Screenflow 8: kényelmi frissítés a köbön

Szoftveres területeken vannak olyan nevek, amelyeket az érintett felhasználók szinte mindegyike ismer. Az operációs rendszereken túl ilyenek a Microsoft Office vagy mondjuk az Adobe CC csomag. Vannak azonban “kisebb” szoftverfejlesztők is, akiknek sikerül egy-egy területen megkerülhetetlen programot alkotnia. Szerintünk ilyen például a Telestream-féle Screenflow, amely a képernyővideók készítésének egyik legjobb eszköze. Igaz, csak macOS-en használható, de ha virtuális gépben beizzítunk egy Windowst vagy Linuxot, azt is simán rögzíti, ami ott történik. Tutorial videók készítésére már az előző verzió is tökéletes volt, nem is nagyon tudtuk elképzelni, mi újat hozhatott még a napokban megjelent Screenflow 8. Gondoltuk eddig is minden benne volt, ami kellett. Nos, tévedtünk: a készítők megtalálták azokat a pontokat, amelyek még erősíthetik a program pozícióját a konkurenseivel szemben.

Profi képernyő-videózó program

Azoknak, akik nem ismerték eddig a programot, javasoljuk korábbi tesztünk végigolvasását, de a biztonság kedvéért itt is összefoglaljuk röviden, miről is van szó. A Screenflow egy maces képernyő-videózó program, amely azonban nem csak a felvételek elkészítését (teljes képernyőről, annak egy részletéről) oldja meg (rendszerhangok rögzítésével, mikrofonos narrációval, párhuzamos webkamera felvétellel stb.), hanem kifejezetten kényelmes videovágó felületet is biztosít, hogy a felvételeket átszerkesszük, kiegészítsük. A több sávos szerkesztőben elhelyezhetünk további objektumokat (logók, fotók stb.), videókat (kép a képben, vagy akár közbeszúrva is), extra hangsávokat, illetve a képernyővideók által megkövetelt eszköztár is a rendelkezésünkre áll: kiemelhetünk részleteket, ránagyíthatunk területekre, kitakarhatunk elmosással kényes adatokat, bejelölhetünk (nyilakkal, rajzolt formákkal stb.) részeket, megnövelhetjük utólag az egérkurzor méretét, jelölhetjük a kattintások, vagy érintések pillanatait (bizony még iOS eszközök képernyőjéről is tudunk vele videofelvételt készíteni), no és persze feliratozhatunk is. De van egy halom kéo effekt, objektum stílus (árnyék, ragyogás stb.), animáció (megremegő videó stb.), áttűnés is. Az idősávon természetesen minden animálható, testreszabható, lassítható, gyorsítható. A legtöbb esetben semmi szükség nincs utómunkára más videoszerkesztőben, publikálhatunk mindent közvetlenül a programból a Youtube-ra, Vimeóra, vagy tetszőleges formátumba, akár anim GIF-be is.

S mielőtt elfelejtenénk, feliratozhatjuk is videóinkat, közvetlenül a programban, ha esetleg nem akarunk hangos narrációt használni.

A Screenflow felülete leginkább az Apple gépekhez ingyen járó iMovies videoszerkesztőére emlékeztet, de itt azért fontos szerepet kapnak a fentebb említett kiemelési funkciók, amelyek elengedhetetlenek egy screecam alkalmazás esetében. Mindezt a Screenflow 7 is tudta, de most térjünk át a friss verzió újdonágaira.

Sceenflow 8: tovább csiszolva

A Screenflow 8 újdonságai ezúttal kevésbé a motorház alattiak. A legtöbb frissítést a felület kapta. Grafikailag nem sokat változott ugyan a program, de egy sereg funkciót még könnyebb használni. Tuningolták például az idővonalat: immár látszanak a nézőképek végig az idősávra húzott jeleneteken, ennek köszönhetően könnyebb a kívánt részhez ugrani.

A frame rate változtatás is kényelmesebb, mostantól egy kattintás csak a váltás a 24, 25, 30, 50, 30, 60 fps között. Ha pedig valaki nem szerette, hogy az idővonal mindig csak a felület alján lehetett, annak örömhír, hogy mostantól lecsatolható és bárhová mozgatható a képernyőn. Így akár teljesen átszabható a Screenflow felülete. Az utólagos narráció felvételét is közvetlenül az idősávon intézhetjük.

Saját sablonok mindenütt

Szerintünk a Screenflow 8 egyik legvonzóbb újdonsága, hogy minden kis részletében ott van a sablonok használatának lehetősége. És itt most nem arra gondolunk, hogy a készítők gyűjteményéből lehet letölteni ilyeneket. Ennél sokkal fontosabb, hogy saját sablonokat hozhatunk létre.

