Vírusos Windows? Így szabadulhatunk tőlük ingyen!

Zsaroló programok, hamis antivírusok, kémszoftverek. Csak töredéke a virtuális kározók kavalkádjának, amelyek manapság az interneten leselkednek a felhasználókra. S bár lehet szidni a Windowst, hogy tele van biztonsági résekkel, azért a legtöbbször a vírusfertőzésekért nem a rendszert terheli a felelősség, hanem a felhasználót. Hiába ülünk ugyanis a tűzfal és a folyamatos védelmet ígérő vírusvédelmi szoftverek pajzsa mögött, ha közben fittyet hányunk az alapvető biztonsági előírások betartására, s mi magunk “vezetjük körbe” a gépen a digitális kártevőket. Márpedig mostanában van mit…
A megelőzéssel már többször foglalkoztunk, sőt, külön e-bookot is összeállítottunk arról, hogyan lehet biztonságosan internetezni, melyet innen tölthetnek le olvasóink.
Mi most néhány olyan megoldást gyűjtöttünk csokorba, amelyeket azután próbálhatunk bevetni, miután már sikerült megfertőzni a gépet. Ha tehát már ott tartunk, hogy egy általunk sosem látott “szuper megbízható” antivírus állandóan azzal riogat minket, hogy 40 vírus van a gépünkön, s egy busás összegért cserébe ettől megszabadít minket, ha már használhatatlanul lassú a gépünk és nem indulnak el programok, vagy ha fontos dokumentumaink – nem általunk – titkosítva hevernek a merevlemezen és csak pénzért nyitná meg nekünk egy gyanús bűnbanda, akkor esetleg próbáljuk ki a következő, ingyenes eszközöket.

 

Vírusos Windows? Akkor Malwarebytes!

A Malwarebytes antivírusa az egyik leghatékonyabb a felhozatalban. Bár az ingyenes verzió nem hajlandó állandó védelemre (csak éves előfizetésért), arra viszont tökéletes, hogy néha átnézzük vele a gépet manuálisan.

Screen Shot 2016-04-18 at 17.15.41

Sőt, általában még vírusfertőzések után is fel lehet könyörögni a Windowsra, ha van egy kis szerencsénk. Márpedig ha már ott van, szinte biztosan lekapja a kártevőket.

 

Szabadulás a kéretlen eszköztáraktól

Bár a Malwarebytes hatékony eszköz szinte mindenféle vírussal és egyéb virtuális kártevővel szemben, akadnak kevésbé veszélyes, viszont rendkívül bosszantó dolgok is a szoftvervilágban: a kéretlen eszköztárak. Ezek beépülnek a böngészőkbe, s amellett, hogy mindenféle reklám oldalakat nyitnak meg, lassítják a böngészést, kémkednek internetezési szokásaink után és visszaállíthatatlannak tűnő módon lecserélik kedvenc keresőnket valami alternatív, reklámokkal telenyomott “keresőmotorra”.

Screen Shot 2016-04-18 at 17.16.19

Az ilyenek eltávolítására is alkalmas a Malwarebytes, de adott esetben próbálkozhatunk a G-Data ingyenes Clean Up Tool szoftverével is, amely igen lelkiismeretesen szabadít meg minket a hasonló problémáktól.

 

Ha semmi sem segít: próbáljuk más irányból

Mivel a kártevők a rendszer szolgáltatásait, folyamatit blokkolják, ráadásul igyekeznek elgáncsolni az újonnan telepítésre kerülő antivírusokat is, így ha a Malwarebytes nem képes segíteni, érdemes másik irányból közelíteni a problémához és az alap rendszer elindítása helyett DVD-ről vagy USB pendrájvról bootolni egy alternatív OS-t, amelyre telepítve vannak a legfrissebb víruskergetők.
Az alábbiakkal érdemes próbálkozni:

Kaspersky Rescue Disk 10
AVG Rescue CD
Bitdefender Rescue Disc
Norton Bootable Recovery Tool

A letölthető ISO fájlokból tetszőleges CD-író szoftverrel készíthetünk bootolható mentő CD-t, de a fentiek között akad olyan is, amelyik eleve olyan segédprogramot tölt le, amelyikkel elkészíthetjük az indítólemezt, vagy akár a bootolásra alkalmas USB pendrájvot.

 

Mi van a zsaroló vírusokkal?

Sajnos a zsaroló vírusok (ransomware) épp fénykorukat élik, magánszemélyektől a kormányzati munkaállomásokig mindenhol megfordulnak. Épp a napokban derült ki, hogy a népszerű µTorrent torrent kliens babrált változatával is terjed egy ilyen.
Ráadásul ezeket sajnos utólag likvidálni igen nehézkes, nem beszélve arról, hogy a titkosított fájlok visszaállítása még azután is kérdéses. Ellenben viszonylag könnyű rájönni, ha ilyen kerül a gépünkre, ugyanis szépen titkosítja a fájlokat, s onnantól már csak pénzért cserébe juthatunk – elvileg – hozzájuk újra. Mindenképp észre fogjuk tehát venni, csak már későn…

Screen Shot 2016-04-18 at 17.13.50

Ilyen esetekben megpróbálkozhatunk a kártevő beazonosításával, például az ingyenes ID Ransomware szolgáltatás segítségével. Ez a cikk készültekor 55 különféle ransomware beazonosítására képes a titkosított fájlok alapján.
Visszafejteni ugyan nem tudja őket, de ha már tudjuk, mivel van dolgunk, nagyobb esélyünk van a megoldás megtalálására.
A ransomware esetében a legjobb módszer a megelőzés. Ne vegyük félvállról a dolgot, mert utólag már nagyon macerás a féltett fájlok visszaállítása akkor is, ha tudjuk, mivel kerültünk szembe.
Több antivírus cég is nekifogott a ransomware vadászatnak, így például a Bitdefender, Trend Micro, vagy éppen a korábban említett Malwarebytes is kínál állandó védelmet, ingyen (utóbbi egyelőre béta verzió).

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató