Biztonságos pendrájv kényes adataink hurcolásához

Mostanában rengeteg szó esik az adatbiztonságról, hiszen egyre több online támadásnak vagyunk kitéve, s egyre több technikai eszközt cipelünk magunkkal, rajtuk olykor fontos, bizalmas adatokkal. A biztonságos internetezéshez már adtunk számtalan tippet (emitt egy csokorra való, itt pedig egy az ingyenes wifik biztonságos használatához), s arra nézve is szolgáltunk gyakorlati tippel, miként lehet titkosítani a privát vagy céges fájlokat akár a merevlemezen, pendrájvon történő biztonságos tároláshoz, akár e-mailben való elküldés előtt. A pendrájv azonban még így is necces terület. Mert bár rengeteg információt hurcolunk magunkkal laptopon és okostelefonon, a pendrájv mégsem megy ki a divatból, hiszen kicsi, kevésbé sérülékeny mint egy nagy kijelzős okostelefon, pillanatok alatt csatlakoztathatjuk bármilyen géphez, s ha kellően nagy, akkor a cég minden szerződését, fotóját és adatbázisát cipelhetjük rajta (sőt, a kedvenc portable alkalmazásainkat is, amelyeket így bárhol használhatunk). Azonban a kis méret és a hatalmas kapacitás óriási veszélyeket rejt magában. Akár a májusban érkező GDPR rendelet adatbiztonsággal kapcsolatos előírásait is egy csapásra keresztülhúzhatja egy ilyen eszköz, hiszen ha egy céges, vagy személyes adatokkal teli pendrájvot elhagyunk, az rossz esetben jóval többe kerülhet, mint az elvesztett pendrájv ára. Érdemes hát gondoskodnunk a mobilizált adatok biztonságáról, s be kell látni, ha ehhez szoftveres megoldást kell alkalmazni, az napi szinte elég nagy macera (vannak kényelmes titkosító szoftverek is, de azok általában egy adott rendszerhez kötöttek, vagy lassúak). Van azonban megoldás: létezik már biztonságos pendrájv az adataink védelmére, amely mindenféle extra szoftver nélkül, önállóan megoldja a rajta tárolt adatok titkosítását és jelszavas védelmét.

 

Kingston DataTraveler 2000: biztonságos pendrájv, kényelmes kivitelben

A Kingston DataTraveler 2000 már első ránézésre is elég különleges darab. Kicsit nagyobb, mint az átlagos, ma amúgy is erősen zsugorodásnak indult pendrájvok. Nagyjából egy átlagos öngyújtó méretével büszkélkedhet. Ez azonban valójában csak a külső tok, ami gyakorlatilag a teljes pendrájvot elfedi. Ha kihúzzuk, egy meglehetősen szokatlan látvány tárul elég: egy halom nyomógomb, számokkal, betűkkel, s egy szélesebb darab egy kulcs szimbólummal.

Ráadásul a szokásos egyetlen LED helyett itt kapásból hármat látunk. E gombok igencsak fontos szerepet játszanak az eszköz esetében, ezeken pötyöghetjük ugyanis be a memóriát védő PIN kódot (amely minimum 8 számjegyből kell, hogy álljon). Az eljárás roppant egyszerű:

  • A csatlakoztatás után a zárt lakat jel fölötti piros LED jelzi, hogy az eszköz le van zárva. Amíg ez így van, nem is jelenik meg a csatlakoztatott eszközök között a gépen, vagyis nem férhetünk hozzá a rajta tárolt adatokhoz. De még ha furmányos módon ezt megkerülnénk is (ami elég esélytelen), az adataink akkor is AES256 titkosítással várnak ránk, szóval a titkosító kulcs nélkül visszafejteni azokat igencsak felejtős dolog (FIPS 197 tanúsítvánnyal rendelkezik az eszköz).
  • A csatlakoztatást követően tehát fel kell oldanunk a titkosítást. Ehhez a pendrájvon meg kell nyomni egyszer a Kulcs gombot, majd megadni a PIN kódot, végül újra megnyomni a Kulcs gombot.
  • Ettől kezdve a Kingston DataTraveler 2000 úgy viselkedik, mint egy hagyományos pendrájv, vagyis másolhatunk oda-vissza állományokat, mappákat. Erről visszajelzést is kapunk, hiszen a piros helyett a zöld LED kezd világítani.
  • Ha végeztünk elég lecsatlakoztatni a rendszerről a megszokott módon: macOS és Windows alatt is ajánlott a pendrájvoknál a Kiadás opciót választani, mielőtt kirántjuk azokat a gépből. Ha ezt kihagyjuk, azzal minden pendrájv esetében az esetleg még írás alatt lévő adatok elvesztését kockáztatjuk. Ettől függetlenül, ha biztosan vagyunk benne, hogy a rendszer már nem dolgozik az adathordozóra, akár ki is húzhatjuk azt az USB csatlakozóból, a Kingston DataTraveler 2000 abban a pillanatban automatikusan lezárja magát, amit a kis piros LED felvillanása is jelez.

