Könnyen használható videoszerkesztő program magyar felülettel, Windowsra

Bár az Ashampoo cég nevéről legtöbb olvasónknak valószínűleg a hatékony Windows 10 gyorsításra használható WinOptimizer jut az eszébe, a cég a multimédia alkalmazások területén is otthonosan mozog. Amellett, hogy van egy remek DVD-író alkalmazások (amely már jócskán túlmutat az egyszerű DVD-íráson, igazodva a kor követelményeihez), van például a tarsolyukban egy könnyen használható videovágó szoftver is. Ráadásul ez a videoszerkesztő program magyar felülettel is használható, így ha valakit eddig az tartott vissza családi videóinak szerkesztésétől, hogy nem teljesen igazodott ki a hasonló programokban a nyelvi korlátok miatt, most jobb eséllyel indul.

Ashampoo Movie Studio Pro 3: videoszerkesztő program magyar felülettel

Az Ashampoo Movie Studio Pro 3 hozza a manapság divatos felépítést, vagyis a felhasználó első lépésként kiválaszthatja, hogy egy leegyszerűsített felületen (Egyszerű-mód), vagy a hagyományos videoszerkesztőkre jobban hasonlító elrendezésben (Szakértő-mód) kíván-e inkább dolgozni. Az első megoldás esetében nagyjából úgy működik minden, mintha egy slideshow-t raknánk össze. Szépen bedobáljuk a videóként rögzített jeleneteket és a fotókat a leegyszerűsített idősávra, lecsípjük mindegyikből amire nincs szükségünk (képeknél beállíthatunk ún. Ken-burst effektet, hogy mozgásba hozzuk őket kicsit), kiválasztjuk a szükséges átmeneteket, a szűrőket, elhelyezzük feliratokat, kiválasztjuk az aláfestő zenét, esetleg még feldobjuk pár előre kapott sablon-animációval, s már gyárthatjuk is a kész filmet.

A Szakértő-mód tulajdonképpen nem sokban tér el ettől, viszont itt egymás alatt látjuk az idősávban a különféle effekteket, feliratokat, szűrőket, így pontosabban tudunk időzíteni, s variálni is egyszerűbb ezeket, ha szeretjük szabadjára engedni a fantáziánkat. Sajnos a Szakértő-módban sem találunk több videósávot, ami azért kicsit visszaveti az alkotói szabadságot. Ha erre van szükségünk, érdemes másik alkalmazás után nézni.

Ha viszont beérjük az egyetlen videosávval, akkor azon könnyedén elhelyezhetjük a jeleneteket, és számos átmenettel, szűrővel, animációval egészíthetjük ki. Nem beszélve arról, hogy kapunk temérdek látványos felirat-stílust is. Ezek hasznosítása mindössze egy-egy kattintás. Hangsávból több is lehet a szerkesztőben, így az aláfestő zene mellett alkalmazhatunk hangeffekteket is. Amúgy ingyen használható zene és hangeffekt is van a csomagban, szóval nem kell sokáig keresgélni, ha nincs saját.

Vannak a programban Projekt-sablonok is, így aki nem szeretne a nulláról indulni, választhat ezek közül is. A használatuk nagyon egyszerű: gyakorlatilag varázsló-szerűen végigvezet minket a program az egész procedúrán. Kiválasztjuk a sablont, megadjuk, milyen videókból és fotókból dolgozhat a program, amely ezek után automatikusan elkészíti a videónkat. Szerencsére nem kell cenzúra nélkül elfogadnunk mindent, amit csinált. A kész anyagot az exportálás előtt még megnyitja a videoszerkesztő felületen, ahol átnézhetjük, s lecserélhetünk bármit, ami nem nyerte el a tetszésünket.

Valamilyen furcsa késztetésből a fejlesztők beraktak egy Reklám vágása gombot is a főképernyőre. Ez nagyon izgalmasan hangzik, de valójában annyit tesz csupán, hogy a megnyitott videó elejét és végét levághatjuk vele. Praktikus, ha csak egy rövidke részletre van szükségünk valamilyen videóból, de ennél azért több opció is lehetne itt.

Nagyon jól sikerült viszont a Formátumválasztás rész, amelyet a kész videó exportálásakor használhatunk. Itt a kezdők számára rendkívül jól jöhet, hogy nem kell otthon lenniük a különféle videoformátumokban. Egyszerűen csak ki kell választani a megfelelő eszközt a listából (például androidos okostelefon, de azon belül is számtalan gyártó és típus szerepel a listában), a program pedig a videó minden jellemzőjét (képméret, codec stb.) ennek megfelelően állítja be, hogy az adott eszköz számára legoptimálisabb méret/minőség kombinációt kapjuk. De optimalizálhatjuk a videókat Youtube-ra, Vimeóra, Facebookra, DVD-re stb. is. S mielőtt a haladóbb felhasználók legyintenének: természetesen van lehetőség arra is, hogy mi magunk válasszunk formátumot (AVI, MKV, MP4, WMV, MPG) és képminőséget. Annak viszont, aki aprólékosan szeretné beállítani a konténerek, codec-ek minden egyes jellemzőjét, újfent nem lesz jó választás ez a program, mert erre nem kapunk lehetőséget.

Extraként ugyanezt a felületet használhatjuk videók konvertálására is, ami viszont praktikus dolog, ha például egy AVI formátumú videót szeretnénk átalakítani mondjuk az iPhone számára alapból emészthető MP4 formátumra.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo Movie Studio Pro 3 egy nagyon könnyen használható videoszerkesztő, amely azonban a nevével ellentétben nem igazán nevezhető professzionálisnak. Hiányoznak belőle a testreszabható export opciók, a plug-inek, a több videósáv használatának lehetősége, s még seregnyi olyan dolog, amivel igazán kiérdemelhetné a Pro jelzőt. Ettől függetlenül a kezdők és a középhaladók számára kifejezetten jó választás lehet, hiszen gyorsan és egyszerűen vághatják meg vele videóikat, s tartalmaz egy halom extrát (aláfestő zenék, hangeffektek, animációk, szűrők), amelyekkel bárki feldobhatja kicsit akár a mobillal készült videófelvételeit is.

Miként az lenni szokott, az Ashampoo itt is biztosít 14 napos próbaverziót, így nem kell zsákbamacskát vennünk. Megvásárlás előtt érdemes letölteni és kipróbálni a tesztváltozatot, hogy minden tekintetben megfelel-e az elvárásainknak.

Ne maradjon le erről sem!