Ezekben a sablonokban elhelyezhetünk ún. placeholder clip területeket, ami bizonyára ismerősen cseng azoknak, akik mondjuk az Apple Motion-t vagy a FinalCut Pro X-et használják. Az ilyen placeholder clip területek minden jellemzője (méret, forgatás, használandó effektek stb.) menthetők. Így ha minden nap hasonló felépítésű Youtube videókat akarunk produkálni a csatornánkra (intró, logó elhelyezve, webkamera kép adott módon elforgatva a mindig ugyanabban a pozícióban és chromakey funkcióval megspékelve stb.), akkor egyszer összeállítunk egy ilyen anyagot, ahol a változó részeket (webkamera képe, friss felvételek helye) helyettesítjük a placeholder clip területekkel. Legközelebb csak megnyitjuk a sablont és a megfelelő helyekre rádobáljuk a friss felvételeket. Nagyon kényelmes!

Hasonló módon van lehetőségünk Style presets fukciót is használni, így a gyakran használt formázásokat (árnyék, szűrők stb.) egyetlen mozdulattal aktiválhatjuk az éppen kijelölt elemen, jeleneten.

A sablonokkal tényleg a végletekig kavarhatunk, nagyon összetett videóknak ágyazhatunk meg a használatukkal, amit később igencsak fogunk értékelni, amikor egy korábbira nagyon hasonló anyagot kell újra és újra összeállítani.

Integrált klip-gyűtemény

A Screenflow 8 egy integrált, a Quick Media Library oldalsávról – ahol amúgy az iTunes gyűjteményt, a Photos képeit, vagy a már összeállított saját gyűjteményeinket is egy mozdulattal elérhetjük – elérhető klip-gyűjteményt is kapott. Ebben HD minőségű videoklipek, loopok, zenei aláfestések, hangeffektek találhatók. Egyetlen fogd és dobd művelettel ráhajíthatjuk bármelyiket az idősávra, hogy használatba vegyük. A klipek egyébként nem a telepítőkészletbe kerültek be, a program alapból csak előnézettel rendelkezik, akkor tölti le a teljes változatot, amikor rádobjuk az idősávra.

A teljes Stock Media Library sajnos nem jár automatikusan, éves előfizetés fejében lehet használni (60 USD/év).

További újdonságok

A fentiek voltak talán a leglényegesebb újítások a programban, de akadnak kevésbé szembetűnő,mégis hasznos extrák is. Ilyen például a h.265/HEVC dekdólás, melynek köszönhetően akár az iPhone X 4k videofelvételeit is közvetlenül importálhatjuk és szerkeszthetjük. Ugyancsak támogatott mostantól a GoPro CineForm Codec is.

Az eddigi anim GIF mellett immár animált PNG (APNG) képeket is exportálhatunk a programból. Aki pedig éppen Instagramra készítene videót, annak örömhír, hogy a program megkönnyíti az átméretezést és az optimalizálást (bár a feltöltéshez továbbra is telefonra kell másolni az exportált anyagot és onnan publikálni). Viszont a Youtube publikálás esetében a végsőkig intézhetünk mindent a programból, beleértve a publikálásra kerülő videó megjelenésének időzítését is.

A jelöléseket illetően nincsenek nagy változások, viszont mostantól van lehetőség szabadkézi rajzra is a vásznon. Hasonló apró, de sokaknak hasznos bónusz, hogy immár JPG-ként is menthető az éppen aktuális frame a videóból. S végül még egy izgalmas újdonság: a feliratokat mostantól ráégethetjük a videókra, ha esetleg várhatóan olyan lejátszókban is nézi majd a célközönség, amelyik nem támogatja a feliratfájlok használatát.

Hasonló mini újításokból akad még seregnyi, aki az összesre kíváncsi, ebben a listában a legapróbbakat is megtalálja.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Screenflow 8 nagyon sok hasznos kényelmi újítással dicsekedhet, amelyek miatt mi egyértelműen javasoljuk a frissítést a korábbi verziókat használóknak is. Aki pedig most kezd bele a screencam videók gyártásába, annak ez több,mint kiváló eszköz. A program sosem tartozott az olcsó kategóriába, 128 dolláros árát viszont gyorsan visszatermelheti, ha munkára fogjuk, hiszen nagyon hatékonyan lehet vele dolgozni, ráadásul megspórolhatjuk egy külön videoszerkesztő árát is.

Ne maradjon le erről sem!