Kényelmes CD és DVD-írás Windowson, borítókészítővel és egyéb extrákkal

Vannak olyan cégek, amelyek évtizedek óta ontják programjaik új verzióit, s mindig tudnak valami olyan újdonsággal szolgálni, ami miatt érdemes váltani a friss kiadásokra. Ilyen az Ashampoo is, amely ráadásul csupa olyan témakörrel foglalkozik, ami szinte állandóan napirenden van az átlagfelhasználóknál: Windows tuningolás, megunt programok tökéletes eltávolítása stb. Ma is egy ilyen témában mutatunk tőlük újdonságot, megjelent ugyanis az Ashampoo Burning Studio 20, amellyel egyszerűbé válik a DVD-írás Windowson, mint eddig valaha. Ráadásul kapunk egy halom extra opciót is. Zárójelben megjegyezzük, hogy a legújabb verzió mellett az Ashampoo kiadott egy viszonylag friss változatból ingyen letölthető, teljes verziót is. Az Ashampoo Burning Studio 2019 ingyenes kiadása erre a linkre kattintva tölthető le. Most pedig nézzük, mit tartogat az Ashampoo Burning Studio 20, amely a sorozat legújabb tagja.

DVD-írás Windowson, pár hasznos extrával

Az Ashampoo Burning Studio 20 évtizedes múltra tekint vissza, szóval már többszörösen bizonyította létjogosultságát a CD- és DVD-író szoftverek kategóriájában. Az új verzió felülete alakul a korábban nálunk is bemutatott újabb keletű Ashampoo szoftverek külsejéhez, vagyis választhatunk egy világosabb és egy modern, sötét felület közül.

Utóbbi kifejezetten dögösre sikerült. A külsőnél persze valamivel fontosabb, hogy pontosan mire is tudjuk használni a programot. Nos, a következő funkciókat találjuk a felület alá rejtve:

  • Biztonsági mentés készítse: ez történhet optikai hordozóra, de akár háttértárakra, hálózati meghajtókra is.
  • Adatlemez írása: optikai meghajtókra írhatjuk ki adatainkat vagy CUE/BIN, ISO, illetve az Ashampoo saját formátumában tudunk létrehozni lemezképeket.
  • Audio és zene: itt audio CD-t, MP3/WMA lemezt, írhatunk, vagy CD-t rippelhetünk, hogy áttegyük a dalokat az okostelefonra.
  • Filmek, slideshow-k írása
  • Borítók, tokok, címkék készítése: rengeteg testreszabható sablonnal
  • Lemezek másolása
  • Lemezképek égetése adathordozóra
  • Bootolható lemezek készítése
  • CD, DVD, Blu-ray lemezek írása

Ez így önmagában is tisztességes lista egy programtól, de mindjárt belemegyünk kicsit a részletekbe, mert van mit boncolgatni mindegyik funkciónál.

Adatlemezek írása, másolása, mentése

A lemezképek és adatlemezek készítése, másolása alapvető egy ilyen programnál. Ezen a téren az Ashampoo Burning Studio hoz is mindent, amit elvárhatunk. Sőt, az egyszerű adatlemez-készítésnél kicsit többet is kapunk. Készíthetünk például karcvédelemmel ellátott lemezt, illetve megpróbálhatunk adatokat visszanyerni összekarcolt diszkekről. Emellett kódolt, jelszóval védett összeállítás készítésére is van módunk.

Audió és zenei CD-k írása, audio fájlok konvertálása

A hagyományos audio CD-k készítése mellé a kornak megfelelő funkciók is kerültek a programba. Így például létrehozhatunk MP3 vagy WMA fájlokat tartalmazó lemezt az otthoni HI-Fi-khez, illetve érdekesség, hogy a program seregnyi autós lejátszóhoz tud megfelelő módon összeállított zenei CD-t létrehozni, vagy éppen pendrájvot, memóriakártyát összeállítani.

Tisztességes méretű listából választhatjuk ki azt a készüléket, amelyet a kocsinkba építettek, hogy aztán összerakjuk az aznapi zeneválogatást a legmegfelelőbb formátumban. Még a több lemezes tárolókat is képes modellezni a program a teszteléshez. Emellett pedig akár hordozható CD-lejátszókhoz, vagy MP3 lejátszókhoz is van támogatás.

Filmek, DVD-k, Blu-Ray lemezek írása

A programmal készíthetünk hagyományos, menüvel ellátott video DVD-ket vagy Blu-ray lemezeket egyaránt. Így saját videóinkat igazán látványos formában tálalhatjuk. Még egy leegyszerűsített videoszerkesztő felületet is kapunk, ahol feliratokkal, grafikákkal tuningolhatjuk felvételeinket. Emellett természetesen a menüt is létrehozhatjuk, ehhez több mint egy tucat ízléses sablon közül választhatunk alapból is, de letölthetők továbbiak is még. Van menüszerkesztő is, így a kiválasztott sablont utána teljesen testreszabhatjuk (képcsere stb.). A végén aztán vagy rögtön lemezreírjuk az anyagot, vagy lementhetjük egy mappába is.

Természetesen manapság nem csak video DVD és Blu-ray lemez létezik, számtalan egyéb formátum lejátszására képesek az asztali lejátszók. Ezeknek megfelelően is összeállíthatunk projekteket a programban.

Borítók és címkék készítése

Különlegesség, hogy az Ashampoo Burning Studio nem csak az adathordozók elkészítésére koncentrál, hanem azok “csomagolására” is. Így aztán rengeteg ízléses sablon közül választhatunk, hogy az elkészült produktumokat ízléses borítóval, lemezcímkével lássuk el. Utóbbit persze főleg akkor tudjuk kihasználni, ha van címkenyomtatónk, vagy öntapadós lemezcímkénk. Utóbbiakból – az autórádiókhoz hasonlóan – szintén nagy a választék a programban, így nem kell méricskélnünk, elég kiválasztani a termék típusát, aztán a tervezőfelületen vagy a sablonok segítségével, vagy saját képzeletünket szabadjára engedve elkészíteni a címkéket, borítókat. Akár komplett kis füzetet is összeüthetünk a programmal, amely aztán becsúsztatható a műanyag tokba.

Biztonsági mentések készítése

Az Ashampoo Burning Studio 20 backup funkciója igen jól sikerült. Van lehetőségünk időzített mentésekre a háttérktárakra, illetve optikai meghajtók esetén kérhetünk figyelmeztetést is, amikor éppen időszerűvé válik egy mentés készítése. Extraként akár pendrájvok, memóriakártyák, okostelefonunk állományait is lementhetjük vele.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo Burning Studio 20 amolyan all-in-one alkalmazásra sikerült. A hagyományos CD-, DVD-, Blu-ray – ezek újraírható változatait is beleértve – formátumok menedzselése mellett a modern adathordozókkal (memóriakártya, pendrájv stb.) is megbirkózik, így adatainkat könnyedén biztonságba helyezhetjük vele, és zenéink, videóink praktikus és ízléses tálalásában is nagy segítséget nyújthat. Mint az lenni szokott, ez az Ashampoo szoftver is használható magyar nyelvű felülettel. Van belőle ingyenes próbaverzió is, amelyet e cikk készültekor éppen 20 eurós áron lehet aktiválni (a teljes ár 50 euró), hogy időkorlát nélkül tovább használhassuk a próbaidőszak lejárta után.

Ne maradjon le erről sem!