Screenflow 6: profi képernyővideók készítése, egyszerűen

Egyre divatosabbak a képernyővideók, amelyek segítségével nem csak saját alkalmazásainkat mutathatjuk be, de készíthetünk oktatóanyagokat, prezentációkhoz kiegészítő videót, játékbemutatókat stb. Számtalan felhasználási lehetőség van.
Ha minőségi kivitelben szeretnénk készíteni és megosztani ilyen videókat, jól kell megválasztanunk az ehhez szükséges szoftvert.
Ha macet használunk, akkor az egyik legjobb választás a Screenflow, amelynek mostanában jelent meg legújabb, 6-os verziója. Természetesen rögtön teszteltük.

 

Screenflow 6: profi képernyővideók készítése

A Screenflow 6 alapjai nem változtak, a felület ugyan kicsit modernebb lett, de az elrendezés maradt a korábbi változatban megszokott, így továbbra is egyszerűen indíthatjuk el a felvételt, majd könnyedén megvághatjuk és effektezhetjük azt a szerkesztőfelületen.

 

screenflow-6-4

 

Ez a screencam program nem csak a kiválasztott kijelzőn vagy monitoron történő eseményeket tudja rögzíteni, hanem ezzel egy időben a webkamera képét is. A mikrofon hangja mellett pedig a rendszer hangját is felvehetjük. A felvétel végén aztán mindezt teljesen külön manipulálhatjuk, például a webkamera képét megjeleníthetjük a képernyőfelvétel fölött, akár 3D-ben elforgatva, tükröződő hatással is. Ha dolgoztunk már bármilyen egyszerűbb videóvágóval (akár az iMovie-val), nem okoz majd gondot a Screenflow eszköztára sem. Egyébként nem csak a számítógép, hanem akár az iPhone kijelzőjén történtek is rögzíthetők, ha összekötjük USB-n a Macet és a telefont.

 

screenflow-6-5

 

A felvételeken lehetőségünk van ránagyítani bármire, különféle módokon kiemelhetünk részleteket, képi- és hangeffektekkel jelölhetjük az egérkattintást vagy az érintéseket, kiírhatjuk a lenyomott billentyűket stb.
Mivel több sávban szerkeszthetünk, lehetőségünk van logók, plusz videók, vagy éppen zenei aláfestés használatára is. Minden animálható, mozgatható, az idősáv segítségével időzíthető.

 

screenflow-6-1

 

Nem vagyunk kötelesek egy lépésben letudni a felvételt, utólag is bármikor kiegészíthető újabb részletekkel.
Ha elkészültünk, pár mozdulattal exportálhatjuk videónkat különféle formátumokba, vagy akár közvetlenül is feltölthetjük a Youtube, Vimeo stb oldalakra.

 

A Screenflow 6 újdonságai

Az új verzió a felület modernizálásán túl azért funkciók tekintetében is hozott újdonságokat. Az egyik ilyen, hogy immár nem csak a teljes képernyőt, hanem annak egy kijelölt részletét is lehet videózni.
Szintén újdonság az animált GIF-be exportálás, amelynek köszönhetően nem utólag kell konvertálgatnunk. Jelenleg igen divatos az interneten, szóval jól jöhet sokaknak. Halkan megjegyezzük, hogy immár ProRes 422 és 422LT export is van a programban, amit a profi videovágók díjazhatnak.

 

screenflow-6-3

 

Teljesen újak a Motion Tab lapon található effektek, amelyek jó szolgálatot tesznek, ha fel szeretnénk hívni valamire a figyelmet, vagy csak játékosan “megmozgatnánk” egy objektumot (például logót) a képernyőn. Ha pedig már animáció: rengeteg látványos áttűnést és animációt találunk még a programban.

 

screenflow-6-5

 

A hangkezelés is változott, így például sokkal átláthatóbb a hullámformák megjelenítése, ami segíti a pontos vágást, illetve nagyon jól jön az új több-csatornás keverő is. A hangsávok immár különszedhető a felvételektől, így önállóan is szerkeszthetjük azokat. Ráadásul iOS alkalmazások hangját is rögzíthetjük.
A szerkesztőfelület is sok módosításon átesett, így például színezhetők a klipek, van klip-csere funkció és állatható az animációk “üteme” is a Motion Curves menüpontban.

 

screenflow-6-7

 

Mindent egybevetve: nem csalódtunk a Screenflow 6-ban, ahogy eddig, most is tökéletesen teljesít szolgálatot OS X-en, ha képernyővideókra van szükségünk. Ha esetleg Macen szeretnénk windowsos alkalmazásokról videót készíteni, a Screenflow egy több éves gépen is gond nélkül megoldja ezt nekünk mondjuk Parallels vagy VMware Fusion segítségével, persze megfelelő RAM társaságában.
Ha iPhone-os appokról készítenénk videókat, szintén tökéletes választás a program, amely 99 eurós áron vásárolható meg a Telestream oldalán vagy a Mac App Store-ban.

Ne maradjon le erről sem!