Fájlok online vírusellenőrzése villámgyorsan és egyszerűen

Kedvenc online vírusellenőrző szolgáltatásunk kétség kívül a Virustotal.com, amelyen több, mint 50 különféle víruskergető szoftver “motorjával” nézethetjük át a gyanús fájlokat. Ez egy igen praktikus és jól használható, ráadásul teljesen ingyenes szolgáltatás. Szinte pótolhatatlan. Vannak azonban más online megoldások is, amelyekkel megoldható a fájlok online vírusellenőrzése.

 

Kaspersky VirusDesk: fájlok online vírusellenőrzése

A Kaspersky biztonsági szoftverei elég meggyőző hatékonysággal dolgoznak, ám ha mi mégsem tőlük szereztük be az állandó vírusvédelmet, akkor mindenféle telepítések nélkül, online is használatba vehetjük ezt a jól teljesítő víruskereső motort. Ehhez nem kell mást tennünk, csak ellátogatni a Kaspersky VirusDesk oldalára. Használata rém egyszerű: kiválasztjuk a kérdéses fájlt, majd a Scan gombra kattintva elindítjuk a feltöltést és aztán az ellenőrzési folyamatot. A szolgáltatás pedig teszi a dolgát, vagyis ellenőrzi, hogy a kérdéses fájl nem tartalmaz-e valamilyen digitális kártevőt.

Bár azt badarság lenne állítani, hogy a Kaspersky VirusDesk jobb lenne bármiben, mint a Virustotal.com, de kétségtelen, hogy egy flottul működő, jól használható szolgáltatással van dolgunk. Az 50 MB-os fájlméret limit viszont nagyon korlátozza a használhatóságát (a konkurens Virustotal.com-on ez jelenleg 128 MB). Cserébe lehetőségünk van a feltöltés helyett, még egy adott fájl esetleges letöltése előtt ellenőrizni azt, ha megadjuk annak közvetlen linkjét az oldalon. Ez viszont igen praktikus lehetőség, hiszen még biztosabb, ha még letöltés előtt ellenőrizzük a gyanús fájlokat.

Egy szó mint száz: egy próbát mindenképpen megér a Kaspersky VirusDesk. Ha pedig valakinek nem jönne be, még mindig választhatja a Virustotal.com-ot, vagy egy másik ellenőrzési megoldást, például a nemrég ismertetett – és szintén nagyon hatékony – Metadefendert.

Ne maradjon le erről sem!