A legjobb ingyenes vírusellenőrző programok macOS-re

Miközben kétségtelen, hogy macOS-re jóval kevesebb digitális kártevő létezik, mint Windowsra, azért illúziókba ringatják magukat azok a maces felhasználók, akik szerint Macen egyáltalán nincs szükség biztonsági szoftverekre. Az például Macen is alap, hogy ha ingyenes wifi pontokhoz csatlakozunk, legalább egy VPN legyen aktív a rendszerben (ajánlottunk többet is, itt, itt és itt). Így legalább az adataink biztonságban lesznek a titkosítás nélküli ingyenes wifi hálózatok használata közben. De az a helyzet, hogy olykor egy vírusellenőrzés sem árt a rendszernek, mert ugyan hagyományos értelemben vett számítógépes vírusok elenyésző számban vannak macOS-re, de ettől még malwareket (zsarolóprogramokat, kémprogramokat, reklámprogramokat stb.) és egyéb digitális nyavalyákat simán összeszedhet bárki, aki kicsit kevésbé figyel arra, mit telepít, mit nyit meg az internetről letöltve. Dacára annak, hogy a macOS Mojave kiemelten ad a biztonságra, beleszaladhatunk problémákba. Éppen ezért összeszedtük, melyek a legjobb ingyenes vírusellenőrző programok macOS-re, amelyek egy centünkre sem kerülnek, viszont kényelmesen ellenőrizhetjük velük, hogy a letöltött fájlok megbízhatók-e, s a rendszerünk nincs fertőzve semmiféle kártevővel.

A legjobb ingyenes vírusellenőrző programok macOS-re

Összeállításunkban azokat az ingyen elérhető programokat szedtük össze, amelyek megbízhatóak, s kényelmes vírusellenőrzést tesznek lehetővé. Akár az egész rendszerről, akár a letöltött fájlokról van szó, ezekkel ellenőrizhetjük mindet, de jellemző módon nem nyújtanak állandó védelmet, mint fizetős megfelelőik (manuálisan lehet elindítani az ellenőrzést). Ami még fontos szempont: a legtöbb nem csak a maces kártevőkre összepontosít, hanem figyeli a windowsos vírusokat, malwareket is. Ezekkel mondjuk nem nagyon lehetne kárt okozni macen, viszont ha tovább küldünk ilyeneket windowsos ismerősöknek, náluk már lehet belőle probléma, így jobb megelőzni a bajt.

Mielőtt belekezdünk, egy gyors és rövid extra megjegyzés: ha valaki nem szeretne fájlok ellenőrzése végett vírusellenőrző programokat telepíteni, annak jó szívvel ajánljuk a Virustotal.com oldal, ahol teljesen ingyen lehet átnézni a feltöltött állományokat, több mint 50 elismert víruskereső-motorral. Ennek használatához csak a böngészőre van szükség, de aki gyakran fordul a szolgáltatáshoz, annak talál egyszerűbb, ha felteszi a Virustotal fájlfeltöltő alkalmazását (van Macre is). Így ugyanis egy lépésben akár több fájlt is ellenőrizhet, ami azért kényelmesebb. Persze ettől ez még online megoldás marad, csak így egyszerre több fájlt tölthetünk fel, nem kell egyenként végigszenvedni a feltöltési procedúrát.

Ahogy Windowson, úgy Macen sem érdemes több antivírus szoftvert tartani a gépen, pláne, ha azok a háttérben is ellenőrzést végeznek, nem csak manuálisan elindítva, mert együtt erősen lassíthatják a rendszer működését, vagy rosszabb esetben “összeakadhatnak”. Az ingyenes megoldások többsége azonban nem dolgozik a háttérben, csak akkor, ha mi magunk indítjuk az ellenőrzést. Amelyiknél mégis engedélyezhető a valósidejű védelem, annál számoljunk vele, hogy ez enyhén ugyan, de visszafoghatja a rendszerben a fájlműveletek sebességét.

