Itt a ScreenFlow 7: profi képernyővideó készítése

Vannak alapvető alkalmazások, amelyek nélkül az ember el sem tudja képzelni a munkáját. Egy profi grafikusnak ilyen lehet az Adobe CC csomag, vagy éppen a korábban általunk is ajánlott Affinity alkalmazások, de mi például így vagyunk a napokban előfizetéses üzemmódra váltó Ulysses, illetve a nemrég új verzióval megjelenő ScreenFlow szoftverekkel is. Ma ez utóbbival kapcsolatban szeretnénk megmutatni, milyen újításokkal igyekszik a 7-es verzió elősegíteni, hogy gyorsabb és egyszerűbb legyen egy-egy profi képernyővideó készítése.

 

ScreenFlow: képernyővideó készítése, profi kivitelben

A helyzet az, hogy – több hasonló alkalmazás összevetése után kialakított, de ettől még teljesen szubjektív véleményünk alapján – eddig is a ScreenFlow volt a legjobb screencam alkalmazás. Bár csak macOS-re létezik, de akár windowsos, linuxos felvételeket is készíthetünk vele, ha Parallels-ben vagy VMware-ben futtatjuk a másik rendszert. Ráadásul ez még kiegészül azzal, hogy akár egy iPhone, vagy iPad képernyőjén történő eseményeket is rögzíthetjük (tudjuk, az iOS 11 már maga is alkalmas erre, ám a Sceenflow-val rögzíthetünk akár ProRes formátumban is, amire a mobil rendszer nem lesz képes, így ott egy eleve tömörített, gyengébb minőségű felvételt kellene használni utómunkához).

A ScreenFlow nem csak a felvételek elkészítését (beleértve a rendszerhangok és mikrofon hangjának, a webkamera képének rögzítését is) végzi el, hanem egy kifejezetten kényelmes felületet kínál az utómunkához is. Itt több sávon rakhatjuk össze a felvételeket, kiegészítve azokat logóval, feliratokkal, korábbi felvételekkel, narrációval. A felvételeken kiemelhetünk részleteket, ránagyíthatunk bármilyen területre, 3D hatással, tükröződéssel, árnyékkal ellátva “tologathatjuk” egymáshoz képest az objektumokat a végleges videón. A végeredmény azután mehet különféle videomegosztókra, oktató DVD-kre, online tananyagokba.

A ScreenFlow több területen is hatékony munkaeszköz lehet: iskolai oktatás, üzleti prezentációk készítése, videóblogok készítése, online tréningek, de a gémerek, sőt, az alkalmazásfejlesztők is nagy hasznát vehetik.

A program lehetőségeiről és használatáról írtunk anno egy részletes tesztet, amely itt elolvasható (ScreenFlow 6 teszt). Az alap funkciók, a program elrendezése nem változott az új verzióban. Így most csak azt mutatjuk meg, milyen új, illetve megújított funkciók miatt lehet érdemes verziót váltani.

 

A ScreenFlow 7 újdonságai

A legszembeötlőbb újdonság a felületet “elsötétítése”. A ScreenFlow 7 is csatlakozott a többi Pro alkalmazáshoz, amelyeknél végigsöpört a sötétszürke felületre való átváltás. A készítők gondoltak azokra is, akik ragaszkodnak a régi színvilághoz, de szerintünk egy videoszerkesztőnek – munka szempontjából – praktikusabb ez a sötét színvilág.

Ennél valamelyest izgalmasabb újdonság az animált feliratok használatának lehetősége. Mostantól a Text lap Build In Animation / Build Out Animation opcióiban tudjuk megadni, hogy miként jelenjen meg az adott szöveg a képernyőn, s jóval látványosabb animációk állnak rendelkezésünkre az eddigieknél.

A hozzáadott elemek menedzselése is kényelmesebb lett, hála az új, “globális” média könyvtárnak. A Global Media Library lapon egyszerre láthatjuk az összes megnyitott dokumentum beemelt anyagait, így a dokumentumok között sokkal egyszerűbb lett cserélgetni a kiegészítő elemeket.

