Villámgyors maces antivírus program, mesterséges intelligenciára építve

Az olyan évtizedes múlttal rendelkező cégekhez képest, mint az Intego, akik 1997 óta készítenek antivírus programot Macre, az Airo antivírust készítő cég kifejezetten fiatalnak számít. Tapasztalatlannak viszont már nem mondanánk őket, sőt, azt kell mondjuk, mindent megtettek, hogy az elmúlt évek alatt az Airo ígéretes kezdeményezésből elérjen a jól használható biztonsági szoftverek kategóriájába. Egy sok szempontból különleges, a hagyományokkal szakító maces antivírus program kerül ma górcső alá nálunk, amely kifejezetten a Macek védelmére specializálódott, s idomult a modern kor követelményeihez: a mesterséges intelligenciára építi védelme alapját.

Airo: maces antivírus program, mesterséges intelligenciára építve

Bár sokan élnek abban a tévhitben, hogy a macOS sebezhetetlen, ki kell ábrándítanunk mindenkit: igaz, jóval kevesebb veszélyforrás leselkedik a maces felhasználókra a Windowst használókhoz képest, de teljes biztonságban ők sincsenek. Ráadásul egy kezdő felhasználó szinte mindegy, milyen rendszer előtt ül, sokszor ő maga segédkezik a digitális kártevőknek a gép “elfoglalásában”. Nem árt tehát, ha van egy megbízható vírus- és malware kereső a számítógépen, akkor sem, ha Mac előtt ülünk. Persze az sem árt, ha az állandó védelemért nem kell a gép teljesítményének érezhető csökkenésével (is) fizetnünk. 

Nos, az Airo AV úgy tűnik, ebből a szempontból tökéletes választás lehet. E program kifejlesztésénél ugyanis alap szempont volt, hogy ne eméssze fel a rendszer erőforrásait. Így bár képes folyamatos védelemre, nem hátráltatja közben a rendszer és a programok működését.

Ráadásul az Airo beállítása és használata abszolút egyszerű. Beállítani tulajdonképpen semmit nem szükséges rajta, az alapértelmezett beállításokkal tökéletesen üzemel és teljes védelmet ad a maces kártevők ellen. Sőt, ha a böngésző plug-int (Safari és Chrome) is beizzítjuk, akkor scareware, adware, crypto-malware, adathalászat elleni stb. védelmet is kapunk böngészés közben (bár ezt ma már szinte minden modern böngésző alapból igyekszik megoldani). Elvileg megakadályozza a távoli billentyűzet, kamera, egér vezérlésekre tett kísérleteket is.

Az Airo nem csak egy vírusadatbázis frissítésére épít, hanem folyamatosan tanuló, fejlődő mesterséges intelligencia (AI) segítségével igyekszik beazonosítani a kártevőket, például a magatartási minták alapján. Ennek – többek között . előnye, hogy a még ismeretlen kártevőket is van esélye időben felismerni és megakadályozni a működésbe lépésüket a számítógépen. A vizsgálatokat illetően tényleg villámgyors, a munkát egyáltalán nem befolyásolja a háttérben történő folyamatos ellenőrzés.

Maga a programfelület amúgy rendkívül minimalista. Túl sok választási lehetőségünk nincs: a Quick Scan gombbal indíthatunk teljes rendszerellenőrzést. Ha a real-time védelmet bekapcsolva hagyjuk, akkor mondjuk ennél több dolgunk nincs is, hiszen folyamatosan figyel az alkalmazás, nem kell elindítani külön a vizsgálatokat. Ha valaki csak egy adott mappa tartalmát szeretné ellenőriztetni, a Scan options linkre, majd a Scan Folder gombra kattintva ezt is megteheti.

