Látványos, mégis könnyen használható 3D lakástervező

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Live Interior 3D nevű alkalmazás, amelynek segítségével Windowson és macOS-en is berendezhettük 3D-ben a leendő lakásunkat, vagy profi alaprajzot készíthettünk róla. Nos, a BeLight Software (ők készítették a korábban bemutatott Art Text szoftvert is) most teljesen új köntösbe öltöztette a Live Interiort, s hogy ezt nyomatékosítsák, át is nevezték a megújult 3D lakástervező programot.

Mostantól Live Home 3D néven kereshetjük, de nem az új név és a kellemesen “magyaros színvilágú” ikon jelenti az összes újítást a program életében.

Live Home 3D: 3D lakástervező program

A Live Home 3D hatalmas megújuláson esett át elődjéhez képest. Bár az alapoktól írták újra a szoftvert és sok módosítást eszközöltek magán a felületen is, azért szerencsére nem lesz szükség újratanulásra azoknak, akik eddig használták: kiigazodnak majd a kezelőszerveken, sőt, megkönnyebbülten sóhajthatnak, mivel mostantól a panelek végre tetszés szerint áthelyezhetők. Így egy teljesen testreszabható felületen dolgozhatunk.

A programmal továbbra is átrajzolhatunk szkennelt tervrajzokat, vagy kezdhetjük a munkát akár a nulláról is. Méretre pontosan adhatunk meg mindent. Újdonság azonban, hogy immár szabadon garázdálkodhatunk a falak rajzolásakor is, nem csak egyeneseket, hanem félkör – vagy akár teljesen szabálytalan – alakú variációkat is kreálhatunk.

Emellett van szinteltolási lehetőség is, így az egyénileg kialakított belső terek még élethűbben modellezhetők. De várjunk, mert most jön a csattanó: ezentúl végre bátran gondolkozhatunk az emeletek és tetőterek megtervezésében is. Sőt, alapvetően a program “szintkezelője” azt is lehetővé teszi, hogy egy felhőkarcolót hozzunk össze benne (félreértések elkerülése végett, ezt nem egy CAD-szoftver, be lakberendezőknek, ingatlanosoknak munkára is elsőrangú eszköz).

Az élethűség jegyében az égtájakkal is variálhatunk, méghozzá adott esetben GPS adatok segítségével is. A tájolás meghatározása pedig értelemszerűen befolyásolja, hogy a napszakok váltásakor miként süt be a nap a teraszajtón, hogy hogyan ragyogja be a holdfény a hálószoba falát (percre pontosan meghatározhatjuk a körülményeket).

Ha pedig már a fényeknél tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a világítás modellezése is nagyon sokat fejlődött, teljesen átszabható minden beállítás, a lámpák fényerejétől a színhőmérsékletig. Márpedig ezzel igencsak megdobhatjuk a látványtervet (ahogy a valóságban is sokat tud javít vagy ront a látványon és a hangulatunkon a világítás).

Bár a berendezési tárgyak mennyiségére eddig sem igazán lehetett panaszunk, az új verzió jóval több objektumot tartalmaz, kategóriákba gyűjtve. Ha mégsem lenne elég, importálhatunk sajátokat egy halom elterjedt 3D modellezési formátumból, vagy közvetlenül a programból elérhetjük a Trimble 3D Warehouse ingyenes online gyűjteményt is.

Exportálás: teljes kényeztetés

A Live Home 3D-ben tehát teljesen megtervezhetünk egy lakást, vagy akár egy több szinte, kerttel körbevett házat is, berendezhetjük azt és aztán kinyomtathatunk ebből látványos fotókat, vagy a berendezési tárgyakat és a méretezéseket is tartalmazó alaprajzokat.

Önmagában ez sem lenne rossz, de ennél több lehetőségünk van: a programban elhelyezhető kamerák segítségével készíthetünk a lakást 3D-ben bejáró – akár ultra HD – videót, fotó-realisztikus képeket (16384 x 16384 pixeles méretben is akár), sőt, a Facebook oldalunkon mintaként közzétett 360 fokban “körbeforgatható” panorámaképek is így készültek (egy gyors export panoráma képként, a többit pedig intézte a Facebook).

Ha pedig ez sem lenne elég, az egész anyagot publikálhatjuk 3D-s objektumként is, hogy felhasználhassuk más 3D szoftverekben (SketchUp, 3D Studio, RenderMan, X3D stb.).

Még mindig nagyszerű

Önmagában egy átnevezés és egy új ikon (melynek színvilága igazán kedves gesztus, bár bizonyára nem tudatos 🙂 ) nem hatott volna meg minket. De a Live Home 3D olyan újdonságokat hozott, amelyekre valóban szüksége volt már, miközben megmaradt könnyen használható, sokoldalúan alkalmazható lakberendező szoftvernek. Ingatlanosok, lakberendezők, vagy épp költözést tervezők számára egyaránt jól jöhet.

Elérhető 30 dollárért egy Standard verzió és van Pro változat is. Az újdonságok nagy része ez utóbbiban kapott helyet, szóval aki igazán komolyan gondolja, annak érdemesebb inkább a Pro verzióba beruházni (70 dollárért).

Sajnos egyelőre csak a maces változat frissült (szépen fut macOS Sierra alatt is), a windowsos verzió most még maradt a korábbi állapotában. Macen viszont csak ajánlani tudjuk a téma iránt fogékonyaknak. Mert remekül sikerültek az újítások.

Ne maradjon le erről sem!