Ingyenes videoszerkesztő Vloggereknek (is), Windowsra és macOS-re

A videoszerkesztés örök slágertéma, nem véletlen, hogy mi is külön rovatban foglalkozunk vele, s ott is nagy a szórás, hiszen az egyszerű konvertálóktól, a professzionális megoldásokon át, egészen az otthoni használatra tervezett videovágókig mindenről volt már szó. Többek között összeszedtük a legjobb ingyenes videoszerkesztő programokat is, hiszen nem mindenki szeretne előfizetni vagy nagyobb összeget kiadni egy programra azért, hogy a családi videókat, vagy a vlogjába feltöltött anyagokat megszerkessze. Mondjuk macOS alatt eleve ott az iMovie, ami jóval többre képes, mint akár a Windows 11 saját videoszerkesztő alkalmazása, de még így sem biztos, hogy mindenki elvárásaihoz illeszkedik a kissé sajátos felülete. Ma viszont bemutatjuk a kategória új szereplőjét, amely amellett, hogy ingyen áll mindenki rendelkezésére, ráadásul működik Windowson és macOS-en egyaránt.

VideoProc Vlogger: ingyenes videoszerkesztő Vloggereknek

A VideoProc Vlogger egy kifejezetten könnyen használható, ingyenes, de ennek ellenére meglepően sokoldalú videoszerkesztő szoftver. A készítő Digiarty Software számára persze nem ismeretlen a videofájlok világa, hiszen eddig is jelen voltak a piacon egy remek videokonvertáló alkalmazással.

Új szoftverük felületének stílusa ennek megfelelően nagyon emlékeztet a VideoProc Converter megjelenésére, de a felépítés azért jelentősen különbözik, hiszen itt többről van szó, mint a formátumok közötti ide-oda alakításról. A több részre felosztott felület bal felső részén találjuk a különféle gyűjteményeket:

  • Media Library: ide húzhatjuk be felvételeinket (videók, fotók), amelyeket szeretnénk feldolgozni a készülő projektben
  • Transitions: menet közben innen húzhatjuk az idősávon elhelyezett videók kapcsolódási pontjára a különféle áttűnési effekteket.
  • Titles: itt találjuk a címeket, feliratokat, amelyeket felhasználhatunk a videókban, illetve itt tudunk létrehozni újakat is.
  • Effects: rengeteg látványos és praktikus szűrő vár ránk, az egyszerű színelési moduloktól a különleges látványt nyújtókig.

A gyűjtemények mellett látjuk az éppen készülő videó, vagy a kiválasztott effektek, média elemek előnézetét, mellette pedig az éppen kiválasztott elem jellemzőit. Ez utóbbi részen lehet átszerkeszteni a szöveges elemek tartalmát, állítani az adott elem áttetszőségén, színelési jellemzőin, forgatni, pozícionálni azt a munkaterületen, állítani a hangerőt, a be- és kiúszási effekteket stb. Szóval itt babrálhatunk részleteiben leendő videónk minden egyes alkotóelemével. Ennél már csak egy fontosabb terület van a felületen: az alsó részt elfoglaló idősáv.

Ez utóbbi már csak azért is izgalmas rész, mert többek között ezzel tűnik ki a program az egyszerűbb, ingyenes konkurensek közül. A VideoProc Vlogger idősávján ugyanis több réteget is menedzselhetünk. Nem csak egyetlen videosáv áll a rendelkezésünkre, hanem létrehozhatunk többet is, emellett overlay sávokat, több hangsávot, szöveg- és effekt sávokat is találunk. Ennek köszönhetően a videókban minden precízen időzíthető. S ha már időzítés és precizitás: külön kiemelnénk a Speed funkciót, ahol a kijelölt felvétel tempója szabályozható. Az egy dolog, hogy több értékkel lassíthatjuk vagy gyorsíthatjuk a kérdéses felvételt, de ráadásul a sebességszabályozó görbék segítségével aprólékosan és fokozatosan tudjuk szabályozni. Ilyet azért ingyenes videós alkalmazásokban ritkán találni.

Hasonlóan kényelmesre sikeredett a hangsávok használata is. A Detach audio funkcióval elszakíthatjuk a videótól annak saját hangsávját, az Audio Editor segítségével pedig kedvünkre módosíthatjuk azt: van zajszűrés, egyéb hangeffektek, EQ stb. Minden, ami ahhoz kell, hogy a felvétel hangját megfelelőre gyúrjuk. Narrációt egyébként akár közvetlenül a programban is rögzíthetünk.

Még ez sem minden, a program további extrákkal is dicsekedhet: van felirat-kezelő funkció, dolgozhatunk greenboxos felvételekkel, van lehetőség osztott vagy éppen kép a képben megjelenítésre, elhelyezhetünk a felvételen tetszőleges grafikus elemeket (a már említett Overlay sávokon), így például logókat is. Van motion funkció, vagyis megmozgathatunk elemeket a vásznon, s van dinamikus vágás is, amivel folyamatosan a lényeget tudjuk mutatni egy adott felvételből. Emellett természetesen mozgásra bírhatjuk a slideshow-ként felhasználni kívánt fotókat is, ami pedig a videós alapanyagot illeti: akár 4k vagy 6k felbontású felvételekkel is dolgozhatunk.

Ha mindennel végeztünk, a végeredményt hardveres gyorsítást kihasználva is tuidjuk renderelni, feltéve, hogy erre alkalmas a gépünk (ezzel kapcsolatban a program az első indításkor elég összetett analízist végez). A VideoProc Vlogger nem csak MP4, hanem akár MKV formátumba is exportál, illetve arra is képes, hogy a videó hangsávját külön exportálja.

Összegzésül

Mindent egybevetve a VideoProc Vlogger jelenleg az egyik legjobb ingyenes videoszerkesztő alkalmazás. Használatához ingyenes regisztráció szükséges, s erős a gyanúnk, hogy később lesz belőle valamilyen fizetős Pro verzió, vagy megvásárolható extra feliratok, effektek stb. De akár így lesz, akár marad a jelen formájában, ha mindezen funkciókat továbbra is ingyen nyújtja majd, akkor megkerülhetetlen ingyenes alkalmazás lesz, Windowson és macOS-en egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!