Képernyővideó készítése Windowson, webkamera képével kiegészítve is, ingyen

Az elmúlt évek során számtalan alkalommal szerepelt már nálunk az iObit szoftverfejlesztő cég, legtöbb esetben az iObit Advanced SystemCare alkalmazás éppen aktuálisan megjelenő verziójával (ez amúgy egy remek Windows-karbantartó, ha valakinek épp ilyenre lenne szüksége), vagy valamely másik segédprogramjukkal (programeltávolítóprogramfrissítő stb.). Nemrég egy teljesen új alkalmazással jelentkeztek, amellyel egyszerűsíthető a képernyővideó készítése Windowson. Ráadásul akár 4k-s felvételeket is készíthetünk, s kiegészíthetjük az anyagot a webkameránk képével is, így nem csak a számítógépen történő események, hanem a gép kezelője is látszódhat a videón. S ami a legjobb: van belőle ingyenes változat is!

iFun Screen Recorder: Képernyővideó készítése Windowson, webkamera képek kiegészítve is

Az iFun Screen Recorder teljesen új családtag az iObit kínálatában. A program egyetlen feladatra an kihegyezve: képernyővideók készítésére. A felvétel során nem csak a képernyő eseményeit rögzíthetjük, hanem szükség esetén a webkamera képét is. Emellett természetesen képes rögzíteni a számítógép és a mikrofon hangjait is. 

Maga a program alapvetően ingyenes, s adott esetben akár 4k-s videókat is rögzíthetünk vele. Az ingyenes változat alapesetben berak egy visszafogott vízjelet az egyik sarokba, de ez a beállításokban kikapcsolható. A vízjel szövegét átírni viszont a Free változatban nem tudjuk, így ha saját szöveggel lenne rá szükségünk, meg kell vennünk a Pro verziót. 

Szintén érdemes beruházni a Pro kiadásba, ha 60 fps sebességű felvételre van szükség (például játékoknál), s ugyancsak a pénztárcánk után kell nyúlnunk, ha GPU gyorsítást szeretnénk használni a felvételekhez, hogy kíméljük a processzor erőforrásait. Ez szintén elsősorban a játékok felvételénél jöhet jól.

Minden másban a Free és a Pro verzió lehetőségei megegyeznek, vagyis:

  • tudunk a videofelvétel közben képernyőfotót készíteni az adott területről
  • a rögzítés végeztével lehetőségünk van a beépített szerkesztővel levágni a videó elejéről és végéről a felesleget
  • nincs időlimit
  • nincs vízjel (ha kikapcsoljuk a beállításokban)
  • készíthetünk felvételt a teljes képernyőről, vagy annak általunk kijelölt részéről, esetleg egy adott ablakról is
  • többféle formátumban rögzíthetjük és menthetjük a videókat, választható kép- és hangminőséggel
  • gyorsbillentyűkkel is irányíthatjuk a felvételt
  • van lehetőség a felvétel átmeneti megállítására, majd folytatására is
  • rögzíthetjük az egérrel történt eseményeket is

Egyszóval minden olyan funkció megvan, ami ma már alap elvárás egy ilyen programtól. Emellett pedig egy kifejezetten letisztult, könnyen átlátható, honosított (vagyis magyar) és gyorsan használható felületet kapunk, amivel nagyon kényelmes a munka: a konfigurálás, a felvétel készítése, a kész videó szerkesztése (eleje-vége megvágása), és az exportálás is. A felvételeket amúgy a programon belül menedzselhetjük, így mindig kéznél lesznek a régebbiek is, amíg nem töröljük azokat a listából.

Végezetül egy megjegyzés: a Virustotal.com oldalon természetesen ezúttal is akad néhány (a teszt időpontjában három) víruskereső motor, amelyek úgynevezett PUP fenyegetésként értékelik az iObit oldaláról letölthető telepítőt. Ezzel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk mondani, mint a többi iObit alkalmazásnál: a cég üzletpolitikája, hogy a saját programjait egymásba építve reklámozza. Az iFun Screen Recorder nem viselkedett rendellenesen, sőt, mi reklámokkal sem találkoztunk benne (a Pro verzióra lehet upgradelni a programon belül, ha szükségét érezzük). Szóval itt nem tapasztaltuk az Advanced SystemCleaner esetében oly gyakori kereszthivatkozásokat a többi iObit alkalmazásra.

Mindent egybevetve nálunk az iFun Screen Recorder remekül tette a dolgát, s bár nem mondhatjuk, hogy ez a legsokoldalúbb képernyővideózó WIndowsra (pláne, mert olyan konkurensei vannak, mint az Action!), azért az elég erős fegyvertény, hogy ez a program akár ingyen is a rendelkezésünkre áll.

Ne maradjon le erről sem!