Ingyenes programok használata telepítés nélkül

Korábban írtunk már arról, miként tehetünk fel gépünkre ingyenes alkalmazásokat anélkül, hogy órákat vesztegetnénk el az egyenkénti becserkészéssel, letöltéssel, telepítéssel. Az akkor bemutatott megoldással egy mozdulat csupán csoportosan telepíteni kedvenc ingyenes szoftvereinket a Windowsra.
De mi van akkor, ha egyáltalán nem tudunk telepíteni bizonyos gépeken programokat, viszont szeretnénk ott is használni a megszokottakat? Nos, ha van pendrájvunk, ez sem jelenthet problémát.

 

Ingyenes programok telepítés nélkül

Ha szeretnénk ingyenes alkalmazásokat magunkkal hurcolni és azokat telepítés nélkül bármilyen windowsos PC-n futtatni, az egyik legjobb megoldás a PortableApps segítségül hívása.

Ez egy igen tekintélyes méretű freeware gyűjtemény, ami önmagában persze még nem akkor poén, van hasonló több ezer az interneten. A PortableApps viszont a programok hordozható változatát gyűjti csokorba. Ezek a verziók telepítés nélkül használhatók, akár közvetlenül felhőből, vagy egy pendrájvról is.

Utóbbi megoldásnak több előnye is van:

  • egy pendrájv elfér a legkisebb zsebünkben is, bármikor velünk lehet, ráadásul ma már egészen nagy tárolókapacitással árulják őket, elérhető áron
  • nem kell minden gépre letöltögetnünk külön-külön a szükséges alkalmazásokat, miközben már amúgy is sietnénk inkább a munkával
  • a konfigurációs fájlok szintén pendrájvon találhatók, így nem kavarunk bele egy idegen rendszerbe sem a telepítéssel, sem a beállítások módosításával
  • sok esetben privacy szempontból is praktikus, mert tevékenységünknek nem feltétlenül marad nyoma az adott gépen
  • a létrehozott dokumentumokat szintén a pendrájvon tárolhatjuk, így azok is mindig kéznél vannak

 

 

Csak kiválogatjuk és használjuk

Miután letöltöttük az alap alkalmazást a PortableApps oldaláról, telepítenünk kell, vagy hordozható eszközre, vagy az újabb verziókat akár már felhőbe (Dropbox, Google Drive, OneDrive stb.) is.

 

De tehetjük még hálózati mappába, vagy mehet akár közvetlenül a gépünkre is, bár utóbbinak olyan sok értelme nincs, legfeljebb annyi, hogy később könnyebb szabadulni a programoktól, mintha hagyományos úton telepítettük volna őket (a portable változatok kevésbé szemetelnek a rendszer mappáiba).


Vegyük tehát az ideális esetet, amikor pendrájvra vagy felhőbe kívánjuk feltenni alkalmazásainkat, hogy később az ingyenes programok telepítés nélkül, mindig velünk legyenek, s bárhol, bármikor használhassuk őket, akár egy idegen gép elé ülve is.
Ha választottunk, a PortableApps platform telepítődik a megadott helyre, majd el is indul, s ekkor válogathatók össze azok az ingyenes programok, melyekre szükségünk lesz a későbbiekben. A választék hatalmas, tényleg csak a tárolókapacitás szab határt a lehetőségeinknek: hordozható Chrome böngészőtől a jelszómenedzsereken és irodai csomagokon át, a hordozható antivírusig mindent találunk a gyűjteményben.


Csak válasszuk ki ami kell és kattintsunk a Tovább gombra (a program ékes magyarsággal kommunikál a felhasználóval), a program elkezdi letölteni az összeválogatott alkalmazásokat. Ugyan hátra is dőlhetünk ez idő alatt, de néha azért licenc ablakok felugranak, amelyeket nyugtáznunk kell, így érdemes inkább a gép közelében maradni, amíg a PortableApps végez.


Viszont ha a telepítés rendben lezajlott, azonnal birtokba vehetjük hordozható alkalmazásainkat. Ehhez kapunk egy alternatív Start-menüt is, amelyből kifejezetten ezek a programok indíthatók, illetve a pendrájv/felhő felhasználói mappáját (dokumentumok, zenék, képek stb.) is kényelmesen elérhetjük vele.

A PortableApps rendkívül hasznos, ha sok freeware alkalmazással szoktunk dolgozni. Ha szükségünk rá, hogy a megszokott ingyenes programok telepítés nélkül, állandóan a kezünk ügyében legyenek, érdemes legalább egy próbát tenni vele.

Ne maradjon le erről sem!