Settings panelen dönthetünk az állandó védelem ki- vagy bekapcsolásáról, illetve a csatlakoztatott adathordozók (pendrájv, külső merevlemez stb.) azonnali, automatikus vizsgálatáról. Ugyancsak itt adhatjuk meg, ha bizonyos fájltípusokat valamiért ki szeretnénk hagyni a vizsgálatokból, illetve arról is itt dönthetünk, hogy a felfedezett fertőzéseket karanténba tegye a program, vagy azonnal törölje. Szerintünk egyébként érdemesebb az alapértelmezett karanténba helyezést használni, mert ha a program esetleg tévesen ítél kártékonynak egy fájlt, így még lesz esélyünk visszaállíttatni vele. A karanténba helyett állományok problémát már amúgy sem okozhatnak, s ha úgy tűnik, nem hiányoznak sehonnan és nem is volt téves a riasztás, akkor simán törölhetők onnan.

Szóval a felület kifejezetten letisztult, átlátható, minden egy kattintással konfigurálható, s tényleg nagyon erőforrásbarát a működése. 

A felhasználót sem zaklatja sokat a program, de arról azért kapunk értesítést, ha esemény történik, de még ez is lényegre törő módon megy: alapértelmezésben a program azonnal karanténba helyezi a gyanús fájlt, minket pedig értesít a találatról, s dönthetünk, hogy töröljük, visszaállítjuk, vagy karanténban hagyjuk-e az állományt.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Airo egy kifejezetten ígéretes maces antivírus. Csínján bánik az erőforrásokkal, az AI segítségével elvileg hatékonyan felismerheti nem csak a már közismert, hanem a teljesen új digitális kártevőket, s az alap vírusvédelmen túl a böngészőnkbe is beépíthető, hogy megakadályozza az adathalászatot és a kártékony kódok futását a weboldalakon. Ebből a szempontból a crypto-malware elleni védelem kifejezetten jól hangzik, hiszen egyre több olyan oldallal találkozni, amelyeken a felhasználó külön figyelmeztetése nélkül indulnak el kripovaluta-bányász folyamatok, amelyek ugyan a legtöbb esetben teljesen legálisak és nem is okoznak kárt a felhasználónak, viszont a számítógép működését jelentősen lassíthatják, hiszen felhasználják az erőforrásait a bányászathoz. 

Ellentétben több más maces antivírus megoldással, az Airo nem figyeli a windowsos, csak a maces kártevőket. Ez vállalati felhasználás esetében negatívum lehet, hiszen sok cégnél használnak windowsos PC-ket, ilyenkor praktikus, ha a felhasználók nem küldenek tovább olyan fájlokat egy Macről, ami számukra nem okozhat gondot, Windowson viszont problémás lehet. Az Airo viszont kifejezetten a Macet védi teljes odaadással, aminek szintén van előnye: így a fejlesztőknek csak erre a területre kell koncentrálni, itt hozhatják ki a lehető legtöbbet a programból, s csiszolhatják tökéletesre a védelmet. Mellesleg a készítők elég komoly blogot is vezetnek a maces kártevőkkel kapcsolatban. Hatékonyságát is nagyjából ez alapján lehet jelenleg megítélni, mivel egyelőre nem szerepel a népszerű antivírus tesztlaborok vizsgálati anyagaiban. Mi csak néhány általános vírusvédelmi-rendszer teszttel tudtuk ellenőrizni, azokkal elbírt, s a készítők ígérete szerint a mesterséges intelligenciára épülő megoldás hatékonyan veszi fel a harcot az régi és az új digitális kártevőkkel egyaránt.

Olcsónak mondjuk nem mondanánk a programot. Havi előfizetés nincs, a többi hasonló alkalmazáshoz hasonlóan itt is éves előfizetést vásárolhatunk, több variációban. Ezért cserébe az előfizetés ideje alatt megkapjuk az új verziókat, s velük az esetleges új funkciókat, a frissített URL és kártevő adatbázist stb. De hogy ne vegyünk zsákbamacskát, van lehetőség arra is, hogy 30 napig korlátozások nélkül teszteljük a programot.

Ne maradjon le erről sem!