Nem elég jók az iOS saját alkalmazásai? Használja ezeket!

Az iOS egyszerűen használható, gyors rendszer, ellátva minden olyan alap alkalmazással, amelyre szükségünk lehet egy okostelefon használatakor. Ám utóbbiak hagynak maguk után némi kívánni valót, beleértve például a rendszer alap levelezőjét vagy jegyzettömbjét is, amelyek nem kényeztetnek el minket extra funkciókkal.
Hűséges olvasóink talán emlékeznek, amikor a Windows alap alkalmazásai helyett ajánlottunk ingyenes, sokkal hatékonyabb alternatívákat (itt olvasható).
Nos, akadnak gyöngyszemek a App Store-ban is, amelyekkel remekül tudjuk helyettesíteni a rendszer appjait. Jöjjenek hát a hasznos iOS alkalmazások.

 

Mail vs Spark

Ha már az iOS levelezője volt a példa, akkor kezdjük is rögtön a lecserélésével. Nekünk a legjobban a Spark jött be eddig, amely a készítők (Readdle) ígéretéhez híven tényleg élménnyé teszi a levelezést.
A program minden lényeges funkciója elérhető ujjgesztusokkal, vagyis a beérkező leveleken kicsit jobbra húzva az ujjunkat törölhetünk, tovább húzva archiválhatunk, míg balról jobbra húzva egy kicsit, kitűzhetjük a levelet a Smart Mailbox nézet tetejére (ilyenkor a kitűzött levelek mindig felül maradnak, elkülönítve kicsit a többitől), kicsit tovább húzva pedig időzíthetjük a levélolvasást, vagyis a Spark új levélként tálalja nekünk az adott mailt a megadott időpontban.

 

spark-ios

 

Természetesen maguk a funkciók változtathatók, a négyféle mozdulathoz szabadon rendelhetünk bármilyen eseményt.
Az említett Smartmailbox nagyon jól használható, külön válogatja a reklámleveleket, a fontos leveleket, a kitűzötteket, de annak ellenére, hogy mindezt külön blokkokban tálalja, mégis flottul együtt van az egész.
További hasznos funkció az azonnali válasz lehetősége: a megnyitott levelek alján egy érintés és máris mehetnek a “Köszönöm!”, “Cool!”, “Egyetértek veled!” és hasonló sablon üzenetek, kis emoji kíséretében.
A Spark érdekessége, hogy át is tördeli a leveleket, vagyis hozzáalakítja azokat a mobil és tablet kijelzőkön történő kényelmes, szemkímélő olvasáshoz. Mindezt ízlésesen, s természetesen a HTML leveleket nem “barmolja” szét, szóval olyankor megmarad a tervezett látvány is.
Mindent egybevetve csak ajánlani tudjuk, pláne most, hogy ingyenes.

 

Notes vs OneNote

Múltkor épp arról regéltünk, miként lehet az Evernote jegyzeteket importálni az Apple Notes alkalmazásába, mivel a legutóbbi iOS frissítésben kicsit tuningolt az appon a cég. De mindent azért továbbra sem tud a Notes, pláne ha összehasonlítjuk a Microsoft OneNote alkalmazásával.
Utóbbi az Office 365 része, de külön is letölthető minden lényeges platformra (Windows, OS X, Android, iOS), teljesen ingyen.

 

onenote-iphone

 

Ha létrehozunk egy Microsoft fiókot (szintén ingyenes), akkor a OneNote szépen szinkronizálja a különféle rendszerekre telepített OneNote-jaink között a jegyzeteinket. Utóbbiak pedig jóval túlmutatnak a Notes lehetőségein: rendszerezhetők, kiegészíthetők multimédia tartalmakkal (kép, videó, hangfelvétel), csatolt dokumentumokkal, nem vagyunk formához kötve, készíthetünk széljegyzeteket, blokkokat, rajzolhatunk stb. Akár még szkennelhetünk is vele dokumentumokat.
Nagyon összetett digitális jegyzetfüzeteket kreálhatunk vele, s ráadásul megoszthatjuk azokat másokkal.

 

Calendar vs Google Calendar

Ha valami egészen másra vágyunk, mint amit az iOS saját naptára ad, akkor próbáljuk ki az ingyenes Google Calendart.
Természetesen ezzel azonnal hozzáférünk az eleve a Google naptárába írt bejegyzéseinkhez, de átveszi az iOS saját naptárából is az időpontokat.