Malwarebytes for Mac

Az ingyenes felhozatalból személyes kedvencünk a Malwarebytes maces változata. Ez már Windowson is többször bizonyította, hogy hatékonyan kutatja fel az esetleges digitális kártevőket és elvégzi azok eltávolítását is. A fizetős Premium változat és az ingyenes egyszerre telepíthető. Az első indításnál választhatjuk ki, melyikre van szükségünk. A Premium verzió teljeskörű, valós idejű ellenőrzést végez, míg az ingyenes csak manuálisan ellenőriz. Amúgy 14 napig ingyen kipróbálhatjuk a prémium funkciókat is. De az esetek többségében bőven elég az ingyenes verziót a gépen tartani, hogy ha valami gyanúsat észlelünk vagy nem megbízható forrásból töltünk le, átnézhessük vele.

Fontos, hogy ha ráuntunk, az eltávolításához a program saját Uninstall megoldását használjuk, különben hátramaradhatnak részei a rendszerben. Szóval ha már nem kell, indítsuk el, s a Help menüben válasszuk az Uninstall Malwarebytes menüpontot.

Virusbarrier Scanner

Az Intego ingyenes vírusellenőrzője ugyan a közelében sincs a fizetős tesójának, arra viszont tökéletes, hogy leellenőrizzünk vele fájlokat, mappákat. Így legalább abban biztosak lehetünk, hogy nincs fertőzés a gépen. Villámgyorsan előkeresi a maces kártevőket, s meglehetősen megbízható. Letölteni az App Store-ból lehet.

Bitdefender Virus Scanner

A BitDefender régi motoros és a felületét illetően ez látszik is rajta. Ráadásul a vírusadatbázis frissítése hihetetlenül lassan megy neki, márpedig lelkesen megteszi, ha kell, minden indításakor. Mondjuk az ellenőrzési folyamatot sem kapkodja el.

Cserébe a lomhaságért viszont megbízható, alapos ellenőr. Egyszerűen használható, pláne, ha előre engedélyezzük neki a fontos mappákhoz való hozzáférést a rendszerben. Így ugyanis teljeskörű ellenőrzést végezhet, vagyis a legrejtettebb kártevőket is megleli. Szintén előnye, hogy minden platform vírusaira odafigyel, nem csak a maces kártevőkre vadászik. A Bitdefender Virus Scanner az App Store-ból tölthető le.

Avast Antivirus Free

Az Avast nem hazudtolja meg magát Macen sem. Ha nem figyelünk, a telepítő itt is felrak pár extra Avast programot az ingyenes antivíruson kívül. Van ugyanis VPN szolgáltatásuk és jelszómenedzserük is. Nos, ha ezekre nincs szükségünk, akkor még a teleptőben vegyük ki előlük a pipát.

Ezt leszámítva az Avast Antivirus Free Macen is megbízható és hatékony megoldást jelent a digitális kártevőkkel szemben. Pár funkció (például a zsarolóvírusok elleni folyamatos védelem, vagy a wifi ellenőrzés, csak akkor működik, ha megvesszük a teljes verziót, de amúgy majdnem teljes értékű vírusellenes szoftvert kapunk, ingyen. Állandó védelemmel – beleértve a fájlok, levelezés és webböngészés védelmét egyaránt – kiegészítve. Ez amúgy kikapcsolható, ha nem akarunk valós idejű védelmet.

Az Avast Antivirus eltávolításánál sem elég csak a Kukába dobni a program ikonját. Használjuk helyette a telepítőkészlet mellett található Uninstall alkalmazást!

Avira Antivirus Free

Egyik kedvenc cross-platfrom víruskergetőnk az Avira Antivirus, amely évtizedes tapasztalattal a háta mögött Macen is jó választás lehet. Van ebből is ingyenes változat (innen tölthető le), amely véd a maces malware fertőzések és a zsarolóvírusok ellen is.

Felülete letisztult, használata egyszerű, ráadásul gyorsan dolgozik. Fontos viszont, hogy a rendszer System Preferences / Security & Privacy részében a Privacy fülön engedélyezzük számára a szükséges jogosultságokat a fájlok és mappák eléréséhez.

Fontos, hogy az eltávolítás itt sem a Kukába dobással oldható meg. Használjuk a program saját Uninstall alkalmazását, a készítők által megadott módon (a rendszer Utilities mappájában megtaláljuk az Avast-Uninstall programot). A legtöbb fontos funkció – beleértve a valós idejű védelmet is – ingyen használhatjuk, de itt is akadnak olyan opciók (például az automatikus USB pendrájv ellenőrzés), amelyet csak akkor aktiválhatunk, ha előfizetünk a Pro verzióra.

Ne maradjon le erről sem!