Screencam videók készítése – nem csak – játékokról!

Bár a Techwokon nem nagyon esik szó játékokról, azért akadnak olyan feladatok egy PC-n, amelyek kapcsolódnak a 3D-s játékcsodákhoz. Ilyen például, ha egy játékról videofelvételt szeretnénk készíteni. Ez manapság nagy divat, ráadásul ha valaki odateszi magát a Youtube-os játékbemutatókkal, még akár pénzt is kereshet a dologgal. Vagy ha azt nem, legalább segíthet pár hasonszőrű játékrajongónak például a végigjátszásokban. Persze ehhez előbb ki kell választanunk a megfelelő screencam szoftvert. S bár a feladat egyszerűnek tűnik, korántsem az.
Egy 3D-s játék ugyanis önmagában is képes felemészteni a gép erőforrásait, ha ezen felül még folyamatosan rögzítünk is, ráadásul minőségi fps sebességgel, akkor abba egy rossz szoftver esetén könnyen beletörhet a bicskánk.
Szerencsére van megoldás. Mutatjuk is rögvest!

 

Screencam videók készítése

A képernyővideók készítéséhez Windowson az egyik legjobb választás az Action!, amely természetesen nem csak játékokról képes screencam felvételeket készíteni, de ha erre van szükség, mondhatni játszva megbirkózik a kihívással. Ráadásul igen jól osztja be az erőforrásokat, így még egy kevésbé erős gép esetében is élvezhető lesz a rögzített felvétel a visszajátszásnál. Direct X 8-12, vagy Open GL alapú játékok felvétele egyaránt megy neki, akár 4k felbontás mellett is, FICV, H.264/AVC, H.265/HEVC kodekekkel. A 4k esetén azért értelemszerűen már nem árt a megfelelő hardver (de ekkor már úgyis megkövetelik maguk a játékok is). Természetesen a hangot is felvehetjük (sőt, arra is van lehetőségünk, hogy csak hangfelvételt készítsünk).

 

action-1

 

Rögzíthetünk teljes képernyőt vagy akár annak kijelölt részletét is. Végül a felvételt AVI vagy MP4 formátumban exportálhatjuk.
A felvételek időtartamát korlátozhatjuk is, így nem kell megszakítanunk a munkát vagy a játékot, a program egy adott idő eltelte után leállítja a videó rögzítését, ha így állítjuk be.

 

action-2

 

De még ez sem minden! Amellett, hogy a képernyőn történteket rögzítjük, ezzel egy időben felvehetjük a webkamera képét is. Így kép a képben megoldással tudunk videót készíteni.
A program funkcióit természetesen elérjük billentyűkombinációkkal is, ezeket teljesen testreszabhatjuk, hogy minden kézre álljon.

 

Nem csak játékokhoz

Az Action! természetesen nem sztrájkol, ha esetleg nem játékokról akarunk videókat készíteni. Komoly 3D-s alkalmazások, erőforrás-igényes szoftverek, az Office, vagy akár maga a Windows is lehet a főszereplő, a videók akkor is gond nélkül elkészíthetők. Videós tananyagok készítéséhez is kiváló választás, ha cégünk ilyenekkel foglalkozik. Fejlesztőknek, rendszergazdáknak is jó, egy-egy alkalmazás használatának, lehetőségeinek prezentálásához.

 

action-4

 

Sőt, extraként még akár androidos alkalmazásokról is készíthetünk vele screencam anyagot, ha letöltjük az ehhez szükséges appot a fejlesztők oldaláról.

 

Élőben vagy felvételről

A program Live Streaming funkciónak köszönhetően akár élőben is bemutathatjuk videós tippjeinket, vagy ha a felvételeket akarjuk később közzétenni, ahhoz sem kell elhagynunk az Action! felületét, közvetlenül onnan tölthetjük fel anyagainkat például a Youtube-ra, Facebookra.

 

action-3

 

S ha még ez sem lenne elég, a program beépített benchmark funkcióval és egy úgynevezett Remote Action! funkcióval felvértezve érkezik. Utóbbi segítségével akár androidos eszközünkön is játszhatunk PC-s játékainkkal. De ha valaki kevésbé játék orientált, annak ez remek lehetőség a Windows távvezérlésére.
Végül még egy funkció: ha csak egyszerű képernyőképre van szükségünk, azt is kényelmesen elkészíthetjük, JPG vagy PNG formátumban.

 

Mindent egybevetve az Action! kiváló screencam alkalmazás. Ekkora tudással azt kell mondjuk, az ára is egészen barátságos (otthoni használatra 30, üzleti használatra 50 dollár).

Ne maradjon le erről sem!