Ugyancsak a munka egyszerűsítését célozza az automatikus export beállítási lehetőség. Itt a program a későbbi felhasználásnak megfelelően tesz javaslatot az exportálási beállításokra. Így optimalizálhatjuk a minőséget és a renderelési időt a készülő produktum céljainak megfelelően.

Természetesen továbbra is megvan a manuális beállítás lehetősége, így kézzel is testreszbhatunk minden jellemzőt. Ha már itt tartunk, gyorsan megjegyezzük, hogy Vimeo videóknál van már lehetőség 2K vagy 4K kimenetre is, de exportálhatunk közvetlenül ProRes formátumba is, hogy később kényelmesen vághassuk tovább az anyagot a Final Cut Pro X-ben, vagy választhatjuk a megújult animált GIF exportot is. A támogatott videómegosztók száma is nőtt. De támogatott immár a Multi-Pass x264 encoding is. Oh, és mielőtt kimaradna: immár hardveres gyorsítással tuningolt kódolásra (Intel Quick Sync) is képes a program, így gyorsabban készülhetnek el a végleges anyagok.

Érdekes extra, hogy mostantól van lehetőség a klipek fordított, visszafelé történő lejátszására is, így egy adott részletet akár visszafelé is bevághatunk a videóba. Valószínűleg itthon még nem érint tömegeket, de azért jó hír az új MacBook Prók tulajdonosai számára, hogy program immár támogatja a Touch Bar használatát. Technikai extra, de sokak üdvözlik majd, hogy mostantól a ScreenFlow nem használja alapértelmezésben a macOS saját autosave funkcióját, amivel kiküszöbölhető, hogy a duplikált automatikus mentésből valamilyen konfliktus adódjon, lévén a program maga is készít folyamatosan mentést az elvégzett módosításokról. A biztonságról tehát nem kell lemondanunk, de sok esetben így elkerülhetjük az ütközéseket a program saját, és a rendszer által végzett automatikus backupjai között.

További, apróbb újdonságok: 30/60 fps alapon történő szerkesztés váltása az idősávon; a hangok effektezése háttérben, visszajelzéssel kiegészítve; felhasználó által megadható gyorsbillentyűk; exportált fájlméret kalkulálása (nagyjából pontosan); összezárható idősáv; kényelmesen állítható hangerő a különféle bemeneteknél; elemek forgatása két ujjal a trackpaden; Imgur és Box.com publikálási lehetőség; retina felbontásnak megfelelő kurzor rögzítése a felvételeken; s még megannyi kényelmi funkció, amelyeknek köszönhetően az új verzióban hatékonyabb lehet a munka. Jah, ha már úgyis a külső változásokkal kezdtük, legyen a végén is hasonló: új ikont is kapott.

 

Beszerzés

A ScreenFlow 7 megvásárolható az App Store-ban, teljesen új appként. Ha valaki már használta a korábbi verziót, a programon belül felugró Upgrade ablak segítségével is kényelmesen vásárolhat frissítést a készítők (Telestream) oldaláról. Onnan természetesen beszerezhető a teljes változat is, sőt, kiegészítő csomagokból is választhatunk, kedvezményes áron.

Mindent egybevetve mi nagyon elégedettek vagyunk az új változattal. Nem állítjuk, hogy korszakalkotó újdonságok érkeztek, de nem is hinnénk, hogy az lenne a cél, hogy minden verzióváltásnál újra kelljen tanulni egy szoftver használatát. A fő módosítások itt a motorház alatt történtek, a gyorsabb, megbízhatóbb működés érdekében. A ScreenFlow 7 egy profi eszköz, amely egy kicsit tupírozott felülettel, és kellő mértékben tuningolt eszköztárral várja, hogy napi szinten használják.

Ne maradjon le erről sem!