A 4+1 legjobb antivírus szoftver macOS Big Sur rendszerhez

Tudjuk, még mindig tartja magát a hiedelem, miszerint a macOS rendszerekre – a windowsos PC-kkel ellentétben – nem kell antivírus szoftvert telepíteni. Véleményünk szerint ezt így 2020 táján már érdemes lenne újragondolni. Először is érezhetően megszaporodtak a ransomware és malware támadások a macOS ellen is, s bár kétségtelen, hogy ezek sikerességének egyik kulcsa elsősorban a figyelmetlen felhasználókban rejlik, de a koronavírustól való rettegésre épülő megtévesztő levelek, vagy a közelgő karácsonyi online bevásárlást meglovagoló adathalászok éppen rájuk építenek. Egy csodagyógyszert vagy épp brutális árleszállítást remélő felhasználó képes a rendszer minden alapból beépített védelmét áthágni, csak hogy eljusson a remélt tartalomig. Ez pedig rengeteg veszélyt hordoz magában, még akkor is, ha amúgy betartjuk az online vásárlás biztonsági szabályait. Emellett ha valaki nem eredeti szoftvereket használ, szintén kockáztat (a feltört változatok gyakran tartalmaznak hátsó kapukat a leendő fertőzésekhez, vagy eleve nem is azt kapjuk a letöltésükkor, amire számítunk), ahogy az is, aki ismeretlen online gyűjteményekből szerzi be az alkalmazások telepítőit, az App Store vagy a kérdéses program készítőinek saját oldala helyett (nah, nem mintha az utóbbi 100%-os garanciát jelentene, emlékezzünk csak vissza a CCleaner esetére, ahol a fejlesztők gépein fertőzték meg a hivatalos telepítőkészletet). Ráadásul a legújabb macOS 11 Big Sur rendszer teljesen új alapokra helyezte az antivírus szoftverek működését – többek között a kernel kiterjesztések működésének megváltoztatásával -, így jelenleg egyáltalán nem mindegy, hogy melyik biztonsági szoftvert használjuk (ez érinti a tűzfalakat is, lásd Little Snitch 5 tesztünket). Éppen ezért arra gondoltunk, összeszedjük, melyik – szerintünk – a négy legjobb antivírus szoftver macOS Big Sur rendszerre, plusz mutatunk egy extra megoldást is azoknak, akik valami nagyon minimalista biztonsági megoldást keresnek.

A 4+1 legjobb antivírus szoftver macOS Big Sur rendszerhez

Mint a címből is kitűnik, ezúttal csak azokat a biztonsági szoftvereket vettük be a listába, amelyek már kompatibilisek a macOS 11-es változatával. Ez egyes programok esetében látványos külső megújulással is járt, de amúgy a többség különösebb átszabás nélkül frissítette antivírus eszközeit. Lássuk, melyek azok, amelyek a tesztek alapján a legjobban szerepeltek nálunk. Mivel az alábbi programok már eddig is bizonyították megbízhatóságukat a biztonság terén (nálunk és az AV-Test folyamatos méréseiben is, most csak azt néztük meg, tényleg működőképesek-e az új rendszeren. A megbízhatóság szempontjából ugyanis eddig is ez volt a TOP 4 Macre.

Bitdefender Total Security

Annak idején írtunk egy komplett tesztet a Bitdefender Total Security csomagjáról, amely teljeskörű antivírus védelmet, zsarolóvírusok elleni védelmet (mappák zárolása engedély nélküli hozzáférések elől és Time machine oltalom) tartalmaz macOS-re. A Bitdefender oldalán nem különösebben verték nagy dobra, hogy a Big Sur megjelenésekor frissítettek ők is, így a program gond nélkül üzemel az új rendszerrel. Pontosabban nálunk a telepítés után egy kiterjesztés aláírási problémát azért küldött a rendszer, de ez furcsa módon semmit nem befolyásolt, a Bitdefender csodásan ment macOS Big Sur alatt és tette a dolgát. Figyelt a háttérben, ellenőrizte a letöltött fájlokat, megtiltotta az engedély nélküli mappa elérést stb. A böngészőkbe épülő plug-inek is tették a dolgukat: folyamatosan szűrték az esetleges kártékony kódokat tartalmazó oldalakat.

