PC biztonság: így úszhatjuk meg, hogy vírusos legyen a gép

Egy jó vírusirtó egészen biztosan nem árt, ha telepítve van a gépünkön. Ám akadnak esetek, amikor ez sajnos nem elég. Erről bővebben is írtunk a Techwok Kiadványok oldalról ingyen letölthető, Biztonságban az interneten című e-bookban, de ezúttal adunk még néhány további tanácsot is, amelyeket érdemes megfogadni, a könyvben bemutatottakon felül. A legtöbb javaslat nem csak a digitális kártevők által leginkább támadott Windowsra, hanem bármilyen rendszerre (Windows, macOS, Linux stb.) érvényes. A PC biztonság összetett dolog. Ez a cikk a megelőzéssel foglalkozik, de ha már megtörtént a baj, akkor érdemes a cikk utolsó bekezdésében található korábbi anyagokat átnézni, mert azokban szinte minden variációra szolgáltunk gyakorlati megoldással.

 

Ne kattintsunk hamis letöltési linkekre

Ez az egyik legfontosabb tanács, s bár elsőre biztosan nagyon banálisan hangzik, a helyzet az, hogy rengetegen dőlnek be a különféle letöltési oldalakon megjelenő, valójában nem az eredeti letöltésre vonatkozó linkeknek. Ezek általában még látványosabbak is, mint a valódi, eredetileg is tervezett letöltésre mutató társaik. Utóbbiak olykor csak egyszerű, szöveges linkek, míg a javarészt kémprogramokra, reklám alkalmazásokra, vagy éppen hátsó kapukat telepítő programokra mutató linkek hatalmas, színes gombokkal csalogatnak. Van, hogy nem is az adott oldal gazdája a ludas, a hatalmas gombok egyszerűen hirdetésként jelennek meg, s visznek minket tévútra. Nézzük hát meg, mire kattintunk. Ha pedig nem vagyunk biztosak a letöltött fájl megbízhatóságában, ellenőrizzük azt a könyvünkben is bemutatott Virustotal.com oldalon, ahol több, mint 50, folyamatosan frissített vírusirtó motor tudja átnézni a feltöltött fájlt. Mellesleg egy adott oldal linkjét is leellenőrizhetjük ugyanitt, így rögtön megtudhatjuk, ha esetleg adathalász oldalra tévedtünk. Ha valakinek nem szimpatikus a Virustotal.com, annak javasoltunk korábban egy sokoldalú alternatívát is, ebben a cikkben.

 

Használjunk megbízható és frissített böngészőt

A böngésző programokat nem jókedvükből frissítik a fejlesztőik, hanem azért, hogy menet közben kijavítsák az esetlegesen felfedezett biztonsági réseket (is). Tehát a Chrome, a Firefox, a Safari, a Microsoft Edge, az Opera, vagy a Vivaldi (mi ezen böngészők valamelyikét javasoljuk, de mindenki döntsön kedve és ízlése szerint) frissítésekkel nem csak új funkciókhoz, hanem sokszor létfontosságú hibajavításokhoz is jutunk.

Sajnos mi már ütköztünk bele olyan hazai televíziós szolgáltatóba, aki az online – eredetileg Microsoft SIlverlight-ra – épülő szolgáltatását nem frissítette a legújabb böngészők elvárásaihoz (a Silverlight, a Flash és társaik mára halottnak nyilváníthatók, ezekre építeni bármilyen online szolgáltatást nem éppen szerencsés, hiszen a modern böngészők alapból tiltják ezeket), hanem azt tanácsolták a felhasználóknak, hogy használják az adott böngészők korábbi verzióit. Ez finoman szólva vérlázító, és nem csak azért, mert egy előfizetett szolgáltatást nem fejlesztenek megfelelően, hanem mert ezzel saját előfizetőiket teszik ki veszélynek. Reméljük, hamarosan orvosolják majd ezt a problémát, de ettől függetlenül: frissítsük a böngészőket, folyamatosan. A modern böngészők ráadásul már igyekeznek védelmet nyújtani az adathalász oldalak ellen, illetve számos egyéb biztonsági megoldással is rendelkeznek, melyek a korábbiakban még nem találhatók meg.

 

Nem kell mindent elhinni: nem vírusos a gép, csak mert egy weboldal ezt állítja

Legalábbis nem mindegy, melyik oldalról van szó. A különféle letöltési oldalakon hirtelen megnyíló, a gépünket vírusosnak találó weblapok, pop-up ablakok java része éppen ellenkezőjét teszi annak, mint amit állít: nem eltávolítani fogja a gépen lévő vírusokat, hanem az amúgy tiszta gépet szórja tele digitális kártevőkkel, kémprogramokkal, trójaiakkal stb. Ezeket az oldalakat legjobb azonnal bezárni, ha lehet, a böngésző saját bezárás gombjával, nem a felugró, online ablakban látható Close és hasonló gombokkal. A víruskeresést pedig sose bízzuk ilyen noname weblapokra. Vannak arra szakosodott, valódi online vírusellenőrző szolgáltatások, ha tényleg erre van szükségünk.

