Maces vírusok eltávolítása, plusz maces tűzfal egyben

Bár a maces felhasználók szeretik magukat abban a hitben ringatni, hogy az Apple rendszere sebezhetetlen, a helyzet az, hogy bár a biztonságot illetően sok szempontból jobban áll a macOS, mint a Windows 10, azért itt is akadnak szép számmal malware-ek, zsarolóvírusok és egyéb kártevők. Nem beszélve arról, hogy az adathalászok, kiberbűnözők számára a maces felhasználók adatai is éppolyan kiváló célpontnak számítanak, mint a Windowst vagy Linuxot használóké. Nem árt tehát ezen a platformon sem odafigyelni, s bár nemrég megírtuk, miként lehet biztonságosan használni egy macet, arra gondoltunk, mutatunk egy konkrét szoftvercsomagot, amellyel az esetleges maces vírusok eltávolítása és a hálózaton keresztüli támadások kivédése egyaránt megoldható. Sőt, eleve megelőzhető, hogy a rendszert – akár a saját hibánkból is – megfertőzzük. Az Intego Mac Internet Security X9 antivírus és maces tűzfal egyben, szóval nem csak a malware-ek és egyéb kártevők ellen véd, hanem jónéhány egyéb online támadástól is. Ennek megfelelően két programból áll össze a csomag. Lássuk, melyek ezek.

Intego VirusBarrier X9: Maces vírusok eltávolítása

Az Intego VirusBarrier nevű antivírus megoldása többféle csomagban kapható. Alapból a program csak a maces kártevők ellen véd, de például az Intego Mac Internet Security X9 esetében akár a windowsos és linuxos kártevőkkel is felveszi a versenyt. Utóbbiak esetében amúgy kevésbé hatékony, mint mondjuk egy dedikált windowsos antivírus szoftver, de arra mindenképpen jó, hogy ne küldjünk tovább egy esetleges vírusfertőzött fájlt mondjuk csatolmányként a Windowst használó ismerősöknek. Összességében viszont a VirusBarrier a független tesztek alapján is igen hatékonyan keres és írt, illetve viszonylag jól bánik a rendszer erőforrásaival is. Vagyis akkor sem lassítja le munkát, ha engedélyezzük az állandó védelmet. 

Mi például szinte semmilyen lassulást nem tapasztaltunk munka közben ilyenkor (még fájlműveleteknél sem), azt viszont igen, hogy a programok indulása pár másodperccel azért megnyúlik. Valamit, valamiért. Az állandó védelemért cserébe ennyi talán belefér. Ha mégsem, akkor természetesen kikapcsolhatjuk az állandó védelmet (bár ebbe az esetben seregnyi ingyenes víruskereső is rendelkezésünkre áll manuális ellenőrzésekhez, amelyekről itt írtunk).

Ellenőrizhetjük vele a beépített háttértára(ka)t, a csatolt külső merevlemezeket, pendrájvokat, memóriakártyákat, sőt, akár a csatlakoztatott iPhone-t is. Egyszerűen használható, gyors.

Furcsa módon az Intego nem gondoskodott hozzá saját böngészővédelemről, így a program a SafeBrowsing On opcióban valójában csak azt ellenőrzi, hogy a böngészők (Safari, Chrome, Firefox) saját adathalászat elleni védelme be van-e kapcsolva. Ez meglehetősen visszás hozzáállás egy internetes biztonsági csomag esetében, de kétségtelen, hogy manapság a böngészők saját védelme is elég megbízhatóan működik.

A folyamatos ellenőrzés mellett manuálisan is indíthatunk teljes- vagy gyors rendszerellenőrzést. Előbbi akár órákat is igénybe vehet, de elég alapos. Szerencsére a teljes vizsgálat akár időzíthető is, így akkor is elvégezheti a VirusBarrier, amikor épp nem akarunk dolgozni a gépen.

Intego NetBarrier X9: egyszerű, de hatékony maces tűzfal

Bár a macOS rendelkezik saját tűzfallal, az testreszbhatóságban nem túl versenyképes az alternatív megoldásokkal. Pár hete írtunk például egy nagyon jól használható tűzfal programról macOS-re, amely adott esetben még térképen is megmutatta, milyen szerverekkel kommunikál a rendszer és az alkalmazások. A Little Snitch ilyen szempontból látványos és aprólékosan testreszabható tűzfal, érdemes vele megismerkedni.

Az Intego saját NetBarrier tűzfala kevésbé show-man jellegű. Itt nincs térkép és nem kapunk minden szolgáltatásról és programról részletes leírást, hogy segítsen eldönteni, mit engedélyezünk és mit tiltunk. A NetBarrier inkább azoknak lesz jó, akik szeretnek egy kattintással dönteni mindenről. Így a felületen villámgyorsan válthatunk az otthoni, irodai vagy nyílt hálózati profilok között, ami az adott kapcsolatnak megfelelő beállításokat eredményez. 

Egy mozdulattal letilthatjuk a helyi hálózattal vagy éppen az internettel kapcsolatos kimenő vagy bejövő forgalmat, s egy-egy mozdulattal dönthetünk az éppen elindított programok kommunikációs lehetőségeiről is. Utóbbi persze utólag módosítható a Netbarrier Applications lapján.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Intego Mac Internet Security X9 egy kifejezetten jól sikerült internetes biztonsági csomag macOS-re, amely szépen eldolgozik a háttérben (beleértve az állandó frissítéseket is), s nem zavarja a munkát, ellenben folyamatosan vigyázza adataink biztonságát. Bár a manapság divatos saját böngészővédelem, jelszómenedzser és VPN szolgáltatás nem érkezik a csomag részeként, ezeket könnyedén tudjuk pótolni más forrásokból. Ha valakinek egy elérhetű árú és megbízható maces antivírusra van szüksége, az Intego terméke jó választás lehet.

Ne maradjon le erről sem!