Aki már rendelkezik előfizetéssel, annak tehát nem lesz gond a továbblépés macOS Big Sur rendszerre, csak előtte érdemes frissíteni a Bitdefendert is az új verzióra (de a frissítés egy biztonsági szoftvernél amúgy is elengedhetetlen). Ahogy eddig, a Bitdefender továbbra sem fogja vissza a rendszert, csendben dolgozik a háttérben. Előnye, hogy nem csak a maces, hanem a windowsos és linuxos kártevőket is figyeli, így azt is megakadályozza, hogy egy Windowst használó ismerősnek küldjünk tovább egy Macen amúgy ártalmatlan malware-t. 

A Bitdefender tehát továbbra is a legjobb választások egyike Macre. A hozzá mellékelt – és sajnos mindenképpen települő, ámde külön is eltávolítható – VPN helyett viszont javasoljuk inkább a korábban bemutatott 8 legjobb VPN szolgáltatás valamelyikét, ha már úgyis külön kell érte fizetni.

Intego VirusBarrier X9

Az Intego a maces antivírusok nagy öregje, hatalmas tapasztalatuk van abban, hogyan kell úgy összerakni egy biztonsági szoftver macOS-re, hogy ne fogja vissza a rendszert, de szépen tegye a dolgát. A frissített VirusBarrier X9 is ilyen lett. Szinte nulla felületi változás, csak a motorházat bütykölték meg, de ugyanúgy teszi a dolgát macOS Big Sur alatt is, mint eddig. Újdonság viszont, hogy immár automatikusan karanténba toloncolja a fellelt fenyegetéseket.

Pontosabban majdnem, mert a tesztelt verzióban nálunk néha a bekapcsolt állapot jelölése ellenére is kikapcsolt a valósidejű ellenőrzés. Ezt mondjuk egy kattintás volt orvosolni, de azért bosszantó, pláne ha nem tűnik fel menet közben. Remélhetőleg javítják majd a következő frissítések során. Az Intego biztonsági szoftveréről amúgy itt írtunk részletes tesztet

Itt nincsenek külön böngésző plug-inek, viszont a program képes automatikusan bekapcsolni a népszerű böngészők (Chrome, Firefox, Safari) beépített biztonsági funkcióját és ellenőrizni is annak állapotát. Ami még fontos lehet: ezzel is ellenőrizhetjük a windowsos kártevőket, vagyis a PC-n dolgozó kollégákat sem fogjuk meglepni tudtunkon kívül.

Avira Antivirus

Az Avira Antivirus maces változata nagyon sokat fejlődött az elmúlt évek során. Mire a macOS Big Sur megérkezett, ez a program teljesen megújult a külsejét és a funkciót tekintve is. Kifejezetten hatékony a kártevők felismerésében, nem fogja vissza a rendszert és nem is buzogja túl a dolgokat (például nincs extra webes védelem). 

Egyszerűen figyeli a letöltött vagy átmásolt fájlokat és azonnal cselekszik, ha problémát talál. Immár a valós idejű védelmet is ingyen megkapjuk vele, egyedül az olyan extrákért kell előfizetnünk, mint a VPN, a jelszóvédelem, vagy a hatékonyabb takarító funkció az ingyenes alap helyett. De őszintén szólva e célokra van egy halom jobb ingyenes alternatíva. Mindenesetre antivírusként abszolút megállja a helyét, így a bővített védelemhez érdemes lehet előfizetni rá.

Kaspersky Internet Security

Ha már a túlbuzgóság szóba került, jöjjön az egyik legösszetettebb biztonsági megoldás macOS-re. A Kaspersky Internet Security az ég világon minden rossz ellen igyekszik megvédeni minket: van malware és ransomware elleni védelem, böngészőbe épülő pajzs a kártékony kódot tartalmazó oldalak ellen, online vásárlást bebiztosító modul, titkosított webes forgalom figyelése, hálózat-figyelő, webkamera letiltó funkció stb. 

