Hihetetlenül kényelmes, gyors PDF olvasó és szerkesztő

A PDF formátum sokoldalú: a hagyományos irodai dokumentumok és iskolai jegyzetek digitális kiváltásán felül e-bookok, képregények, vagy bármely más kiadvány közzétételéhez kitűnő választás. A PDF-be nyomtatott (vagy exportált) dokumentumok pont úgy néznek ki, mintha papírra nyomtattuk volna őket, csak épp papírmentes megoldást jelentenek. Könnyen megoszthatók, s ha kell, még valamiféle védelemmel is elláthatók (például a vágólapra másolás vagy nyomtatási funkciók letilthatók a PDF készítésekor). Sőt, akár multimédia tartalommal (videók, 3D objektumok) is megtölthetők, bár ilyenkor már nem biztos, hogy a fogadó fél is meg tudja majd nézni, illetve a fájlméretet is túlságosan megnöveli a videók beépítése.
Van viszont még valami, amire praktikusan használható: a PDF dokumentumokat elláthatjuk utólag megjegyzésekkel, kiemelésekkel, javításokkal, vagyis a dokumentumok utólagos átnézésére és a javítandók jelölésére is remek. De még kitölthető űrlapok készítésére is.
Mindez szép és jó, a PDF formátumot ezek alapján nagyon szeretjük. Már csak egy kérdés maradt: mivel érdemes olvasni?

 

PDF Expert: egy sokoldalú PDF olvasó

Az OS X ugyan képes a Preview-val is megnyitni a PDF-eket, sőt, a megjegyzések, kiemelések is elvégezhetők vele, de azért a gyorsaság nem feltétlenül az erőssége, ráadásul a szerkesztési eszközök használata sem mindenkinek egyértelmű. Ettől még persze a rendszer része és az alap dolgokat kifogástalanul elvégzi, ingyen.
Ha ennél többre vágyunk, akkor viszont érdemes valamilyen olcsó de jól használható alternatíva után nézni.

 

pdfexpert-os-x2

Ilyen például a PDF Expert, amely elérhető Macre és iOS-re egyaránt. Ha mindkettővel rendelkezünk, akkor máris van egy nagy előnyünk: iCloudon tárolva a dokumentumokat mindkettőben azonnal elérhetjük azokat, sőt, a legutóbbi frissítés óta wifin keresztül is azonnal van kapcsolat az iOS és OS X verziók között, így ha elkezdjük egy dokumentum szerkesztését mondjuk az asztali gépen vagy MacBookon, akár az iPhone-unkon is befejezhetjük a munkafolyamatot.

 

pdfexpert-os-x4

Maradjunk még az asztali változatnál. Amellett, hogy gyors a dokumentumok megnyitása, a tallózásuk közben is remek a sebesség, ráadásul egy ablakban, külön füleken akár több PDF-et is megnyithatunk. Lehetőségünk van csoportosan törölni, vagy akár külön PDF-be átrakni oldalakat, összefűzhetünk több PDF fájlt, átrendezhetjük az oldalak sorrendjét, duplikálhatunk stb.

 

pdfexpert-os-x1

Ezen felül megvannak az alap szerkesztési lehetőségek: kiemelő toll, rajzeszközök (keretek, nyilak stb.), pecsétek (sajátot is létrehozhatunk), aláírások használata (létrehozhatjuk a MacBook “tapipadjával” is), jegyzetek hozzáfűzése, képek beillesztése, szövegdobozok beszúrása, kijelölt részletek vágólapra másolása képként stb. Minden egy helyen, ráadásul sokkal áttekinthetőbb és használhatóbb felépítéssel, mint amit a Preview nyújtana. Extraként még hangos jegyzeteket is fűzhetünk a dokumentumokhoz. Csak mikrofon kérdése, amúgy két kattintás a felvétel és a későbbi lejátszás is.
A kiemelések, jegyzetek külön listába szedhetők, így később egyszerűbb az áttekintésük. Könyvjelzőket is használhatunk, így akár e-book olvasáshoz is remek lehet. Természetesen a PDF-be integrált űrlapok kitöltése is megoldható vele.

 

Vigyük magunkkal

Az iOS verzió szintén nem ügyetlen, meg merjük kockáztatni, hogy a legjobb PDF olvasó iPhone-ra és iPadre. Szintén gyors és gyakorlatilag a fent felsorolt szerkesztési lehetőségek mindegyikét hozza, beleértve akár a PDF fájlok összefűzését is.

 

pdf-expert-ios-1

Sok értelme nincs is felsorolni, mire képes, amit az OS X-es változatról írtunk, az érvényes itt is, csak az érintőképernyőhöz optimalizálva. Ami viszont plusz: az iOS változat képes szinte minden népszerű felhőszolgáltatáshoz csatlakozni, így – az iCloudon felül – a Dropboxon, Boxon, Google Drive-on, OneDrive-on tárolt, vagy akár FTP, SFTP, WebDAV, Windows SMB szerverre másolt anyagainkat is elérhetjük vele.

 

pdf-expert-ios-2

 

Mivel Readdle appról van szó, ebbe is integrálták a szoftvereikben megszokott fájlkezelő felületet. Ennek köszönhetően a fájlok menedzselése a telefonon vagy a tableten is gyerekjáték. Áttekinthető módon, mappákba rendezve hordhatjuk magunkkal a fontos PDF dokumentumokat.

 

Vegyük vagy ne vegyük?

Az OS X-es változat 60 eurós ára nem éppen baráti, pláne ha azt vesszük, hogy a funkciók egy része eleve elérhető a rendszer Preview-ban is, ingyen. A PDF Expert OS X-es változata viszont kétség kívül jóval kezesebb és sokoldalúbb, mint a rendszer PDF-kezelője, ráadásul gyorsabb is, ha nagy dokumentumokkal dolgozunk. Ha sokat matatunk PDF dokumentumokban, hosszú távú befektetésként ennyiért is jó vásár lehet. Ezt mindenkinek magának kell átlátnia.
Az iOS verzió viszont kérdés nélkül megéri a 10 eurót, legalábbis ha nem csak hébe-hóba nyitunk meg egy-egy PDF-et, hanem napi rutinból kell megjegyzéseket fűznünk ilyenekhez, bárhol legyünk is. Ha a PDF része az életünknek és iPhone-on vagy iPaden is szerkesztenénk, az iOS változat egyértelműen kötelező vétel.
Ha viszont PDF guruk vagyunk, akkor érdemes mindkettőn elgondolkodni, mert együtt még hatékonyabbak, ráadásul jelentősen egyszerűsítik a PDF fájlok menedzselését is.
Amúgy maradva még a Readdle háza táján, nemrég mutattunk egy megoldást tőlük, amivel PDF-be nyomtathatunk iOS alatt.

Ne maradjon le erről sem!