Audio CD írása MP3 fájlokból Windowson

Korábban megmutattuk a három legjobb, ingyenes CD- és DVD-író programot, amelyek szerintünk tökéletesen képesek ellátni feladatukat a mindennapi használat során, legyen szó akár adatlemezek írásáról, akár ISO képfájlok menedzseléséről. Ezúttal azoknak szeretnénk egy kis gyakorlati segítséget nyújtani, akik valamilyen okból még ragaszkodnak az audio CD-khez (például csak azokat képes “megemészteni” az autóba szerelt lejátszó). Megmutatjuk, ők miként készíthetnek audio CD-t az MP3 – és egyéb – típusú hangfájlokból.

 

Mi kell hozzá?

A művelethez nem kell túl sok dolog: egy megfelelően kiválasztott szoftver, egy CD-író a gépben, s persze megfelelő számú üres CD lemez. Utóbbiakon az átlagos hosszúságú dalokból 10-14 darab fér el, így ezt érdemes számításba venni. Hiába 650 MB egy CD tárolókapacitása, s hiába 4-6 MB egy-egy MP3 fájl, az audio CD-k nem tömörítve tárolják a dalokat, így azok helyigénye is nagyobb a tárolón. Itt inkább a dalok hossza számít: egy átlag CD-n kb. 74 percnyi zene fér el.

A meghajtóról és a lemezekről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Szoftvert azonban tudunk ajánlani, akár díjmentesen is: a BurnAware Free szerintünk a legjobban használható az ingyenes CD- és DVD-író alkalmazások közül. Személyes felhasználásra ráadásul teljesen ingyen tölthető le a készítők oldaláról. A telepítésnél érdemes odafigyelni, mert felajánl további alkalmazásokat is, reklám gyanánt. Ezek nem kártevők (például az Avast ingyenes antivírusa), de ha nincs rájuk szükségünk, lépjük át nyugodtan a telepítő ezen ajánlatát (Decline gomb). Ettől még a BurnAware telepítődik a gépre, a máris elkezdhetjük a használatát.

 

Audio CD írása MP3 fájlokból

Lássuk akkor lépésenként, miként tudunk néhány MP3 fájlból audio CD-t írni, legalábbis a BurnAware esetében, hiszen mi most ezzel a programmal mutatjuk be a folyamatot.

  1. Indítsuk el a BurnAware alkalmazást.
  2. Válasszuk a Multimédia opciót a program ablakának bal oldalán.
  3. Kattintsunk az Audió CD lehetőségre.
  4. A megjelenő ablakra húzzuk rá az Intézőből (ez a Windows fájlkezelője) a kívánt zenei fájlokat (mp3, m4a, wav stb. formátumokkal egyaránt megbirkózik a program). Az ablak alján láthatjuk, hogy még hány percnyi zene fér el a lemezen.
  5. Ha ezzel is megvagyunk, már egy két dolog van hátra: rákattintani az Írás gombra a programban, majd behelyezni egy üres CD-R/RW lemezt a meghajtóba.

Ennyi! Némi várakozás után elkészül a frissen égetett CD-nk. Az audió CD-k esetében egyébként érdemes figyelni rá, hogy ne teljes sebességgel írjuk a lemezt.

Ezt a program ablakának jobb felső sarkában, a meghajtó neve alatti mezőben választhatjuk ki. Ha biztosan hibátlan végeredményt akarunk, érdemes akár 2x (kétszeres) vagy 4x (négyszeres) sebességre visszavenni az írás tempóját. Így ugyan tovább tart, de kisebb az esély, hogy hibásan kerül felírásra a lemezünk.

Ne maradjon le erről sem!