Átalakítható, villámgyors böngésző: netezzen kényelmesen!

Furcsa dolgok vannak a világban, mert hát ugye ki gondolná, hogy a Chrome, Firefox, Opera és Safari négyes mellett még lehet olyan böngészőt készíteni, amelynek van létjogosultsága. Próbálkozik ezzel szegény Microsoft is, de hiába cserélték az Internet Explorert az Edge-re a legújabb Windowsokban, ha az is több sebből vérzik.

Erre most tessék, itt a Vivaldi böngésző, amely ugyan egyelőre csak egy újabb próbálkozás, viszont a tesztjeink alapján bizony nagyon is érdemes elgondolkozni a használatán.

 

Újszülött böngésző: mindenből egy kicsit

A Vivaldit az Opera vezetőségéből kiszakadt Jon von Tetzchner gondos útmutatásai alapján fejlesztik, a Chrome böngésző nyílt-forráskódú változatára, a Chromiumra építve. Szóval szakértelem és tapasztalat, illetve megfelelő technikai alapok azért vannak, nem a nulláról robbant be a böngésző iparba egy “nevesincs” csoport.

1460980641_thumb.png

 

Bár a Chromiumra építve olyan sok meglepetés nem érhet minket a motorház mélyén, azonban annál több nyalánksággal találkozunk a “karosszériát” illetően.

 

Szabjuk testre a böngészőnket

Aki már unja, hogy a Chrome egy erőforrásfaló óriássá lett, a Firefox nem teljesen tudja merre tartson, az Opera pedig néha kifejezetten átláthatatlannak tűnik, annak itt a lehetőség, hogy összerakja saját böngészőjét. A Vivaldit már az első indulásnál azonnal testreszabhatjuk: meghatározhatjuk, hol legyenek a különféle vezérlőelemek (címsor, fölek, könyvjelzők stb.), variálhatjuk a színvilágot, a háttérképet stb. Már az első használatkor úgy nézhet ki a böngészőnk, ahogy azt mindig is elképzeltük. Minden úgy lesz, ahogy nekünk leginkább kézre áll.

 

Újragondolt funkciók

Korszakalkotó újításokkal itt sem számolhatunk, akadnak azonban apró finomságok, amelyek kényelmesebbé tehetik a napi böngészést.
Ilyen például a fülek csoportosításának lehetősége. Nem egy felhasználónál láttunk már olyat, hogy a megnyitott Chrome fülek között már képtelenség volt kiigazodni, mert konkrétan nem fértek el a képernyőn használható méretben.

1460980673_thumb.png

A Vivaldiban a füleket egymásra húzhatjuk, így például aki egyszerre tart nyitva három Techwok cikket, annak – amellett, hogy köszönjük kedvességét – lehetősége van egyetlen fülre pakolni azokat, majd a fül felső részén látható osztó-csíkokra (biztosan van szebb neve) kattintva válogatni közöttük. Sőt, ha kicsit a fül fölött tartjuk az egérkurzort, nézőképet is kapunk az adott oldalakról. Utóbbit az összesről láthatunk, ha megfogjuk a fülek alatti részt és lehúzzuk.

1460980692_full.png

 

A különféle gyorsbillentyűket is a magunk elképzeléseinek megfelelően átalakíthatjuk, de például a Command + E (Ctrl + E) kombinációt érdemes megjegyezni, ugyanis nagyon leegyszerűsíti a még nem megtalált online és a már megnyitott oldalak tartalmai közötti keresést egyaránt.
A Vivaldi egyik különlegessége az aprólékosan átgondolt oldalsáv, amelyben megtaláljuk a teljes letöltési listát, a könyvjelzőinket (igaz is, ezeket simán importálhatjuk más böngészőkből), a különféle oldalakhoz csatolt megjegyzéseinket, állományainkat, képernyőképeinket egyaránt. Sőt, itt van lehetőségünk ún. Web Panel hozzáadására is, amikor is egy oldal mellé közvetlenül megnyithatunk egy másikat, azonos fülön belül. Összehasonlításokhoz remek funkció.

1460980736_thumb.png

Ugyancsak érdekes funkció a Page Actions, amely közvetlenül a nagyítási funkciók mellett érhető el (alapértelmezésben a böngészőablak alján). Itt különféle szűrők segítségével tehetjük olvashatóbbá a megnyitott oldalak tartalmát.

1460980715_thumb.png

 

De még mindig nem értünk a végére, hiszen a tetszőleges és gyors nagyítás mellett ott a lehetőség arra is, hogy gyorsítjuk a letöltést, vagy például csak a már korábban letöltött képeket jelenítsük meg az oldalakon. Esetleg teljesen elhagyjuk a képletöltést. Mindezt egyetlen kattintással, kényelmesen kapcsolgathatjuk.

 

Ez csak a kezdet…

A Vivaldi “új seprű” a böngészők világában, de már most is jól seper. Ha nem hal hamvába, akkor hosszú ideje az első olyan kezdeményezés, amely labdába rúghat a már elterjedt nagyok mellett. Chromium alapjainak köszönhetően bővíthető is (hasonlóan a Chrome-hoz, melyhez itt gyűjtöttünk össze kihagyhatatlan kiegészítőket), de tulajdonképpen az alap funkciókészlet is oly bőséges, hogy egy átlag felhasználó számára valószínűleg több, mint kielégítő. Viszont ezt a rengeteg apró, okos dolgot sikerült úgy becsomagolni, hogy azt mindenki a saját képére formálhassa és a lehető leghatékonyabban használhassa ki.
Minden további ömlengés helyett csak egy valamit tudunk javasolni: próbálják ki bátran olvasóink is, Windowson és Macen egyaránt! Ha nem jön be, még mindig törölhető. De egy próbát mindenképpen megér.

Ne maradjon le erről sem!