Ccleaner malware: hetek óta kémkedik a Ccleaner, frissítsen!

Támadás érte a Ccleaner nevű, népszerű Windows takarító szoftvert, amelyet mi is többször ajánlottunk már oldalunkon. A Piriform által fejlesztett – és ingyenes verzióban is elérhető – alkalmazás kifejezetten hatékony eszköz, ha szeretnénk megszabadítani a Windowst a felesleges átmeneti fájloktól, vagy kitakarítanánk a Registry-t. Augusztusban azonban a Ccleaner malware által fertőzött verziója volt letölthető. Ha ezt telepítette, most azonnal távolítsa el a gépéről és tegye fel helyette a frissen kiadott változatot.

Ccleaner malware: fertőzött verziót adtak ki

A népszerű programból idén augusztusban egy hackelt verzió került ki az internetre (betörtek a fejlesztők rendszerébe és a kódolásra használt gépeken fertőzhették meg az éppen kiadásra váró változatot, ennek köszönhetően a fertőzött alkalmazás még tanúsítvánnyal is rendelkezik), így aki ezt telepítette augusztusban, annak a takarítás mellett egy nem kívánt funkcióval is szolgált a Ccleaner: a tudta nélkül küldött adatokat (IP címek, hálózati adatok stb.), ráadásul távoli kódfuttatásra is alkalmas lett, hála a támadók által a programba ágyazott rosszindulatú digitális kártevőnek. A probléma elvileg csak a 32 bites Windows verziókra készült változatot érinti.

A részletekről minden megtudható a Piriform közleményéből, de ami a lényeg: a Ccleaner 5.33.6162 és a CCleaner Cloud 1.07.3191 verziók érintettek az esetben, a probléma pedig orvosolható a legutóbbi változatokra való frissítéssel. Mivel az ingyenes Ccleaner nem frissül automatikusan, így azok, akik ezt a változatot használják, előbb manuálisan kell, hogy eltávolítsák gépükről a programot, majd telepíthetik a Pirifom oldaláról letölthető aktuális verziót. A lényeg tehát, hogy az említett Ccleader 5.33.6162 és CCleaner Cloud 1.07.3191 változatoktól mielőbb szabaduljunk meg a számítógépen és cseréljük le azokat az azóta megjelent változatok valamelyikére (leginkább az aktuálisra).

Ne maradjon le erről sem!