Bootolható pendrájv készítése egyszerűen

Bár javarészt az előretelepített rendszerek korát éljük, azért még mindig kaphatók úgy számítógépek, hogy nincs rajtuk rendszer, ahogy az is előfordulhat, hogy szeretnénk egy gépet valamiért teljesen újratelepíteni. Legyen szó akár Linuxról, akár Windowsról, ma már célszerűbb pendrájvról telepíteni, hiszen sok hordozható gépből eleve kihagyják az optikai meghajtókat, így a DVD-kről való rendszertelepítés legfeljebb külső meghajtóval oldható meg. Akkor viszont kár emiatt külső DVD-írót/olvasót beszerezni, ha van a kezünk ügyében egy 4, vagy inkább 8 GB-os pendrájv, azzal szinte bármilyen rendszer telepítőkészletét munkára foghatjuk. Ehhez azonban elkerülhetetlen egy bootolható pendrájv készítése. Ma megmutatjuk, mire lesz szükség ehhez.

Rufus: bootolható pendrájv készítése Windowson

Egyik kedvenc ingyenes megoldásunk erre a célra a Rufus névre hallgató kis alkalmazás. Ezt Windows alatt futtathatjuk (van belőle telepítés nélkül üzemelő portable verzió is), de nem csak Windows telepítőt, hanem akár Linuxos telepítőket is kreálhatunk a segítségével. Az eljárás mindkét esetben ugyanaz: le kell töltenünk a megfelelő ISO képfájlt az eredeti telepítőkészletből (ezt Windows esetén megtehetjük a Microsoft oldalán, Linuxoknál pedig az adott disztribúció honlapján). Ezután csak elindítjuk a Rufus-t, megadjuk neki a letöltött képfájl elérési útját és kiválasztjuk a rendszerhez csatlakoztatott pendrájvok közül azt, amelyiket bootolható telepítővé szeretnénk varázsolni.

Fontos tudni, hogy a kiválasztott pendrájvról a művelet alatt mindent töröl a program, vagyis ha bármilyen fontos adatot tárolunk rajta, azt előtte mentsük át egy másik meghajtóra.

A Rufus a kiválasztott ISO képfájl és az azon beazonosítható rendszer alapján eleve beállít minden fontos opciót, de lehetőséget ad ezek manuális módosítására is. Ha megvagyunk, az Indítás gombra kattintva indulhat a folyamat. Nem két perc, szóval bőven belefér egy kávészünet közben.

Miután elkészültünk, már használatba is vehetjük a telepítő-pendrájvot. Csatlakoztassuk a kívánt géphez, majd kapcsoljuk be azt. Ha kell, a BIOS-ban válasszuk ki, hogy a gép a pendrájvról bootoljon. Ezután az adott rendszernek megfelelően elindul a telepítés. Egy modern pendrájv segítségével egyébként jóval gyorsabban végzünk, mint anno a DVD-s telepítéssel, szóval már csak a sebesség miatt is megéri inkább ezt a megoldást választani.

Balena Etcher

Hasonló végeredményt kapunk, ha a Balena Etchert választjuk. Ez szintén ingyenes program, s ráadásul használható Windowson, macOS-en, Linuxon egyaránt. Beállítási lehetősége nem igazán van, a végletekig egyszerűsíti a műveletsort a forrásként megadott ISO képfájl alapján.

Ebből a programból is van Windowsra portable, vagyis telepítés nélkül használható verzió. Fontos, hogy az Etcher esetében is figyelni kell arra, hogy a pendrájvon ne legyenek fontos adataink, hiszen ez a program is likvidál mindent a pendrájvról, miközben elkészíti a bootolható telepítőt.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató