Nyomtatás és PDF-be konvertálás iPhone-on

Bár az iOS ügyesen képes AirPrint kompatibilis nyomtatókra printelni anyagainkat, ám túl sok testreszabási lehetőséget nem nyújt ilyenkor. Arról pedig csak álmodhatunk, hogy mondjuk egy e-mailt vagy weboldalt PDF-be exportáljon nekünk a rendszer, vagy esetleg kiválasztott fotóinkból tegyen egy oldalra többet és úgy nyomtassa régebbi printerre, vagy tegye el kényelmesen megosztható PDF fájlba. Ám ahogy az lenni szokott, ezt a hiányosságot is pótolták.

 

Readdle Printer Pro

Pár nappal ezelőtt, amikor jobbakra cseréltük az iOS saját alkalmazásait, már szóba került a Readdle neve a Spark nevű ingyenes levelező és a Documents – szintén ingyenes – fájlkezelő kapcsán. A cég iOS és Mac alkalmazásokat gyárt, kvázi sorozatban, úgyhogy tényleg igyekszünk, de még nem értünk a végére a kínálatuk kielemzésének. Márpedig van mit, mert mindegyik app jól kidolgozott és hiánypótló.
A most kiválasztott Printer Pro például igazi csemege az irodai munkájuk egy részét mobilon intézőknek. Ezzel az appal ugyanis AirPrint kompatibilis és USB-s nyomtatókra egyaránt nyomtathatunk, extra beállítási lehetőségekkel, illetve szinte bármelyik nyomtatásra képes alkalmazásból generálhatunk PDF fájlt.

 

printer-pro-1

 

PDF-be mentenénk egy e-mailt vagy weboldalt? Semmi gond, az egész két mozdulat. Közvetlenül a levelezőből és a böngészőből is elérjük a Print with Printer Pro opciót (ha nem látjuk a program telepítése után, kapcsoljuk be a More… opcióban).
Ha fotókat nyomtatnánk, tehetjük közvetlenül a Photosból is, akár több képet is kijelölhetünk, majd nyomtatás előtt még kiválaszthatjuk a papírméretet és a fényképek elrendezését is. Egy lapra több kép is kerülhet, a program automatikusan elforgatja és rácsra illeszti azokat. Viszont nálunk a tesztek során hajlamos volt egy nagyon vékony, 1 pixeles halvány fehér csíkot is belehúzni a fotók közepébe. Nem derült ki, hogy ez általános programhiba az aktuális verzióban, vagy csak egyedi eset.
Ez még persze nem a vége: nyomtathatunk és konvertálhatunk Pagesből, címjegyzékből, Safariból, levelezőből, vágólapról, iCloudból, Dropboxból.

 

Az AirPrinten túl

Míg az iOS alapból csak AirPrint kompatibilis nyomtatókra képes printelni wifin keresztül, addig a Printer Pro a számítógéphez USB-n hozzákötött nyomtatókkal is megbirkózik. Ehhez viszont le kell töltenünk egy ingyenes Desktop alkalmazást (Windowsra és OS X-re egyaránt elérhető).
Ha ezt megtesszük, már az USB-s nyomtatókat is elérjük a hálózaton belül.

 

printer-pro-2

 

A Printer Pro sajnos nem ingyenes, 7 eurós áron szerezhetjük be az iTunes App Store-ból. Ha gyakran nyomtatunk az irodában, és javarészt olyan dolgokat, amelyek a mobilon vannak, megéri az árát, hiszen megússzuk a nyomtatandó anyagok küldözgetésének fáradtságát és a ráfordított időt. A PDF export pedig kifejezetten praktikus funkció. Van belőle Lite verzió is az App Store-ban, ha még bizonytalanok vagyunk, vásárlás előtt érdemes azt kipróbálni, hogy megtudjuk, mindent tud-e az program, amire szükségünk van.
A hétvégén amúgy egy másik – kkv-knak is hasznos – appot is mutattunk a Readdle háza tájáról, amellyel szkennerként használhatjuk az iPhone-t.

Ne maradjon le erről sem!