 

google-calendar

 

Van többféle, áttekinthető nézet (3 napos, heti, napi), de a mi kedvencünk a sajátos Schedule felület, amely térképrészletekkel, grafikákkal képes kiemelni a találkozókat, vagy fotókkal például a születésnapokat.

 

Reminders vs Wunderlist

A Reminders egy remek to-app, még olyanokra is képes, hogy egy adott helyszínre érkezve figyelmeztessen minket tennivalóinkra. Ha viszont egy tennivalón belül alpontokra van szükségünk, vagy például megosztanánk valakivel rendesen egy tennivalólistát, akkor bizony elakadunk vele.

 

wunderlist

 

A Wunderlist ezzel szemben az összes ilyen funkciót ingyen a rendelkezésünkre bocsájtja, s ha esetleg előfizetünk a hátterében meghúzódó szolgáltatásra, még többet is. A többségnek ennek ellenére bőven elegendő lesz az ingyenes funkciókínálat is.

 

Apple Maps vs Google Maps

Indokoljuk miért? Nos, az Apple egyszerűen mostohán bánik kicsiny országunkkal térkép ügyben, így egy halom funkció hiányzik a saját alkalmazásából.

 

google-maps

 

A Google Maps ezzel ellentétben útvonalat tervez, forgalmat figyel, 3D-ben mutogat itthon is, plusz “rendesen” navigál. S ami a legjobb: immár offline is letölthetünk benne térképrészeket, így ha olyan útra készülünk, ahol nem lesz internet elérésünk, offline is navigálhatunk vele.

 

iCloud Drive vs Readdle Documents

Kis csúsztatás, mert az ingyenes Readdle Documents tulajdonképpen nem felhő szolgáltatás, hanem egy zseniálisan sikerült fájlkezelő, amelynek segítségével akár USB-n vagy wifi kapcsolaton keresztül is felmásolhatunk anyagokat a telefonunkra (tetszőleges fájlformátumban, melyek megnyithatók a Documentsben, amennyiben épp ismeri az adott fájltípust), hogy aztán egy jól átlátható, mappákba rendezett struktúrában menedzseljük azokat.

 

readdle-documents

 

De ezen felül a Documents képes elérni a Dropbox, Box, iCloud, Google Drive és más felhőszolgáltatásokat is, így ha ezekben létrehozunk ingyenes fiókot, rengeteg online tárhelyünk lesz és bármelyikről tudunk másolni a telefonra, s persze vissza. Sőt, akár FTP szervereket is összelőhetünk vele.

 

Photos vs Google Photos

A Google Photos alkalmazása nem feltétlenül nyújt sokkal többet, mint az Apple sajátja, bár az elrendezése is teljesen más, ami lehet, hogy valakinek jobban kézre áll. Viszont van egy nagyon praktikus funkciója, ami miatt érdemes elgondolkodni a használatán: ha nem ragaszkodunk a teljes (8 vagy 12 megapixeles) fotók biztonsági mentéséhez, akkor a Google Photos ingyen menti minden telefonnal készített fotónkat a Google tárhelyére, kisebb, de még bőven elfogadható méretben. Korlátlanul. Ez praktikus abból a szempontból is, hogy így egy idegen géppel nem kell összekötnünk a telefont, ha ott mutogatnánk a fotókat, hiszen a Google fiókunkba belépve online is elérjük mindet. Persze a teljes méretű képekről azért nem árt egy offline backup, de arra tökéletes, hogy amint wifi közelbe kerülünk, rögtön felkerüljenek képeink a felhőbe, tárhelykorlát nélkül.

 

Apple iBooks vs Play Books

Itt is leginkább a felhő-háttér az irányadó, hiszen az Apple iBooks alapvetően egy kényelmesen használható és sokat tudó e-book olvasó app.
A Play Books előnye, hogy az epub és pdf fájlokat egy mozdulattal bedobhatjuk az asztali gép böngészőjében megnyitott Google Play tárhelyünkre, s aztán letölthetjük azokat bárhol, bármikor a telefonra.

 

google-play-books

 

Akkor is előnyös, ha mondjuk a telefonunk iOS, az tabletünk Android rendszerű (vagy fordítva), mert így csak egy könyvtárat kell fenntartatnunk, ahol minden könyvünket elérjük, az összes eszközünkön (beleértve a windowsos PC-t vagy egy Macet is).

Ne maradjon le erről sem!