A legjobb ingyenes videoszerkesztő programok (Windows, macOS, Linux)

Ha valaki az otthon töltött időben szeretné végre megvágni, nézhetőbbé tenni a korábbi családi felvételeket, vagy éppen most ér rá megvágni az évek óta halmozódó kirándulásos videókat, nem feltétlenül kell olyan drága alkalmazásokban gondolkodnia, mint a Final Cut Pro X vagy az Adobe Premiere. Mert bár a két említett program valóban vérprofi, de akadnak azért szintén hatékony, mégis ingyenes megoldások is. Ezúttal azt szedtük össze, melyek a legjobb ingyenes videoszerkesztő programok, amelyekkel otthon is bárki összedobhat egy ízléses, jól megszerkesztett, s akár speciális effektekkel is tarkított videót.

A legjobb ingyenes videoszerkesztő programok (Windows, macOS, Linux)

Az alábbiakon kívül persze akadnak még nagyszerű ingyenes videószerkesztők – Windows 7-re például ott a Windows Movie Maker – de mi mist kifejezetten arra tördekedtünk, hogy azokat az alkalmazásokat gyűjtsük egy helyre, amelyek több rendszeren is megállják a helyüket.

DaVinci Resolve (Windows, macOS, Linux)

Ha profi eszköztárral ellátott, de azért kezdők számára is könnyen átlátható és használható videoszerkesztőt keresünk, feltétlenül ismerkedjünk meg a DaVinci Resolve nevű alkalmazással. Ez egy profi, de ennek ellenére ingyen elérhető videovágó szoftver, amely adott esetben akár 8k-s videók vágására is rávehető.

Felületét, használatát illetően olyan, mint a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható videoszerkesztő. Mellesleg ebből is van nagyobb tudású változat (DaVinci Resolve Studio 16), de a helyzet az, hogy az ingyenes is döbbenetes dolgokra képes: többkamerás felvételek vágása, remek színelési eszköztár, sebesség konverzió, utólagos képstabilizálás, keyframe curce szerkesztő, rengeteg effekt, átmenet, feliratozási lehetőség, s ha végeztünk, az exportálásnál akár egy mozdulattal is optimalizálhatjuk a kimenetet a Youtube vagy a Vimeo elvárásainak megfelelően.

A DaVinci Resolve tényleg professzionális alkalmazás, de sajnos ennek megfelelően a rendszerigénye is elég magas. Ha viszont a gépünk megbirkózik vele, s van kedvünk megtanulni a használatát, egy rendkívül kezes, hatékony eszközt kapunk.

HitFilm Express (Windows, macOS)

Szintén jó választás lehet a Hitfilm Express, amelyről anno itt írtunk részletes tesztet. Ez a program is rendkívül sokoldalú, s használatát tekintve sem különösebben bonyolult. Ettől még persze kell egy kis időt szánni a megismerésére, de cserébe az alap videoszerkesztési és színelési eszköztáron túl kapunk még egy sereg különeges effektet is. Kicsit olyan, mintha a Premiere-t és az After Effects-et gyúrták volna össze, s aztán az egészre ráhúztak volna egy kicsit átláthatóbb, a kezdők számára is emészthetőbb felületet.

Sajnos nem akadnak olyan funkciók (3D objektum import, részecskeszimulátor stb.), amelyeket külön kell megvenni hozzá, de azt azért hozzátesszük, hogy elég barátságos áron. Mindenesetre az ingyenes eszköztár is kellően hatékony ahhoz, hogy a családi videókat megvágjuk vele.

OpenShot (Windows, macOS, Linux)

Teljesen kezdők számára a fentieknél talán jobb választás lehet az OpenShot, amely jóval egyszerűbb felületen teszi lehetővé a videós anyagok feldolgozását. Kevésbé profi az eszköztár, de ha valaki anno szerette például a Microsoft által a korábbi Windows vrziókhoz kiadott MovieMaker alkalmazását, annak ismerős lesz az OpenShot felépítése is.

Itt már akadnak sablonok is, amelyekkel gyorsabban haladhat a munka, s a végeredmény akkor is látványosabb lesz, ha amúgy nem állt szándékunkban elmerültünk a videovágás mibenlétében.

Kdenlive (Windows, macOS, Linux)

A Linuxot használók közül talán sokaknak ismerős lesz a Kdenlive, amely a Qt/KDE megoldásokra épül. Ettől függetlenül nem csak Linuxon, hanem Windowson és macOS alatt is beüzemelhetjük, bár kétségtelen, hogy ezeken a rendszereken kevésbé egzakt.

Elsősorban tehát azoknak ajánljuk a használatát, akiknek Linux van a gépén, s egy ahhoz optimalizált videoszerkesztő a szívük vágya. Itt is van többsávos szerkesztő, feliratkészítő, rengeteg átmenet és effekt, és támogatás többféle videoformátumhoz.

VideoProc Vlogger (Windows, macOS)

FRISSÍTÉS 2021.10.02.: Válogatásunk meglenése óta megjelent egy szintén nagyon jól sikerült, Windowson és macOS-en egyaránt használható videoszerkesztő program, a VideoProc Vlogger. Ez egy kifejezetten sokoldalő alkalmazás, amely értelemszerűen nem csak vloggerek számára ideális, hanem bárkinek, aki a családi videókat, vagy bármilyen már anyagot szeretne gyorsan, kényelmesen megvágni, professzionális minőségben és eszközökkel. A program lehetőségeiről itt írtunk részletes tesztet.

A programban több sávon szerkeszthetünk, van Overlay lehetőség, integrált hangszerkesztő, támogatja a greenbox felvételek használatát, kapunk hozzá számos remek képi effektet, aprólékosan állítható (görbékkel) a felvételek lassítása és gyorsítása, s ezeken felül is akad még számos csábító, nagyon praktikus funkciója, amelyek miatt feltétlenül érdemes megismerkedni vele.

Ne maradjon le erről sem!