 

Kerüljük a publikus torrent- és letöltési oldalakat

Bár a torrent maga nem feltétlenül az illegális tartalmak tárháza, hiszen csak egy protokollról van szó, amely remekül használható fájlok online terjesztéséhez, de lássuk be, manapság, a torrent oldalakon található tartalmak nagy része azért általában illegális. Persze mindenki maga dönti el, mit, honnan szerez be, de ha már erre az útra lépünk, legalább ellenőrizzünk minden letöltött fájlt, mielőtt megnyitjuk, telepítjük. Torrent oldalakról letöltött anyagoknál ez többszörösen javasolt, hiszen számtalan, a programok megvásárlás nélküli aktiválását megoldó “törés”, eleve vírusos, így lehet, hogy egy kereskedelmi alkalmazáshoz ingyen jutunk hozzá, de ha a tört verzióval esetleg a mostanság divatos zsaroló vírusok is landolnak a gépünkön, többe fog kerülni a leves, mint a hús…

Mellesleg itt, a Techwokon is mutatunk folyamatosan ingyenes és olcsó szoftvereket, minden feladatra. Érdemes ezek között is kutakodni, ha például nem tudjuk finanszírozni az Adobe alkalmazásait és hasonló Pro szoftvereket. Sokszor ugyanazt el lehet végezni egy töredék áron, vagy valóban ingyen beszerezhető szoftverrel is.

Egyébként, ha programokat akarunk beszerezni, igyekezzünk kerülni a publikus letöltési oldalakat (nem csak Torrent oldalakra gondolunk, hanem a Download.com-ra és társaira is) és inkább a fejlesztők saját oldalairól töltsük le az aktuális verziót. A szoftverekre általánosságban is igaz, amit a böngészőknél már írtunk: mindig frissítsünk az aktuális alverziókra, mert azokban javarészt hibajavítások, biztonsági javítások is érkeznek.

 

Nézzük meg, mit telepítünk

Ha letöltöttünk egy programot, ellenőrizzük. Ha lehet, ne csak a telepített, egyetlen víruskeresőnkkel, hanem a már említett Visurtotal.com oldalon is. Ha nem több gigabájtos telepítőkészletről van szó, akkor ez gond nélkül megoldható, és 50 víruskergető azért mégiscsak nagyobb merítést jelent, mint egy.

Ám nem elég még ez sem! A telepítés során ne csak automatikusan nyomkodjuk a Next / Tovább gombokat. Olvassuk is el, mit akar tőlünk a telepítő. Számos ingyenes szoftver telepítője hajlamos ugyanis letölteni a telepítési folyamat során különféle kéretlen eszköztárakat, amelyek ugyan nem mindig rosszindulatúak, de az esetek többségében beépülnek a böngészőbe és “szétzilálják” a keresési találatokat, lassítják a böngészést, akadályozzák egyes online szolgáltatások használatát, sőt, adott esetben a rendszer egészének működését is belassítják. Ha már “bekaptunk” egy ilyet, arra is szolgáltunk már megoldással, de jobb megelőzni a bajt, mint utólag kínlódni az orvoslásával.

 

Ellenőrizzük az adathordozókat

Ahogy az internetről, úgy akár pendrájvokról, külső merevlemezekről, és más adathordozókról is összeszedhetünk digitális kártevőket. Ha jót akarunk, ezeket is ellenőrizzük, ha nem tudjuk, hogy a forrás megbízható-e, vagy csak esélyes, hogy a kérdéses adathordozó esetleg vírusos gépbe is csatlakoztatva volt korábban (például iskolai gépek esetén ez sajnos gyakran előfordul, ami legalább annyira aggasztó, mint a fentebb már említett szolgáltatói hozzáállás).

 

Adminisztrátori fiók a gépen

A modern rendszerek a programok, szkriptek futtatásához, rendszerbeállítások módosításához ma már szerencsére akkor is hajlamosak adminisztrátori jóváhagyást kérni, ha közben épp az admin fiókban vagyunk. Ez nem véletlenül alakult így. Nagyon figyeljünk oda, hogy ne automatizálódjon bennünk a jóváhagyást adó gombra kattintás, vagy a jelszó megadása. Azt javarészt tudni szokta az ember, hogy egy ilyen eseménynek mi lehet az oka. Ha nem tettünk semmi olyat a gépen (telepítés elindítása, rendszerkarbantartó szoftver indítása stb.), ami miatt a gépnek oka lenne rendszergazdai jóváhagyást kérni, inkább válasszuk a tiltást. Amúgy pedig: legjobb, ha nem is rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező fiókot használunk a gépen a napi munkára. Bár ezt otthoni felhasználók esetében valószínűleg az életben “nem veri át” egyetlen tanácsadó sem. Szóval ha ragaszkodunk admin jogunkhoz, legalább tanuljunk meg bánni vele.

 

PC biztonság: ha már megtörtént a baj

Ha mégis megtörténne a baj, akkor sem kell rögtön kétségbeesni. Első körben érdemes ezzel a programmal végignézni a gépet, mert ha csak beszedtünk valamilyen egyszerűbb toolbart és hasonlót, ezzel könnyedén eltávolíthatjuk. Ha komolyabb a baj, akkor az itt található programok segíthetnek, míg ha zsaroló vírusokkal gyűlt meg a bajunk, akkor ebben a cikkben érdemes megoldást keresni. Ha pedig már a gép elindítása és használata is akadályokba ütközik, akkor jöhetnek a korábban bemutatott mentőlemezek, hogy legalább a fontos adatainkat le tudjuk még szedni róluk, és esetleg ezek segítségével irtsuk ki a digitális kártevőket.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató