Hatékony ingyenes eszközök a zsaroló vírusok ellen

Ha valaki abban reménykedett, hogy a zsaroló (ransomware) vírusok csak átmeneti hullámként terítettek be mindent, csalódni fog. Továbbra is komoly problémát jelentenek cégek és magánszemélyek számára egyaránt a hirtelen titkosítottá váló dokumentumok, melyek visszaállításáért pénzt követelnek a netes bűnözők.

Szerencsére időközben több cég is előrukkolt néhány védelmi megoldással, hogy ne utólag kelljen kínlódni, hanem amennyire lehet, megelőzhessük a csapdába esést.

A körültekintő internetezés (ehhez adtunk néhány tanácsot ingyenes e-bookban) mellett tehát van már olyan védelem, amit telepíthetünk a gépünkre, hogy nagyobb legyen a biztonság.

Három hatékonynak tűnő megoldás

Kedvenc antivírus szoftverünk, a Malwarebytes Anti-malware készítői is dolgoznak egy ransomware detektálón. Ez sajnos egyelőre béta verzió, viszont az antivírusuk minőségéből kiindulva a végleges verziót is valószínűleg korrekt minőségben dobja össze a cég.

Addig is akit nem zavar, hogy béta verziókat használ, annak érdemes kipróbálnia. Letölteni innen lehet.

Szintén jól használható és állandó védelmet igyekszik nyújtani a zsarolóvírusok ellen a Bitdefender AntiRansomware, amely mögött szintén egy elég népszerű antivírus szoftver készítő áll.

Utolsó javaslatunk szintén nagy névhez kötődik: a Kaspersky is kiadta már saját ingyenes ransomware vadászát, amelyet akár üzleti felhasználásra is ajánlanak.

A Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business ugyancsak arra hivatott, hogy ha már gond van, megoldja, illetve segítsen megelőzni is a zsaroló vírusok rendszerbe kerülését.

Ha tehát gyanúsan lassul a gépünk, furcsa, indokolatlan internet adatforgalmat tapasztalunk, vagy hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy nem tudunk megnyitni dokumentumokat és mindenféle ablakok ugrálnak fel, ahol jópénzért kínálnak megoldást gyanús elemek, akkor is érdemes bevetni ezeket a programokat. De a legjobban akkor járunk, ha már megelőzésként telepítjük őket és hagyjuk, hogy tegyék a dolgukat.

Mint általában az antivírus szoftvereknél, itt is érvényes szabály, hogy válasszunk ki egyet, ne egyszerre szabadítsuk rá a gépünkre mindhármat (meg amit még találunk), ugyanis akkor lehet, hogy nem lesz zsaroló vírusunk, de a rendszert sem fogjuk tudni használni a keresztbe akadó háttérfolyamatoktól…

Ne maradjon le erről sem!