Programok tökéletes eltávolítása Windowson, pár mozdulattal

Az ember természetesnek veszi, hogy egy számtógépre annyi programot telepíthet, amennyit csak akar. A valóságban azonban ez kicsit árnyaltabban működik. Mert bár a programok száma valóban nem korlátozott, a Windows tűrőképessége azért nem mondható korlátlannak. Ez ráadásul nem is feltétlenül a rendszer hibája, egyszerűen ha sok alkalmazást telepítünk, jó esélyünk van rá, hogy felkerüljenek olyanok is, melyeket egy idő után egyáltalán nem használunk, viszont valamilyen funkciójuk miatt ekkor is tovább emésztik a rendszer erőforrásait (memória, processzoridő stb.), így hátráltatva annak működését, esetleg akadályozva más alkalmazásokat is. Éppen ezért nem árt néha kisöpörni a rendszerből a feleslegessé vált programokat. Azonban ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, mert ugyan a szabályosan telepített Windows alkalmazásokat a Vezérlőpultból vagy a Gépházból könnyen eltávolíthatjuk a Windowsból, sajnos a különféle telepítő-varázslók, melyek a kérdéses programok összetevőinek telepítéséért, majd eltávolításáért is felelnek, nem mindig végeznek tökéletes munkát. Így aztán az eltávolítást hiába bízzuk a gondjaikra, az adott program első indításakor létrejött, vagy a telepítő által a telepítési folyamat közben letöltött adatokat, fájlokat, Registry bejegyzéseket legtöbbször ottfelejti az Uninstall szoftver. Így ezek továbbra is feleslegesen foglalják a helyet. Szerencsére a programok tökéletes eltávolítása Windowson sem lehetetlen. Erre a problémára (is) kínál teljes körű megoldást az Ashampoo cég tegnap megjelent Ashampoo Uninstaller 8 alkalmazása.

 

Ashampoo Uninstaller 8: programok tökéletes eltávolítása Windowson

Az Ashampoo nem most szerepel nálunk először, korábban már bemutattuk sokoldalú Windows gyorsító és karbantartó szoftverüket is. Kategóriáját tekintve az Ashampoo Uninstaller 8 is ide sorolható: rendszerkarbantartó program. De elsősorban azt kapta feladatul, hogy különféle alkalmazások telepítését, majd később eltávolítását felügyelje.

S teszi is ezt hatalmas lelkesedéssel. Ha már utólag telepítettük, akkor a korábban a Windowsra rakott szoftvereket persze ő is csak az alap Uninstall alkalmazással tudja magabiztosan törölni, de annyit azért még megtesz, hogy megpróbálja automatikusan felderíteni a hátramaradt szemetet. Ez nagyjából sikerülni is szokott neki, de azért igazán biztosra akkor mehetünk, ha engedélyezzük a telepítések naplózását. Ebben az esetben valahányszor elindítunk egy telepítőprogramot (ezeket is igyekszik automatikusan beazonosítani, de ha nem sikerülne neki, akkor manuálisan is közölhetjük vele, hogy mit akarunk telepíteni), és végignaplózza a teljes telepítési folyamatot. Részletes kimutatást készít arról, milyen fájlok, Registry bejegyzések kerültek a rendszerbe. A telepítés végét nekünk kell jeleznünk a programnak manuálisan, ami abból a szempontból is praktikus, hogy ha megvárjuk a frissen telepített alkalmazás első indulását, akkor még bekerülhet a naplóba az is, amit ekkor hoz létre a rendszerbe (konfigurációs fájlok, kicsomagolt hozzávalók stb.). Így az Ashampoo Uninstallernek a későbbi eltávolításkor teljes képe lesz arról, mit kell eltüntetni a rendszerből, hogy nyoma se maradjon a kérdéses programnak. Ezeket a naplókat amúgy bármikor végignézhetjük, vagyis akár magunk is kideríthetjük, mivel bővült a rendszert egy-egy telepítés során.

Mivel már erősen a Windows 10 korszakot éljük, természetesen nem csak a klasszikus Windows alkalmazások, hanem a Windows 10 Áruházából telepített szoftverek figyelését is magára tudja vállalni a program.

A telepítések előtti és utáni állapotról képernyőképet is készít nekünk a program, ha kell, bár ez viszonylag ritka esetekben szokott kellene. Ha mégis, a lehetőség adott.

Érdekesség, hogy az Ashampoo Uninstaller 8 egy online – közösségi visszajelzésekre épülő – adatbázis alapján a telepített programok népszerűségéről, vagy éppen népszerűtlenségéről is felvilágosítást tud adni. Így ha már túl sok dolog van a gépen és némelyikről azt sem tudjuk mire való, ez alapján is megpróbálhatjuk eldönteni, hogy érdemes-e meghagyni vagy sem.

 

Kéretlen eszköztárak és böngésző plug-inek eltávolítása

Az új verzió már a böngészőkbe épülő modulok felügyeletére is alkalmas. Vagyis ha egy program suttyomban felrakott valamilyen extra böngésző Toolbart (például Ask és a haverjai), akkor ezeket viszonylag egyszerűen kigyomlálhatjuk onnan, hogy ne lassítsák a böngészést.

 

Extrák

Nem is az Ashampoo-ról beszélnénk, ha az alap funkciókon túl nem pakoltak volna még be néhány extra opciót is a programba. Így aztán az Eszközök felületen ott figyel egy Meghajtó-tisztító, amely eltávolítja a rendszerből a felesleges, átmeneti fájlokat, egy Regitry optimalizáló, egy Startup-Tuner nevű indítópult menedzser, hogy a rendszer indításakor feleslegesen elinduló alkalmazásokat letilthassuk, s egy szolgáltatás-kezelő is, amellyel megregulázhatjuk a háttérben futó folyamatokat. Utóbbinál szintén használt vesszük a közösségi értékelésnek, de ennek ellenére is odafigyelést igényel a használata (ha fontos rendszerfunkciót tiltunk le, az működésképtelenné teheti a Windowst).

De akad még itt fájlok tökéletes, visszaállíthatatlan törlésére hivatott funkció (File Wiper), illetve ennek ellenkezője is: a véletlenül törölt fájlok visszaállításában is megpróbál segítséget nyújtani a program (Undeleter, aminél azért láttunk már jobb megoldás, de legalább van).

 

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo Uninstaller 8 maradéktalanul hozza, amire elvárható ebben a kategóriában. Lelkiismeretesen naplóz és ha kell, töröl. Szerencsére enged beleszólást a felhasználónak is, így elvileg elkerülhető, hogy az engedélyünk nélkül fontos adatokat likvidáljon a gépről. Ennek ellenére a használata fokozott odafigyelést igényel.

A program felülete magyar nyelven is használható, s ahogy az mostanában lenni szokott, kapunk egy világos és egy sötét skint is, kinek melyik a kellemesebb látvány. Nem ingyenes, megvásárolni az Ashampoo oldalán lehet, jelenleg akciósan, 20 dolláros áron.

Ne maradjon le erről sem!