Ha a PIN kód megadásakor tíz alkalommal hibázunk, a pendrájv automatikusan törli a tartalmát, így kivédi a lehetőségét, hogy illetéktelenek jussanak hozzá adatainkhoz. Gazdája dolgát azzal igyekszik megkönnyíteni, hogy alfanumerikus gombokat kapott, vagyis ha nem erősségünk megjegyezni egy 8-12 számjegyű PIN kódot, akkor érdemes lehet inkább a betűk alapján kigondolni a kulcsszót.

 

Extra funkciók

A Kingston DataTraveler 2000 lényege tehát az, hogy a titkosítást maga a pendrájv végzi. Nem kell telepítenünk semmit, s teljesen mindegy, hogy windowsos, linuxos PC-hez, egy Machez, vagy Androidos, Chrome OS-es eszközhöz csatlakoztatjuk, amíg nem oldjuk fel a PIN kóddal, addig semmi nem látja a tartalmát. Utána viszont vidáman dolgozik, mint egy átlag USB 3.1 Gen 1 szabványú pendrájv (a nálunk járt 16 GB-os változat például 120MB/s olvasási, 20MB/s írási sebességgel). Az IP57 szabványnak való megfelelőség pedig biztosítja, hogy mérsékelten por és vízálló is az eszköz. Arról pedig, hogy az eszközt bármikor konfigurálhassuk, egy kis beépített akkumulátor gondoskodik, amely számítógéphez csatlakoztatáskor töltődik is (lezárt állapotban is).

Akadnak egyébként extrái is. Ha a Kulcs gomb és pár kód különféle variációkban történő megadásával írásvédetté tehetjük a pendrájvot, így az adatok csak olvashatók lesznek, ami extra biztonságot jelent idegen géphez való csatlakoztatáskor. Az üzemmódok természetesen válthatók bármikor. Emellett lehetőség van időzített lezárásra is, vagyis megadhatunk időintervallumot, ami után az eszköz automatikusan lezárja magát, ha addig nem történik írási-olvasási művelet.

Van belőle több méret is, 4 GB-ostól egészen 64 GB-os változatig válogathatunk (átlagban a 16 GB-os 28 ezer, a 32 GB-os 38 ezer forintba kerül).

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Kingston DataTraveler 2000 tökéletes választás lehet, ha adatainkat teljes biztonságban szeretnénk tudni amikor magunkkal visszük azokat pendrájvon. Nem lesz szükségünk extra biztonsági szoftverekre, működik minden népszerű rendszerrel és USB pendrájv csatlakoztatására alkalmas eszközzel. A használata nagyon egyszerű, s biztonság mellett a sebességre sem lesz panaszunk. Sokkal gyorsabb így titkosítani a fájlokat és mappákat, mintha az adott gépre telepített szoftver végezné ugyanezt a feladatot. Egyetlen dolgunk van: olyan PIN kódot választani, amit garantáltan meg tudunk jegyezni, mert ha elfelejtjük, szinte esélytelen, hogy újra hozzájussunk a pendrájvon tárolt adatokhoz. E rizikóért cserébe viszont ugyanígy járnak az illetéktelen próbálkozók is. Ja, és azt még nem is mondtuk: szerintünk rendkívül dögös darab.

Ne maradjon le erről sem!