Sajnos ez a sokoldalúság bizonyos szempontból átok is, mert akadnak szolgáltatások, amelyek működését akadályozhatja a Kaspersky szoftvere. Nálunk ilyen volt például a tesztek során az Apple Music, amely képtelen volt hozzáférni a streamelendő tartalmakhoz, amíg a Kaspersky védelme aktív volt. Hiába kapcsoltuk ki külön a webes és hálózati védelmet, csak az segített, ha teljesen kiléptünk a Kaspersky Internet Security-ből. Az viszont elegáns gesztus, hogy a funkciók darabonkénti kikapcsolása és a teljes kilépés egyaránt lehetséges, és utóbbi esetben korrekt módon leállít minden védelmi folyamatot a program. Sok konkurens még a kilépés után is hátrahagy feleslegesen futó folyamatokat.

Ezen kívül viszont nem ütköztünk más problémába, a háttérben futó védelem nem fogta vissza zavaróan a gépet, bár böngészés közben lehetett érezni, hogy első nekifutásra még átmegy pár biztonsági szűrőn a behívott oldal, mielőtt megjelenne. Azt viszont nem lehet tudni, hogy összeakad-e más szolgáltatásokkal is a KIS hálózati védelme, vagy csak az Apple streamingjeire allergiás. Az online felületeken fellelhető információk alapján ez nem csak nálunk alakult így és nem csak a Big Sur rendszer alatt jön elő a probléma. Reméljük orvosolják majd egy frissítéssel, mert amúgy szolgáltatásait tekintve a Kaspersky csomagja a legösszetettebb.

+1 CleanMyMac Anti-malware funkció

Végül szolgálunk egy érdekes extrával is. A CleanMyMac X nem kifejezetten antivírus szoftver, hanem egy rendszerkarbantartó alkalmazás macOS-re (azok közül szerintünk a legjobb). Viszont a program az elmúlt években kapott egy egyre jobban teljesítő anti-malware funkciót is, amely nem csak manuális ellenőrzésre, hanem valósidejű figyelésre is képes. 

Sajnos a hatékonyságáról hivatalos tesztek még nem készültek, de alap védelemnek egészen biztosan megteszi. A karantén fogalmát egyelőre nem ismeri, ha kártevőt talál, akkor intézkedésként a törlésével oldja meg a problémát. Ha már eleve a gépen van és nem vágyunk komplexebb védelemre, akkor jó választás lehet a CleanMyMac X-ben lévőMalware Monitor funkció bekapcsolása.

Összegzésül

Ez tehát – jelenleg – a 4(+1) legjobb antivírus szoftver macOS Big Sur rendszerre. Bár nem fogunk senkit rábeszélni arra, hogy azonnal telepítsen egy antivírus szoftvert a Macjére, a privát véleményünk az, hogy a megszaporodott támadások ellen érdemes valamilyen védelmet bevetni, amely akkor is figyel, amikor a felhasználói figyelem lankad. Egy ilyen program nem fárad el, folyamatosan ellenőrzi az esetleges kártevők képbe kerülését. Ráadásul a fenti programok egyike sem fogja vissza érezhetően a macOS működését, egyedül a webes védelmek bekapcsolásakor érezhető némi lassulás a böngészőkben, amikor betöltés előtt még átesik a kérdéses oldal egy gyors ellenőrzésen. Viszont épp a preparált oldalak jelenthetik manapság az egyik legnagyobb veszélyt az e-mailben érkező adathalász és zsarolási próbálkozások mellett, így hosszú távon megérheti kivárni azt a pár pillanatnyi plusz időt.

Szóval – akkor is, ha a macOS az alapjait tekintve biztonságosabbnak is tűnik, mint a Windows – nem árt elgondolkodni egy antivírus beüzemelésén Macen sem. Nálunk egyébként továbbra is a Bitdefender viszi a pálmát, mert összetett védelmet ad és – hacsak nem riaszt éppen valamiért – szinte teljesen észrevehetetlen, hogy a gépen van. Ennek ellenére még azért van olyan résztvevő, amelyre várunk, mert például az Airo antivírus programból tesztünk készültéig nem érkezett macOS Big Surhoz igazított kiadás, pedig az is egy különleges gyöngyszem a maces antikvírusok között..

Ne maradjon le erről sem!