziót, az ingyen frissíthet az új változatra.

 

Ne maradjon le erről sem!