ScreenFlow 10 teszt: már jóval több, mint egyszerű képernyővideózó

Ha képernyővideók készítése került szóba Macen, eddig sem volt jobb megoldás a ScreenFlow alkalmazásnál. Egyszerűen használható, de sokoldalú screencam szoftvert ismerhettünk meg benne évekkel ezelőtt. Aztán ahogy telt az idő, úgy tűnt fel egyre több extra a ScreenFlow-ban. Mára a program komplett videostúdióvá nőtte ki magát. Az egy dolog, hogy a képernyőfelvételek vágásához, effektezéséhez, s persze felvételéhez egy pillanatra sem kell elhagynunk a program saját felületét, de immár ennél jóval többre is képes: kényelmesen komponálhatunk meg benne a vlogunkba szánt anyagokat, akár a hagyományos képernyőfelvételektől függetlenül, importált videókból, plusz külső kamerák vagy a webkamera felvételeiből. Így aztán nem is volt kérdés, hogy azonnal készül a ScreenFlow 10 teszt, amint megjelent a program. Kíváncsiak voltunk ugyanis, mit lehet még belegyömöszölni egy amúgy is tökéletesre csiszolt alkalmazásba.

ScreenFlow 10 teszt: nagyszerű újdonságok

A ScreenFlow 10 egyik lényeges újítása, hogy immár natívan fut az inteles és az Apple Silicon (jelenleg M1) processzorokkal ellátott Maceken egyaránt. A program felületét teljesen lecsiszolták, tökéletesen illeszkedik a macOS Big Sur rendszer friss felületéhez, ráadásul átláthatóbb is lett attól, hogy néhány funkció elhelyezkedését áthelyezték. Nem csak a külsőn, hanem a működési sebességen is optimalizáltak, így a ScreenFlow 10 jóval kevésbé veszi igénybe a CPU-t a felvételek készítése alatt, illetve M1-es Maceken adott esetben akár 60%-kal gyorsabb a renderelés és exportálás, mint a korábbi verzió esetében.

Ezzel a programmal mostantól tényleg mindent egyszerre rögzíthetünk: képes több képernyőről, csatlakoztatott kamerákról, beépített webkameráról, több hangforrásból (nem csak mikrofon és a gép hangjai, hanem akár több alkalmazás hanga külön-külön), iPhone-ról, iPadről felvételt készíteni, egyidejűleg. Az elkészült felvételeket pedig azonnal szerkeszthetjük is a felületén, vagy kiegészíthetjük azokat feliratokkal, stock gyűjteményből származó vagy saját fotókkal, videókkal, animációkkal, illusztrációkkal. Minden elemet animálhatunk, elforgathatunk, átméretezhetünk, akár menet közben is. A végeredmény egy lenyűgöző videó, amelyet azonnal exportálhatunk vlogunkba, blogunkba, vagy közvetlenül a programból tölthetünk fel Youtube-ra Vimeo-ra és más videomegosztó oldalakra.

A megújult felületen elérünk minden eddig megszokott funkciót, de találunk néhány izgalmas újdonságot is. Az egyik ilyen, hogy már nem csak egyszerű feliratokat és grafikai elemeket helyezhetünk el a videókon, hanem akadnak kész, animált cím- és felirat sablonok is. Ezek közül egyetlen kattintással kiválaszthatjuk a nekünk tetszőt, s mielőtt elhelyezzük a videón, még módosíthatjuk a feliratot felépítő elemek színvilágát is.

További újdonság a Multi App Recording névre keresztelt funkció, amely arra hivatott, hogy több alkalmazás hangját rögzítse egyidőben. A program az elkészült felvételen kis ikonnal jelöli, hogy az adott hangsáv melyik alkalmazáshoz tartozik, szóval meglepően könnyen kiigazodunk majd az idővonal halomnyi hangsávján, ha tényleg több program hangját vettük fel.

Természetesen továbbra is megmaradt a lehetőség, hogy egyetlen hangsávban kapjuk vissza a számítógép minden egyes hangos megnyilvánulását, de a szeparált felvétel jelentősen bővíti a lehetőségeket.

Bővült a szűrők és effektek gyűjteménye is, így pár kattintással tuningolhatjuk a látványt, ráadásul ha kell, saját LUT fájlok importálására is van lehetőség a kényelmes és gyors színeléshez.

A szűrők között a Chroma Key mellett megjelent az Automatic Background Removal funkció is, amely nevének megfelelően – gépi tanulásra alapozva – automatikusan likvidálja a felesleges hátteret a videókról. Elvileg az Apple M1 Neural Engine-re van optimalizálva, szóval a legújabb Macek tulajdonosai még hatékonyabban kiaknázhatják ezt a lehetőséget, de nálunk egy szimpla webkamera felvételen Inteles Macen is azonnal távolította el a hátteret. Sőt, választhatunk, hogy mi történjen a háttérrel: a Clear opció segítségével teljesen eltávolíthatjuk, míg a Blur opció esetében csak elmossa a program, az általunk meghatározott mértékben.

Végül szintén hasznos újítás lehet a sok – adott esetben több órányi – alapanyagból dolgozók számára, hogy az új archiválási funkció képes csak a végleges anyaghoz valóban felhasznált részletek mentésére, így a felesleget kitakarítja nekünk az archivált projektből, amivel rengeteg helyet lehet megspórolni.

Minden amit szerettünk, új köntösben

A ScreenFlow 10 a fenti nagyobb újdonságokon felül seregnyi apró módosítást tartalmaz elődjeihez képes. Minden megszokott funkció megmaradt, csak egy fokkal kényelmesebb őket használni: nagyíthatunk vagy kiemelhetünk részleteket, képernyőfelvételeknél jelezhetjük az egérkattintást (érintőképernyős eszközöknél az érintést) vagy épp a lenyomott billentyűket, billentyűkombinációkat stb. Az elkészült projekteket pedig a ProRes, MP4 és egyéb formátumok mellett akár GIF vagy APNG animációként is exportálhatjuk.

Továbbra is elérhetők a cég saját stock tartalmai, így ha valaki nem csak a programot vásárolja meg, hanem előfizet a Stock Media Library szolgáltatásra is, akkor közel félmillió videoklip, fotó, hangeffekt, háttérzene áll rendelkezésére az alkalmazáson belül, amelyeken szabadon felhasználhat a készülő projektekben. Vagyis még azért sem kell elhagyni az alkalmazást, hogy aláfestő zenét, vagy egy jópofa zörejt keressünk. A gyűjtemény darabjai kereshetők, illetve több szempont szerint szűrhetők.

Összegzésül

Mindent egybevetve a ScreenFlow 10 továbbra is a legjobb képernyővideózó alkalmazás macOS-re, de szerintünk immár túllépett ezen a kategórián és jóval sokrétűbben lehet kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Akkor is jó hasznát vehetjük, ha több kamerával és több hangforrásból szeretnénk egyidőben felvételt készíteni, majd azt kényelmesen és gyorsan megvágni, effektezni, végül a kész anyagot a lehető legnagyobb kényelemben, jó minőségben renderelni és publikálni. Bár nem olcsó, nem kell zsákbamacskát vennünk, hiszen van belőle ingyenes próbaverzió is, amellyel tesztelhetjük, hogy minden szempontból megfelel-e az elvárásainknak.

Ne maradjon le erről sem!