Képernyőfelvétel készítés telepítés nélkül és ingyen, videoszerkesztő funkciókkal

Az elmúlt évek során mutattunk már számtalan nagyszerű szoftvert a képernyővideók felvételek készítéséhez. Ilyen volt például Windowsra az Action!és az Ashampoo Snap, vagy macOS-re a Screenflow. De mi van akkor, ha nincs időnk kiismerni összetett screencam szoftvereket, telepíteni pedig végképp nem érünk rá, viszont szükségünk lenne valamire, amivel rögzíthetjük a képernyő eseményeit, esetleg a webkamera képével és a rendszerhangokkal kiegészítve, majd megvághatjuk a felvételt és azonnal publikálhatjuk is azt a kedvenc videomegosztó oldalunkon? Nos, a képernyőfelvétel készítés telepítés nélkül és ingyen is megoldható, ha a megfelelő eszközt választjuk ki hozzá. Például az alábbi online szolgáltatást.

RecordCast: képernyőfelvétel készítés telepítés nélkül és ingyen

RecordCast segítségével a képernyőfelvétel készítés mindenféle telepítés nélkül megoldható. Ez az online alkalmazás működik szinte bármelyik modern böngészőben, bár annyi hátulütője azért van a dolognak, hogy ha minden funkcióját ki szeretnénk használni (például a webkamera képének rögzítését), akkor a Chrome böngészőre lesz szükségünk. 

Sőt, ha a rendszerhangokat is rögzítenénk, akkor ezt csak Windows alatt tehetjük meg jelenleg, a Chrome-ban. Ha nem Windows alatt vagyunk, akkor a mikrofon mellett csak a böngésző adott lapjának hangjai vehetjük fel (a cikk készültének pillanatában). Ezt leszámítva azonban nincsenek megkötések: a böngészőben megnyitva az oldalt azonnal indulhat a felvétel, kiválaszthatjuk, hogy csak a képernyő eseményeit, csak a webkamera képét, vagy mindkettőt szeretnénk-e rögzíteni, majd dönthetünk a hangfelvétel forrásáról is. Végül ki kell választanunk, hogy több monitor esetében melyik monitor képernyőn zajlanak majd fontos események, vagy ha nem a teljes képernyőt videóznánk, akkor melyik alkalmazás ablakáról vagy melyik böngésző fülről van szó. Ezután pedig nincs más feladatunk, mint nekiesni annak a teendőnek, amiről felvételt szeretnénk készíteni.

A program zavarmentesen teszi a dolgát, ha viszont végeztünk, újabb választási lehetőségek jönnek. Eldönthetjük, hogy egyszerűen mentjük-e a gépre a felvételt – ez esetben egy webm formátumú videót kapunk, ha konvertálni kell, itt van hozzá ingyenes eszköz Windowsra és egy profi megoldás macOS-re -, vagy inkább rögtön nekilátunk a szerkesztésének is.

A felvételek szerkesztése kényelmesen és gyorsan

A RecordCast rendelkezik egy remek videoszerkesztő funkcióval is, amely némileg hasonlít a korábban bemutatott Flexclipre. Tudásban, effektekben és a használat módjában is fedik egymást, azzal a különbséggel, hogy itt az idősáv kicsit komolyabbra sikerült, pontosabban lehet időzíteni a feliratokat, felvételeket és hangsávokat. 

Azt közel sem állítjuk, hogy felér a korábban bemutatott ingyenes videoszerkesztő programok tudásához, viszont ellentétben azokkal, ezt nem kell telepíteni, s azonnal rendelkezésünkre áll a felvétel elkészítése után. Ráadásul stílusos, ízléses feliratokat, effekteket tartalmaz, amelyek jól jöhetnek a rögzített anyag izgalmasabbá tételéhez.

Összegzésül

Mindent egybevetve a RecordCast egy kifejezetten ígéretes online szolgáltatás. Bár jelenleg még béta verzió, nálunk a tesztek során hibátlanul teljesített. Gyors, könnyen használható és telepítés nélkül munkára fogható. Egyelőre még csak regisztrálni sem kellett a képernyőfelvételek készítéséhez (a szerkesztés mentéséhez már kell egy ingyenes RecordCast fiók), s minden funkció ingyenes. Azt nem tudjuk, ez meddig marad így, lehet, hogy csak a béta állapotra vonatkozik ez a nagylelkűség a készítők részéről, s ha a végleges változatnak lesznek esetleg fizetős funkciói is. Mindenesetre érdemes megismerkedni vele, mert bármikor jól jöhet, ha épp screencam felvételre van szükségünk, vagy rögzítenénk gyorsan egy videós üzenetet a webkameránk segítségével.

Ne maradjon le erről sem!