Ingyenes videovágó program látványos speciális effektekkel

Oldalunkon számos animációval és videószerkesztéssel kapcsolatos szoftvert és plug-int mutattunk már be, így nem nagy csoda, hogy a mai témánk is részben terítékre került korábban. Megjelent ugyanis a Hitfilm Express 8 legújabb változata, amelynek elődjéről már írtunk részletes tesztet (írtunk a Pro verzióról is). Ez az ingyenes videóvágó program mindent tud, amire otthoni körülmények között szüségünk lehet, sőt, többet is annál. Akár a profik számára is jó választás.

Ingyenes videovágó program, speciális effektekkel

A Hitfilm Express egy kifejezetten egyedire sikerült videoszerkesztő alkalmazás, amely Windowson és macOS alatt egyaránt használható. Funkcióit tekintve kicsit olyan, mintha a készítők összegyúrták volna a Premiere Pro és After Effects alkalmazásokat, itt ugyanis egyetlen programon belül tudjuk elvégezni a nyers felvételek vágását és ellátni azokat speciális effektekkel. Ez utóbbiak közé tartozik például a fénykard effekt, amellyel Csillagok háborúja stílusú vívós jeleneteket kreálhatunk, az üvegen végig digitális vízcseppek, vagy a szemet gyönyörködtető Light Flares effekt is, a megcsillanó fény modellezéséhez. Ilyenekből az ingyenes változatban ugyan kevesebbet találunk, mint a Pro verzióban, de ez is bőven elegendő hozzá, hogy a családi felvételeket vagy hobbiból készülő filmeket izgalmasabbá tegyük. A vágáshoz pedig az ég világon minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll, beleértve egy halom szűrőt, lenyűgöző átmeneteket, színelési eszközöket, hangeffekteket.

De van lehetőségünk greenbox jelenetek szerkesztésére is, használhatunk kulcspontokat, s még klón-eszközt is kapunk, hogy a felvételekről utólag eltüntethessük a felesleges részleteket. Van Tracking funkció, így a kulcspontokhoz kötött mozgások, effektek, objektumok pontos időzítését és mozgatását akár automatizálhatjuk is. Sőt, a modern kornak megfelelően akár 360-as videókat és 3D effekteket is tudunk szerkeszteni a programmal. Utóbbiaknál természetesen akár 3D objektumokat is importálhatunk és van kamera, illetve megvilágítás funkció is a 3D jelenetek tökéletes megkomponálásához.

A szerkesztőfelület – annak ellenére, hogy amúgy abszolút áttekinthető és kényelmesen használható – a kezdők számára elsőre ránézésre talán kicsit ijesztő lehet, de szerintünk ne adják fel rögtön. Érdemes időt szánni a megismerésére, mert egy hihetetlenül jól használható és rendkívül sokoldalú szoftverről van szó, amelyhez hasonló tudású ingyenes videoszerkesztőt nem igazán találni. Az alapok elsajátításában egyébként sokat segíthetnek az ingyenes oktatóvideók, amelyeket a Youtube-on is megtalálunk, de elérhetők közvetlenül a programból is. Ez nem egy “megcsinálunk mindent helyetted” alkalmazás, hanem egy vérprofi videovágó- és specális effekt program, amelyben a legapróbb részletekig testreszabhatunk minden jellemzőt.

Újdonságok a Hitfilm Express 8-ban

A Hitfilm Express 8 seregnyi újítást hozott elődjéhez képest, pedig már ott sem nagyon volt hiányérzetünk, pláne ingyenes szoftverhez képest. Az új verzióban mindenesetre már több mint 410 effekt és preset áll a rendelkezésünkre, megújultak az előnézeti vezérlők, s kapunk egy halom extra add-on csomagot (ezek külön megvásárolhatók, ha bővíteni szeretnénk a program tudását). A Layout manager segítségével teljesen testreszabható a felület elrendezése, így mindenki kialakíthatja a saját feladatának leginkább megfelelő munkaasztalt.

Emellett van új motion graphics eszköztár és egy külön panel a transzformációk menedzselésére, illetve kényelmesebben dolgozhatunk az animációs eszközökkel a szerkesztőben. Ha valaki több monitoros rendszert használ, immár kiteheti az előnézeti képet a másodlagosra.

Regélhetnénk még a dologról, de valószínűleg sokkal izgalmasabb, ha inkább mutatunk egy rövid demó videót, amelyet az Bosszúállók film ihletett és amelyben rengeteg érdekes speciális effektet láthatunk. Ezek mind a Hitfilm Express 8 segítségével, illetve a hozzá megvásárolható kiegészítők felhasználásával készültek.

Mint az a fenti videóból is látszik, a Hitfilm Express 8 esetében szinte csak a fantáziánk szab határt annak, hogy milyen videót vágunk össze. Az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy a speciális effektek megkomponálásához sem kell elhagynunk a videoszerkesztő felületét vagy átlépni egy másik alkalmazásba. Ha valakit megfogott a fenti videó, az könnyedén elkészítheti saját hasonló effektjeit is, az alábbi oktatóvideók alapján.

Pont olyan egyszerűen válthatunk a különféle szerkesztőfelületek között, mint amikor a böngészőben átkattintunk egy másik fülre. Szóval aki még nem ismerte eddig a programot, annak most már feltétlenül érdemes próbára tennie legalább az új verziót. Aki pedig eddig is használta, annak időszerű lesz frissíteni, hogy még kényelmesebben és gyorsabban tudjon dolgozni és kihasználhassa az új szűrőket és effekteket. A kiegészítésként rendelkezésre álló extra csomagok megvásárlásáról pedig ráérünk később is dönteni. Az alap program is mindent tud, amire hétköznapi videoszerkesztés során szükségünk lehet. A többi már csak hab a tortán.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató