Vírusellenőrzés letöltés előtt, 40 vírusirtóval egy lépésben

Régebben mutattunk egy igen hatékony online szolgáltatást, amely több mint 50 vírusellenőrző motorral képes átnézni az általunk feltöltött fájlokat, vagy akár ellenőrizni az általunk megadott weboldalak megbízhatóságát. Ezúttal egy hasonló megoldással szolgálunk, ám ezzel megoldható vírusellenőrzés letöltés előtt is. Így biztosan nem kerül fertőzött fájl a gépünkre, ráadásul nem vágjuk haza a Windowst sem azzal, hogy – feleslegesen – több vírusirtót telepítünk és használunk állandó védelemnek.

 

Letöltött fájlok vírusellenőrzése, automatikusan

A Metadefender oldal rendkívül emlékeztet a korábban bemutatott Virustotal.com-ra. Működési elve is hasonló: feltöltjük az ellenőrizni kívánt fájlt (maximum 140 MB méretű lehet), majd kivárjuk, amíg az online szolgáltatás szépen végignézi 40 anti-malware motorja segítségével. A vizsgálat eredményéről aztán részletes elemzést kapunk az oldalon. Értelemszerűen minél több antivírus motor találta gyanúsnak a fájlt a negyvenből, annál biztosabb, hogy valamilyen digitális kártevővel van dolgunk.

A Metadefender érdekessége viszont, hogy létezik hozzá egy ingyenes Chrome plug-in is, amelyet a böngészőbe telepítve automatizálhatjuk ezt a vizsgálatot. Egy-egy állomány letöltése után a Chrome így automatikusan képes feltölteni a Metadefender szerverére az új fájlt és ellenőrizni annak megbízhatóságát. Nagy méretű állományok esetén ez persze több időt jelent, de valószínűleg jobban járunk, ha kivárjuk, mintha a helyben telepített antivírus esetleg átenged egy fertőzést (arról nem is beszélve, ha valakinél nincs is telepített védelem).

 

Vírusellenőrzés letöltés előtt

Sőt, a Metadefender Chrome kiegészítőjének akad még egy extrája is: ha egy letöltési linkre a jobb egérgombbal kattintunk és a megjelenő helyi menüből a meglehetősen hosszú nevű Scan with metadefender before downloading menüpontot választjuk, nem indul el rögtön a letöltés, hanem a Metadefender szerverére kerül csak át a fájl, ahol még azelőtt ellenőrizhető, mielőtt a saját gépünkre egyáltalán letöltenénk.

A Metadefender ingyenes változata bőségesen lefedi az otthoni felhasználók igényeit, de ha valaki ennél többre vágyik, akkor további opciókat is talál az üzleti ajánlatok között.

Ne maradjon le erről sem!