Azonnali víruskeresés 50 víruskeresővel, telepítés nélkül!

Az interneten vírusos dokumentumok és programok ezreibe szaladhat bele, aki nem vigyáz. Böngészni sem kell hozzá, elég, ha egy figyelmetlen ismerősünk küld ilyet nekünk.
Egy vírusirtó sajnos nem mindig bizonyul elég hatásosnak, kettő vagy több, párhuzamosan futó védelmi szoftver azonban – bár lehet, hogy közösen hatékony védelmet adnak – elintézheti a Windows lelkivilágát, s a rendszer jó esetben belassul, rosszabb esetben teljesen használhatatlanná válik. A vírusirtókat nem az együttműködésre optimalizálják, s működésüknél fogva ezt nem is nagyon lehet elvárni tőlük.
Van azonban egy fortély, amelynek köszönhetően több mint 50 víruskergetővel vizsgáltathatjuk át a gyanúsnak ítélt állományt, s mindeközben a Windows sem hal meg, sőt, a dolog tulajdonképpen rendszerfüggetlen, OS X-en és Linuxon is nyugodtan kipróbálhatjuk.

 

Online víruskERESÉS

A megoldás neve: Virustotal.com. Ezen az oldalon maximum 128 MB méretig tölthetünk fel fájlokat, hogy aztán a szolgáltatás egy kattintásra átnézze azt, több mint 50 folyamatosan frissített vírusellenőrző motorral.


Nincs szükség regisztrációra, sőt, ha valaki már ellenőrizte előttünk ugyanazt a fájlt (ezt az állomány digitális “ujjlenyomatával” állapítják meg, nem a fájlnévtől függ), akkor még a feltöltési időt is megússzuk és megnézhetjük, hogy az adott napon milyen eredményre jutottak az előttünk gyanakvók.

 

Weboldalak ellenőrzése

Nem csak fájlok, hanem weboldalak ellenőrzésére is van lehetőség a virustotal.com-on. Az URL fülre kattintva csak meg kell adnunk az ellenőrizni kívánt weblap címét és pár másodpercen belül már láthatjuk is, hogy biztonságos-e odalátogatni, vagy épp egy adathalász oldalba futnánk bele.


A Virustotal.com természetesen nem helyettesíthet egy állandóan futó víruskergetőt, de ha egy adott fájl vagy oldal esetében nem bízunk meg egy véleményben, érdemes igénybe venni a szolgáltatást. Nem kerül semmibe, viszont sokat spórolhatunk vele (például pótolhatatlan adataink elvesztését), ha nem fertőzzük meg a rendszert.

Ne maradjon le erről sem!